12 oameni care ar putea prelua Rusia de la Vladimir Putin

12 oameni care ar putea prelua Rusia de la Vladimir Putin

Aventura militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina face posibilă perspectiva că guvernarea sa de 22 de ani ar putea fi aproape de sfârșit. Va pleca Putin de bunăvoie sau va trebui împins de la putere? Citiți în continuare scenariile Politico în care domnia lui Putin s-ar putea încheia – și despre pretendenții la poziția de președinte al Federației Ruse.

”De bunăvoie și nesilit de nimeni”

Vladimir Putin a făcut întotdeauna eforturi extraordinare pentru a-și marginaliza rivalii și a rescrie Constituția pentru a-și conserva puterea. Șansa ca el să facă loc voluntar unui alt lider este mică, dar nu neglijabilă. Iată cui i-ar putea face loc liderul rus:

  1. Superspionul Nikolai Patruşev

Dacă Putin acceptă să predea puterea, observatorii Kremlinului îl văd pe Nikolai Patruşev drept succesorul său cel mai probabil.

Fostul șef al FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul de a împărtăși o viziune asupra lumii similară cu cea a lui Putin, marcată de ostilitate față de Occident în general și față de Statele Unite în special.

ADVERTISING

Opiniile lui Patruşev sunt chiar mai extreme: într-o ședință a Consiliului de Securitate, cu câteva zile înainte ca Putin să ordone ca trupele să intre în Ucraina, Patruşev a acuzat Washingtonul că urmărește o agendă ascunsă pentru a provoca „colapsul Federației Ruse”.

Vârsta nu este de partea lui Patruşev: la 71 de ani, el este cu doi ani mai în vârstă decât Putin, iar dacă ar deveni președinte ar fi, probabil, doar o soluție de tranziție.

2. Lacheul Dmitri Medvedev

Dacă există cineva în care Vladimir Putin poate avea încredere, acesta este Dmitri Medvedev: liderul rus i-a dăruit președinția fostului său adjunct din Sankt Petersburg în 2008.

Schimbul de locuri de muncă i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatului. care se aplicau la acel moment.

Medvedev a păstrat cald scaunul prezidențial și a obținut o notă de trecere ca modernizator – guvernând de pe iPad și făcând un turneu în Silicon Valley. Când i s-a terminat mandatul prezidențial de patru ani, Medvedev a facilitat întoarcerea lui Putin la Kremlin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dmitri Medvedev a continuat să servească încă opt ani ca prim-ministru, înainte de a deveni, în 2020, vicepreședintele Consiliului de Securitate – din nou subordonat direct lui Putin, care îl conduce.

Războiul nu i-a fost favorabil Medvedev, dar nici nu i-a afectat imaginea. La 57 de ani, Medvedev este încă suficient de tânăr pentru a conduce din nou Rusia, dar propria sa soartă este inseparabil legată de cea a lui Putin.

3 Bodyguardul Alexei Dyumin

După propria sa relatare, Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Vladimir Putin de la moarte. Cei doi se aflau la intrarea unui refugiu montan când un urs brun s-a năpustit asupra lor. Dyumin a avut prezență de spirit, golind încărcătorul pistolului său de serviciu în picioarele fiarei.

Neînfricat, loial, dar totuși uman (ursul a supraviețuit) – ce calificări mai bune pentru a-i succede lui Vladimir Putin. Ce asigurare mai bună că te poți bucura de pensie și nu vei fi judecat la Haga pentru crime de război?

ADVERTISING

Veteran al Serviciului Gărzii Federale, Dyumin a gustat și succesul pe câmpul de luptă, a fost comandant al forțelor speciale în operațiunea din 2014 de anexare a Peninsulei Crimeea. Doi ani mai târziu, Putin l-a numit guvernator al regiunii Tula.

Alexei Dyumin este, după unele relatări, un favorit al lui Putin, dar statutul său de preferat l-ar face vulnerabil dacă ar izbucni o luptă pentru putere la Kremlin.

4. Prințișorul Dmitri Patruşev

Aliații lui Putin la Kremlin nu sunt chiar tineri, dar asta nu înseamnă că regimul autocrat nu va căuta să se perpetueze.

Nikolai Patruşev a fost cel care, după ce a fost numit la conducerea FSB în 2000, a numit elita de spionaj a Rusiei „noua nobilime”. Fiul său, Dmitri Patruşev, apare deci ca prinț și potențial succesor credibil.

În vârstă de 44 de ani, a fost numit ministru al Agriculturii în 2018, după ce a absolvit anterior academia FSB și a condus Banca Agricultură a Rusiei, bancă de stat.

Oricât de îndepărtată ar fi perspectiva, un președinte prinț ar putea atenua temerile în întreaga lume că Rusia, care se confruntă cu înfrângerea în Ucraina, ar lansa o escaladare nucleară sinucigașă. Un conducător ereditar are, prin definiție, un instinct de supraviețuire mai puternic decât un dictator.

Un complot în Palatul Kremlin

Cu toate discuțiile despre o succesiune reușită, istoria arată că ocupanții Kremlinului tind să iasă din istorie cu picioarele înainte: Vladimir Lenin și Iosif Stalin au murit ambii din cauze naturale, la fel ca Leonid Brejnev și cei doi succesori ai săi imediați.

Ultimul șef de stat în serviciu care a fost asasinat a fost țarul Alexandru al II-lea, în 1881. Există, totuși, precedente în care liderii au fost forțați să demisioneze – Nikita Hrușciov, în 1964, și Mihail Gorbaciov, în 1991.

O Troică după model post-stalinist

Moartea lui Stalin, în 1953, a declanșat o luptă pentru putere controlată, pentru scurt timp, de „troica” Malenkov – Beria – Hrușciov.

Troica s-a destrămat după ce temutul șef al poliției secrete, Lavrenty Beria, a fost executat pentru trădare (1953), iar premierul Georgi Malenkov a fost alungat de la putere (1955). Nikita Hrușciov a scăpat de concurență și a devenit lider de necontestat al Partidului Comunist și al guvernului.

Nu este chiar imposibil ca Vladimir Putin să fie înlăturat și înlocuit de o conducere colectivă care ar căuta să normalizeze relațiile Rusiei cu Occidentul. „Centrul de greutate, elita este împotriva războiului. Nu le-a plăcut războiul niciodată”, susține Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus, acum membru marcant al Institutului Internațional de Studii Strategice.

Schimbarea de regim în autocrații vine de obicei din interior, observă Nigel Gould-Davies, care precizează: „Acum poziția lui Putin este în pericol și nu există nicio garanție a unei vieți de apoi pașnice”.

A specula cine ar putea conspira pentru a-l înlătura pe Putin este imposibil, dar, dacă istoria este ceva din care trebuie să înveți, atunci nu pot lipsi din conspirație reprezentanții „ministerelor puterii”, oricât de loiali lui Putin ar părea acum.

Ar putea fi amestecați Patruşev Sr., șeful FSB Alexander Bortnikov, ministrul de Interne Vladimir Kolokoltsev și ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Citeşte mai departe despre cei 12 oameni care ar putea prelua Rusia de la Vladimir Putin – 4 scenarii Politico pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇