"Negustorul morții" e din nou liber: De ce este importantă pentru Putin întoarcerea lui Viktor Bout în Rusia

"Negustorul morții" e din nou liber: De ce este importantă pentru Putin întoarcerea lui Viktor Bout în Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eliberarea celebrului traficant de arme s-a produs în cel mai neașteptat mod și în cel mai neașteptat moment. Pentru Vladimir Putin e o victorie, dar și semnul unei slăbiciuni.

Schimbul dintre Rusia și Statele Unite i-a surprins pe mulți dintre experții relațiilor diplomatice și ai serviciilor de informații.

La prima vedere, Brittney Griner și Viktor Bout n-au nimic în comun, fiind acuzați de infracțiuni diferite. Griner a fost închisă într-un penitenciar din Rusia pentru posesia unui singur gram de canabis. Bout este, însă, recunoscut drept cel mai mare traficant de arme din ultimele decenii, el alimentând conflictele din Africa și de pe alte continente, notează CNN.

E lesne de înțeles de ce era importantă Griner pentru americani: administrația Biden s-a implicat în extragerea ei pentru că fusese condamnată pe nedrept la nouă ani de închisoare și a căzut pradă unui context total nefavorabil, fiind arestată cu doar câteva zile înaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Negocierile dintre Casa Albă și Kremlin au început, așadar, în cel mai critic moment al relațiilor dintre cele două țări de la sfârșitul Războiului Rece. Însă tocmai acest context tensionat i-a adus într-un punct comun pe Griner și Bout, facilitându-le întoarcerea acasă.

Importanța lui Viktor Bout pentru Rusia a rămas, în schimb, un mare puzzle de rezolvat. Dacă Moscova a depus atâtea eforturi, ani la rând, la toate nivelurile posibile, pentru ca el să fie eliberat, înseamnă că acest om este foarte prețios pentru Rusia. Cine e, de fapt, și ce anume ascunde acest Viktor Bout?

ADVERTISING

Un povestitor șarmant, cu multe relații

Nick Paton Walsh, editor la CNN, a făcut un interviu cu Viktor Bout în 2009, în timp ce acesta se afla în detenție în Bangkok, și îl descrie drept un poliglot încântător, capabil să povestească la nesfârșit despre relațiile sale personale cu personaje politice din toată lumea.

Puține sunt lucrurile de care nu e acuzat și tot puține cele pe care nu le neagă. Mai mulți analiști și investigatorii ONU au susținut că Bout a alimentat cu arme conflictele din Africa, ceea ce el neagă. Neagă, de asemenea, și legăturile cu al-Qaeda. A devenit un fel de "baubau" și i s-a dus vestea până la Hollywood, povestea lui fiind transpusă în filmul "Lord of War", cu Nicolas Cage în rolul său.

În mod ironic, după toate infracțiunile de care a fost acuzat, "negustorul morții" a ajuns după gratii pentru un plan, nu pentru o acțiune, fiind înregistrat de agenții DEA sub acoperire în timp ce accepta să furnizeze arme pentru uciderea unor piloți americani care lucrau pentru guvernul columbian contra gherilelor Farc.

ADVERTISING

Fost pilot și întreprinzător descurcăreț, Bout a lucrat ca translator militar în perioada Uniunii Sovietice, însă există suspiciuni că a lucrat pentru serviciile secrete din Rusia și că a devenit un instrument-cheie în furnizarea de arme la nivel global pentru susținerea obiectivelor geopolitice ale Moscovei.

Există indicii că el a avut relații strânse cu oficiali ruși importanți care acum sunt foarte apropiați de Vladimir Putin. Asta ar explica înverșunarea cu care americanii l-au urmărit. În orice caz, Bout n-a fost un neica nimeni, scrie Paton Walsh, adăugând că întotdeauna a persistat un mister interesant asupra lui și anturajului său. "A fost tot timpul genul în care ți se face semn cu ochiul când cineva știe că într-o poveste există mai mult decât se spune deschis", arată el.

Ce se întâmplă când două puteri opuse ajung într-un punct de atracție

Modul în care s-a realizat schimbul de deținuți dintre Washington și Moscova spune două lucruri importante, scrie CNN.

ADVERTISING

În primul rând, această mutare de șah diplomatic, Griner pentru Bout, e o dovadă că Rusia și Statele Unite pot face înțelegeri chiar în timp ce bombele rusești ucid civili nevinovați în Ucraina iar Washingtonul furnizează Kievului arme care ucid militari ruși. Faptul că două puteri nucleare "pot cădea la pace" în timp ce gloanțele zboară este un lucru bun pentru toată lumea de pe planetă - asta înseamnă că anumite minți limpezi prevalează, iar interesele de bază câștigă.

În același timp, mișcarea trădează o slăbiciune a lui Putin. Într-o perioadă în care liderul de la Kremlin și-a ridicat la cote paroxistice retorica nucleară contra Occidentului, el acceptă un acord diplomatic de profil înalt pentru a recupera o piesă de mare importanță pentru elita rusă, pentru comunitatea de informații de la Moscova și pentru mândria națională.

Viktor Bout, un om de care e posibil să fi aflat și oamenii obișnuiți din Rusia, are o importanță mitologică pentru elita rusă. Deși Moscova și-a făcut un renume nefast din a-și abandona oamenii pe front, Bout nu este, cu siguranță, un personaj de care să se dispenseze.

Sunt foarte puțini oameni pe care Putin dorește să-i câștige acum de partea lui, astfel că acordul cu SUA ar putea fi și o ocazie bună pentru liderul de la Kremlin: mulți cred că atunci când a lucrat în Africa, "negustorul morții" și-a făcut o sumedenie de relații cu oameni importanți din preajma lui Putin.

Eliberarea lui Bout este o victorie pentru Putin, dar una care vine cu un cost: dezvăluirea slăbiciunii sale - nevoia de a mulțumi elita militară pe care se bazează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇