Goana după drone. Iranul intră într-un joc complicat cu Putin

De peste o lună, la Teheran au izbucnit revoltele populare împotriva regimului fundamentalist. Se întâmpla la scurt timp după ce liderii fundamentaliști au trimis primul transport de drone către Rusia. Acestea au provocat multe daune și au ucis câteva zeci de civili în Ucraina. SUA și aliații europeni fac presiuni asupra Iranului să înceteze livrarea de armament către Moscova.
Goana după drone. Iranul intră într-un joc complicat cu Putin
  • După apariția informației că un nou transport e pregătit pentru Rusia, oficialii de la Teheran au negat vehement.
  • Israel consideră că a sosit timpul să ajute Ucraina. Medvedev spune că, într-o astfel de situație, relațiile diplomatice vor fi rupte.
  • Dronele Shahed au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot fi lansate de la o distanță mare față de front.
  • În data de 16 septembrie, o serie de mitinguri și proteste au izbucnit în Iran, după ce Mahsa Amini, 22 de ani, a fost ucisă de “poliția moralității”, pentru că nu purta un hijab potrivit.
  • Războiul din Ucraina e departe de a se încheia, iar Vladimir Putin are tot mai puține opțiuni. Pierderile militare se adună, iar refacerea lor e mult mai dificilă decât se aștepta și vine la pachet cu costuri politice.

Conform unor declarații făcute de reprezentanți ai serviciilor de informații din SUA, Iranul se pregătește să trimită Rusiei două sisteme de artilerie sol-sol, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și să suplimenteze numărul de drone.

Proiectilele ar fi “capabile să lovească ținte aflate la distanțe între 300 și 700 de kilometri, au spus doi oficiali SUA. Dacă livrarea va fi efectuată, ar fi prima a unor astfel de rachete trimise Rusiei de la începutul războiului”, anunța cotidianul american Washington Post, în data de 16 octombrie.

ADVERTISING

Cea mai mare problemă a armatei Kremlinului sunt sistemele HIMARS, operate de forțele ucrainene, trimise de SUA, care sunt extrem de precise și pot lovi ținte aflate la 70 de kilometri distanță.

Succesele de pe front din această toamnă se datorează unei strategii care are la bază distrugerea infrastructurii de luptă a adversarului înainte de a fi pornită o acțiune ofensivă.

La scurt timp după apariția informației despre livrarea de arme către Rusia, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a anunțat că “Republica Islamică Iran nu a furnizat și nu va furniza nicio armă care să fie folosită în războiul din Ucraina. Credem că înarmarea fiecărei părți va prelungi criza. Nu am considerat și nu considerăm că războiul este calea cea bună nici în Ucraina, nici în Afganistan, Siria sau Yemen”.

2.000 de drone iraniene au intrat în Rusia

Cea mai eficientă armă de care dispun rușii în acest moment este drona Shahed-136, produsă de iranieni.

E una de tip kamikaze. Plonjează de la înălțime spre țintă și explodează la impactul cu această. Deține o aripă triunghiulară și poartă 36 de kilograme de explozibil. Lansarea se face din spatele unui camion. 

Dronele Shahed au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot fi lansate de la o distanță mare față de front. 

Punctele slabe sunt viteza redusă de deplasare, zgomotul și faptul că zboară la o altitudine redusă, fiind ușor de reperat.

“Aceste drone sunt lente și zboară la înălțimi joase, ceea ce face să fie ușor de distrus, folosind apărarea antiaeriană convențională. Există o posibilitate realistă ca Rusia să fi obținut un oarecare succes, atacând cu mai multe drone în același timp”, se arată într-un raport publicat de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

La sfârșitul lunii august, cotidianul Washington Post anunța că în jur de 2.000 de astfel de drone (UAV-uri) au fost trimise de Teheran către Moscova.

După avarierea podului Kerci de către forțele speciale ucrainene, Vladimir Putin s-a răzbunat, atacând ținte civile pentru a teroriza populația din marile orașe. 

Astfel a lansat drone asupra orașelor Kiev, Harkov, Zaporoje, Liov și altele.

Luni dimineața, în data de 17 octombrie, mai multe clădiri din Kiev au fost lovite în urma unui astfel de atac. În capitala Ucrainei au murit patru persoane. Una dintre ele era o femeie însărcinată, au anunțat reprezentanții ministerului Apărării din această țară.

Teheranul, deși neagă că va trimite noi arme Moscovei, nu a făcut nicio declarație despre cele trimise deja. Liderii occidentali fac presiuni asupra Iranului, dar nu e sigur că înarmarea Rusiei nu va continua.

Forțele Kremlinului trec printr-o mare criză de proiectile. Mai mult, nu dețin sisteme moderne de artilerie și nici drone, acestea dovedindu-se a fi elemente cheie în războiul din Ucraina.

Revoltele din Iran

În data de 16 septembrie, o serie de mitinguri și proteste au izbucnit în Iran, după ce Mahsa Amini, 22 de ani, a fost ucisă de “poliția moralității”, pentru că nu purta un hijab potrivit. Moartea tinerei a survenit în urma unor lovituri violente administrate de polițiști, fapt negat de autoritățile din Iran.

De atunci, revoltele și confruntările cu forțele regimului continuă.

“Președintele iranian Ebrahim Raisi l-a criticat pe Joe Biden, pentru că și-a exprimat sprijinul față de protestatarii iranieni. Raisi a învinuit, de asemenea, SUA că ar fi alimentat tulburările din această țară. Hassan Karimi, un înalt oficial de securitate iranian, a susținut, în mod similar, că actorii străini i-au stimulat pe iranieni să participe la proteste”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

O relație între Iran și Rusia nu face decât să crească tensiunea globală. Diplomații europeni fac presiuni mari asupra Teheranului să nu mai trimită arme Moscovei.

Până acum, SUA și aliații au reușit să descurajeze China să sară în ajutorul Rusiei, în principal, prin “amenințări” de ordin economic. 

Iranul, o țară condusă de un regim politic fundamentalist, mult mai izolată pe plan internațional, a făcut pasul spre Rusia, considerând SUA și Israelul “pericole existențiale”.

Israel, tot mai aproape să ajute Ucraina

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia”, a scris ministrul israelian Nachman Shai pe Twitter, citat de cotidianul Times of Israel.

„Nu mai există nicio îndoială de ce parte ar trebui să stea Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească ajutor militar de la noi, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a mai adăugat ministrul.

Russia Medvedev Interview
Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, amenință Israelul cu ruperea relațiilor diplomatice dacă ajută Ucraina - Foto: Hepta.ro

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată, iar Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a anunțat că în cazul în care Israelul va livra arme Ucrainei, relațiile diplomatice dintre cele două state vor înceta.

Iranul e prins între ciocan și nicovală. Cu un regim politic aflat sub presiunea protestelor pe plan intern, luat la țintă de diplomații americani și europeni, dar și cu o amenințare voalată din partea Israelului, e greu de presupus că va continua să ajute Rusia. Și chiar dacă o va face, transporturile vor fi sporadice și nu vor acoperi necesarul imens al Rusiei.

Forțele ucrainene primesc și se pregătesc să dezvolte sisteme de interceptare a dronelor iraniene, astfel încât să nu mai fie un pericol pentru civili.

47 de drone au fost lansate de ruși, în dimineața zilei de luni, asupra unor ținte din Ucraina, 37 dintre ele au fost interceptate, au anunțat oficialii de la Kiev.

Războiul din Ucraina e departe de a se încheia, iar Vladimir Putin are tot mai puține opțiuni. Pierderile militare se adună, iar refacerea lor e mult mai dificilă decât se aștepta și vine la pachet cu costuri politice.

În iarnă, din punct de vedere militar, Ucraina intră cu o perspectivă mai bună, iar lunile viitoare se anunță tot mai complicate pentru regimul lui Vladimir Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇