Dezvăluirile unui fost membru al FSB: Ofițerii ruși sunt nemulțumiți de Putin

Dezvăluirile unui fost membru al FSB: Ofițerii ruși sunt nemulțumiți de Putin

Deciziile luate de ministrul Apărării și de Vladimir Putin sunt primite cu neîncredere de ofițerii din armata rusă, a declarat naționalistul Igor Girkin.

Criticile directe la adresa lui Vladimir Putin sunt foarte rare, deși blogerii naționaliști au mai spart uneori „zidul tăcerii”, exprimându-și nemulțumirea față de modul în care Kremlinul conduce războiul din Ucraina, în special după retragerea costisitoare din regiunea Herson, în septembrie.

Însă Igor Girkin, fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FBS) și liderul naționalist care a condus forțele proruse din estul Ucrainei și a sprijinit anexarea Crimeei în 2014, a vorbit deschis despre problemele din armata rusă și a afirmat că există o anumită nemulțumire față de eșalonul superior, relatează Sky News.

ADVERTISING

Într-o analiză video de 90 de minute a războiului, Girkin a spus că "peștele de la cap se împute", subliniind că este nevoie de o reformă a armatei ruse și de oameni competenți care pot conduce o campanie militară eficientă.

El a adăugat că eșalonul mediu al armatei își exprimă deschis nemulțumirea față de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și chiar față de Putin.

"Nu-i vorba doar de mine… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivelul mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun eu, nu sunt pe deplin amabile față de președinte sau ministrul Apărării", a spus fostul ofițer FSB.

ADVERTISING

De la începutul invaziei Rusiei, Girkin a devenit cea mai proeminentă voce dintr-un grup de bloggeri ultranaționaliști și pro-război care au început să reproșeze Kremlinului eșecurile militare din Ucraina, adunând peste 750.000 de adepți pe canalul său de Telegram.

Igor Vsevolodovici Girkin este unul dintre cei patru suspecți dați în urmărire internațională pentru dezastrul aviatic din 17 iulie 2014, când un avion al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât deasupra Ucrainei de o rachetă sol-aer trasă de separatiștii proruși din Donețk.

Procurorii olandezi au ajuns la concluzia că fostul comandant al forțelor proseparatiste susținute de Kremlin a contribuit la furnizarea sistemului de rachete care a doborât avionul.

Girkin, cunoscut în timpul luptelor din Donețk și sub numele Igor Ivanovich Strelkov, a declarat anterior că simte că are "o răspundere morală" pentru moartea a 289 de oameni, dar a refuzat să recunoască faptul că a contribuit la prăbușirea cursei MH17.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇