Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Snowden, omul care a scos la iveală secretele guvernului american

Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Snowden, omul care a scos la iveală secretele guvernului american

Preşedintele Vladimir Putin a emis, luni, un decret prin care îi acordă cetăţenie rusă lui Edward Snowden, un fost colaborator al CIA, care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete americane.

Decretul a fost publicat pe site-ul guvernului rus, scrie Reuters. Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte 70 de persoane.

Anatoly Kucherena, avocatul rus al lui Edward Snowden, a confirmat informaţia şi a precizat că clientul său nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Snowden locuiește în Rusia din 2013. A primit rezidența permanentă în 2020 și a declarat la acea vreme că vrea să solicite cetățenia rusă.

Snowden a lucrat cu CIA și NSA. Prin funcția de colaborator tehnic deținută, avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet. El a furnizat date secrete lui Glenn Greenwald, care era jurnalist la The Guardian, și care fără a divulga sursa de informații, a publicat în 2013 datele obținute de la Snowden. La data de 9 iunie 2013, Snowden face cunoscut în mod oficial că el este cel care a furnizat presei informațiile secrete.

ADVERTISING

În prezent, el este urmărit de serviciul secret american, fiind acuzat de înaltă trădare.

Departamentul de Stat al SUA nu are cunoştinţă de vreo schimbare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden, a declarat luni purtătorul de cuvânt Ned Price.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇