Cum a adus Putin războiul în Rusia

O lungă serie de înfrângeri și umilințe pe front l-a determinat pe liderul de la Kremlin să asculte de extremiști și să decreteze mobilizarea. Decizia a creat revolte, violențe și un val de emigranți. Conflictul intern e pe cale să devină la fel de intens ca-n Ucraina.
Cum a adus Putin războiul în Rusia
  • 261.000 de bărbați, aflați în pericol de a fi recrutați, au părăsit deja țara în mai puțin de-o săptămână.
  • Minoritățile asiatice din Rusia, dar și cei care trăiesc în provincii îndepărtate de Moscova consideră că duc greul războiului, fiind primii mobilizați și trimiși pe front.
  • Revelația că nu mai poate câștiga războiul din Ucraina Putin a avut-o în Uzbekistan, unde și-a dorit foarte mult să primească mesaje de încurajare de la China și India, în schimb a fost admonestat.
  • Degeaba aduce Putin 300.000 de noi soldați dacă n-a reușit să-i echipeze corespunzător și să-i înarmeze pe primii 100.000 de militari combatanți cu care a început invazia, spune un general de la Pentagon.
  • După victoria din Harkov, Ucraina controlează ostilitățile și impune liniile de atac. Militarii ruși nu fac decât să încerce să reziste, fără a mai avea vreun plan de ofensivă.
ADVERTISING

În mai multe regiuni din Rusia, protestele la adresa mobilizării continuă, luând forme tot mai violente.

La 5.000 de kilometri de Moscova, în Irkutsk, ofițerul Alexander Ieliseiev, 38 de ani, a fost împușcat într-un centru de recrutare. Guvernatorul regiunii a anunțat că acesta e rănit grav și luptă pentru viața sa, conform presei din Rusia.

În aceeași zi, la o școală din Izhevsk, centrul Rusiei, un bărbat de 35 de ani, purtând “simboluri naziste”, a deschis focul, ucigând 15 elevi, apoi s-a sinucis.

La puțin timp după anunțarea mobilizării parțiale, au apărut tensiuni sociale pe întregul teritoriu al țării. În mai puțin de o săptămână de la anunțul mobilizării, 261.000 de bărbați aflați în pericol de a fi recrutați au părăsit țara. 

Serghei Șoigu, ministrul Apărării, anunțase săptămâna trecută că obiectivul mobilizării e să aducă 300.000 de noi militari. Nu se știe dacă obiectivul a fost atins până acum, dar aproape tot atâția au decis să evite războiul.

Întrebări și îngrijorări

“Vladimir Putin pare să fi realizat, în sfârșit, că nu va câștiga în Ucraina”, a scris Mark Galeotti, într-un articol pentru cotidianul britanic “The Times”.

“Cu toate acestea, săptămâna trecută a făcut pași semnificativi pentru a se asigura că nu-l pierde, mărind miza în moduri pe care ar putea, însă, să nu le poată controla”, a mai subliniat expertul.

Iar lipsa controlului lui Putin e tot mai vizibilă. Relațiile sociale se dezintegrează, sancțiunile erodează economia, iar protestele se multiplică și cresc în intensitate.

Revelația că nu mai poate câștiga războiul din Ucraina Putin a avut-o în Uzbekistan, la summit-ul Organizației de Cooperare Shanghai, unde și-a dorit foarte mult să primească mesaje de încurajare de la China și India.

“În schimb, a fost presat în culise, forțat să recunoască public că președintele Xi al Chinei avea întrebări și îngrijorări cu privire la invazie și certat în fața camerelor de luat vederi de Narendra Modi, premierul Indiei, care i-a spus: nu ne aflăm într-o eră a războiului și v-am vorbit la telefon despre asta”, a scris Mark Galeotti.

Republica Dagestan face parte din Rusia, fiind situată în sud, învecinându-se cu Georgia și cu Azerbaijan. Aici, de joi au loc proteste de stradă pe care poliția locală nu le mai poate controla. 

Tensiunile au început atunci când mamele și soțiile celor recrutați au cerut socoteală oficialilor în legătură cu mobilizarea. 

Minoritățile asiatice din Rusia, dar și cei care trăiesc în provincii îndepărtate de Moscova consideră, pe bună dreptate, că duc greul războiului, fiind primii mobilizați și trimiși pe front.

Din acest motiv, protestele din Dagestan sunt îngrijorătoare pentru Putin, dar nici nu mai are soluții pentru a le ține sub control.

O ecuație cu tot mai multe necunoscute pentru Putin

După cum merge mobilizarea parțială, ea a creat multe probleme pentru Kremlin și nu va rezolva criza de personal militar.

“Erau deja provocări semnificative și unele dintre problemele strategice, sistemice, nu au fost rezolvate, deci pot să spun că nu există nimic care să indice că va deveni mai ușor prin adăugarea unor noi variabile la ecuație”, a declarat generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a explicat că degeaba aduce Putin 300.000 de noi soldați dacă n-a reușit să-i echipeze corespunzător și să-i înarmeze pe primii 100.000 de militari combatanți cu care a început invazia.

Oficialii americani consideră că Rusia a pierdut între 50.000 și 70.000 de oameni în război - morți și răniți. Dar odată cu ei a pierdut și o mare cantitate de echipament, așa că va fi dificil ca forțele Moscovei să rămână competitive pe front, chiar și prin această mobilizare parțială.

După victoria din Harkov, Ucraina controlează ostilitățile și impune liniile de atac. Militarii ruși nu fac decât să încerce să reziste, fără a mai avea vreun plan de ofensivă.

Moscova caută acum să păstreze teritoriile cucerite prin manevre politice de genul referendumurilor forțate din regiunile în care controlează anumite zone.

Această operațiune cu extinderea artificială a Rusiei va mai ține câteva zile, iar în lipsa unei forțe militare care să impună decizia Moscovei, totul se va nărui sub presiunea ucrainenilor, care sunt mai bine înarmați, echipați și antrenați.

O nouă stare de spirit, mai întunecată

“SUA și partenerii săi vor continua un dialog foarte deschis și riguros cu omologii ucraineni pentru a înțelege nevoile țării. Aceste discuții nu vor fi afectate de mobilizarea anunțată de Putin”, a declarat generalul american Pat Ryder.

“Cred că e important să ne amintim că Rusia a invadat Ucraina și a încercat să anexeze întreaga țară. A eșuat în acel obiectiv strategic, așa că și-a redus și sfera obiectivelor operaționale. Nici acestea nu merg bine din cauza contraofensivei ucrainene și a problemelor legate de logistică și echipare”, a mai adăugat oficialul SUA.

Deciziile politice ale lui Putin nu au nicio valoare pentru aliații Kievului, mai ales în situația actuală în care Rusia a fost afectată masiv de eșecul invaziei.

De aici apare și ideea prezentată de profesorul Mark Galeotti, cum că Putin nu mai poate câștiga în Ucraina.

Nimeni nu știe când se va termina războiul, dar după șapte luni sunt tot mai multe voci care susțin că Rusia nu mai poate învinge. 

Asistăm, mai degrabă, la tensiuni și convulsii interne, provocate de înfrângerile militare și de slăbiciunile arătate de Moscova, în ce privește funcționarea armatei și dotarea acesteia.

Din păcate, Rusia e o țară mare, iar tensiunile interne și eventuala schimbare a regimului politic vor avea un impact global.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost o mare eroare strategică și politică, dar are legătură cu atrofierea conducerii autoritare, care i-a creat liderului de la Kremlin o percepție deformată asupra lumii.

Cel puțin 10 centre de recrutare au fost atacate cu cocktailuri Molotov de la începutul mobilizării, ceea ce arată o stare de spirit printre oameni și formarea unei mișcări de protest împotriva războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇