Moscova a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu "negustorul morții"

Moscova a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu "negustorul morții"

Președintele american Joe Biden a anunțat, joi, eliberarea sportivei care era deținută într-o închisoare din Rusia. Moscova l-a primit la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout.

„Cu câteva clipe în urmă am vorbit cu Brittney Griner. E în siguranță. Este într-un avion. E în drum spre casă”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Înțelegerea dintre Washington și Moscova nu l-a inclus pe Paul Whelan, un alt cetățean american pe care Departamentul de Stat îl consideră închis pe nedrept, relatează CNN.

ADVERTISING

Potrivit unui oficial american, Biden a dat săptămâna trecută aprobarea finală pentru schimbul de deținuți negociat de mai mult timp și a fost informat constant despre evoluția situației în timpul dimineții.

După ce a primit confirmarea că Brittney Griner a ajuns în mâinile americanilor, președintele a vorbit cu ea din Biroul Oval, a spus un al doilea oficial.

Brittney Griner, care a jucat timp de mai mulți ani pentru o echipă de baschet din Rusia, a fost închisă în luna februarie, când a fost arestată pe un aeroport din regiunea Moscovei pentru că avea ulei de canabis asupra sa. Ea a pledat nevinovată, dar la începutul lunii august a fost condamnată la 9 ani de închisoare, iar în noiembrie a fost transferată într-o colonie penitenciară din republica Mordovia, după ce a pierdut apelul.

Ministerul rus de Externe a confirmat, la rândul său, schimbul de deținuți, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Presa rusă scrie că operațiunea a avut loc la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Supranumit "negustorul morții", Bout este un fost ofițer al armatei sovietice condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite sub acuzații de conspirație pentru uciderea de cetățeni americani, achiziție și export de rachete, precum și pentru sprijinirea unei organizații teroriste.

Moscova a catalogat condamnarea lui în 2012 "fără temei și părtinitoare", iar Bout și-a susţinut nevinovăția.

Paul Whelan, care are cetățenie americană, irlandeză și canadiană, a fost reținut într-un hotel din Moscova, în decembrie 2013, și condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzație pe care acesta a contestat-o vehement. El își ispăşește pedeapsa în mai multe tabere de muncă din Mordovia, la distanță de opt ore de mers cu mașina de Moscova.

ADVERTISING

T.D.

Ziua 288 de război: Noi amenințări nucleare şi spioni prinși la Odesa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇