Contraofensiva trupelor ucrainene continuă și în ziua 224 de război. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că ”războinicii noștri” nu se opresc, înaintează rapid în sudul țării și au eliberat zeci de localități în ultimele zile.
Ucraina a revendicat miercuri înaintări şi în regiunea Lugansk din est, aflată până în prezent aproape în întregime sub controlul Rusiei.
Continuă însă și ofensiva rușilor. Azi dimineață a avut loc un atac cu drone sinucigaşe în regiunea Kiev. Au bombardat cu artilerie grea și regiunea Dnipropetrovsk.
Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat anexarea a patru regiuni ucrainene şi a semnat decrete prin care îi numeşte în mod oficial la conducerea acestora pe liderii pe care Moscova i-a instalat deja. În replică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele lui Putin.
Tot Putin a ieşit azi cu un mesaj ciudat de pace: Şi-a exprimat speranţa că situaţia militară din teritoriile aşa-zis anexate să se ”stabilizeze”. În plus, a anunţat că a semnat un decret prin care se fac "corecturi" la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie.
Situația pe front
- Războinicii Ucrainei nu se opresc - Armata ucraineană desfăşoară o înaintare rapidă şi puternică în sudul ţării, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. ”Zeci de aşezări au fost deja eliberate după referendumul rusesc de faţadă. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk cu totul”, a transmis Zelenski. Acesta susţine că armata Ucrainei nu se opreşte: ”Războinicii noştri nu se opresc. Şi este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru”.
- Noua ţintă e Lugansk, afirmă oficiali din Marea Britanie. Forțele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre orașul Svatove din regiunea Lugansk. În paralel, armata câștigă teren și în Herson, dar militarii trebuie să fie atenți la capcanele lăsate de ruși. Trupele rusești lasă mine în satele din sudul Ucrainei, în timp ce se retrag pe malul vestic al râului Nipru, a anunțat miercuri armata ucraineană.
- Ulterior, Ucraina a revendicat miercuri înaintări în regiunea Lugansk, aflată până în prezent aproape în întregime sub controlul Rusiei. Anunţul a fost făcut de guvernatorul ucrainean al oblastului Lugansk, Serghei Gaidai, fără să precizeze numele localităţilor recucerite.
- Atac în Kiev - Orașul Bila Tserkva din regiunea Kiev a fost atacat azi dimineață cu drone kamikaze, a anunțat guvernatorul Oleksi Kuleba, care le-a cerut oamenilor să rămână în locuințe. Bila Tserkva este situat la 80 km sud de capitala Kiev.
- Rușii au atacat noaptea trecută regiunea Dnipropetrovsk. Trei comunități din districtul Nikopol au fost bombardate cu artilerie grea. Din primele informații nicio persoană nu a fost rănită.
- Încă o cameră de tortură descoperită - Poliţia ucraineană a afirmat că a descoperit o "cameră de tortură" în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov. Printre obiectele găsite, potrivit Poliţiei, se numără un container plin de dinţi de aur extraşi. Serghei Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, a precizat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire.
- Soldați ruși uciși, echipament distrus - Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis marți 31 de soldați și au distrus peste 40 de echipamente, inclusiv 8 tancuri și 26 de vehicule blindate.
Anexare şi mobilizare
- Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri anexarea a patru regiuni ucrainene şi a semnat decrete prin care îi numeşte în mod oficial la conducerea acestora pe liderii pe care Moscova i-a instalat deja, o sfidare a dreptului internaţional. Textele semnate de către liderul de la Kremlin prevăd că Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie sunt ”acceptate în cadrul Federaţiei ruse în conformitate cu Constituţia Federaţiei ruse”.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele lui Putin privind anexarea teritoriilor ucrainene. ”Am semnat un decret care desemnează drept nule şi neavenite toate decretele preşedintelui Federaţiei ruse şi toate actele adoptate pentru implementarea acestor decrete în tentativa de anexare a teritoriului nostru din 2014 şi până azi”, anunţă şeful statului ucrainean.
- Mesaj de pace? - Vladimir Putin îşi exprimă miercuri speranţa ca situaţia militară din teritoriile ucrainene pe care le-ar fi anexat recent să se ”stabilizeze”, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă trupele ruse, care se retrag din faţa armatei ucrainene. ”Noi plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza şi că vom putea dezvolta aceste zone în mod paşnic”, declară liderul de la Kremlin într-o reuniune transmisă direct la TV.
- Mobilizare cu corecturi - Vladimir Putin a anunţat miercuri că a semnat un decret prin care se fac "corecturi" la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie. În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, Putin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii post-universitare
Zaporojie și Nord Stream
- Centrala Zaporojie ar putea fi repornită - Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie - pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat preşedintele companiei care operează centrala.
- Centrala Zaporojie, sub supravegherea rușilor - Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea. De altfel, câteva ore mai târziu Putin a semnat un decret prin care preia sub controlul Rusiei centrala nucleară Zaporojie.
- Operatorii celor două gazoducte din Marea Baltică, care făceau legătura între Rusia şi Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută, au declarat că nu au putut inspecta secţiunile avariate, din cauza restricţiilor impuse de autorităţile daneze şi suedeze.
- Sabotajul de la Nord Stream, comparat cu atacuri CIA - Sabotajul de la gazoductele Nord Stream seamănă cu atacuri ale CIA asupra unor infrastructuri petroliere, în Nicaragua, în 1983, acuză miercuri secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patruşev, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.