Rusia ar vrea un schimb de prizonieri cu SUA. E dispusă să o dea pe Brittney Griner pentru „negustorul morții”

Rusia ar vrea un schimb de prizonieri cu SUA. E dispusă să o dea pe Brittney Griner pentru „negustorul morții”

Rusia a declarat vineri că speră să încheie un schimb de prizonieri cu Statele Unite. Rusia l-ar vrea înapoi pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, cunoscut sub numele de „negustorul morții”, într-un schimb care ar include-o și pe vedeta americană de baschet Brittney Griner.

În mijlocul celui mai sângeros război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia și Statele Unite explorează un acord prin care americanii încarcerați, inclusiv Griner, s-ar putea întoarce în Statele Unite în schimbul lui Bout.

ADVERTISING

„Vreau să sper că perspectiva nu numai că rămâne, dar se consolidează, și că va veni momentul în care vom obține un acord concret”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Ryabkov, potrivit Interfax, citat de Reuters.

„Americanii dau dovadă de o anumită activitate externă, lucrăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru”, a mai spus Ryabkov. „Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută și, cu siguranță, contăm pe un rezultat pozitiv”.

Russian arms dealer Viktor Bout
Viktor Bout, Foto: Hepta.ro

Remarcile deosebit de optimiste ale lui Ryabkov, omul de legătură al Ministerului de Externe pentru Americi și controlul armelor, contrastează cu declarațiile anterioare ale Moscovei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Posibilul schimb îi include pe Griner, care riscă să stea nouă ani în spatele gratiilor în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri, și pe Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj pe care le neagă.

Brittney Griner
Brittney Griner, Foto: Hepta.ro

Rusia și Statele Unite au discutat despre un schimb între Griner și Whelan, un fost pușcaș marin american, și Bout, dar niciun acord nu s-a concretizat pe fondul tensiunilor crescute din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că Washingtonul a făcut o ofertă substanțială pe care Moscova „a eșuat în mod constant să negocieze cu bună credință”.

Supranumit „negustorul morții” și „spărgătorul de sancțiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile asupra armelor, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme. Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor state, grupuri de rebeli și lideri de război criminali din Africa, Asia și America de Sud. Dar în 2008, Bout a fost prins în capcană într-o operațiune elaborată a Statelor Unite.

Bout a fost surprins de camerele de filmat acceptând să vândă agenților americani sub acoperire, care se dădeau drept reprezentanți ai gherilei de stânga FARC din Columbia, 100 de rachete sol-aer, pe care le-ar fi folosit pentru a ucide trupele americane. La scurt timp după aceea, el a fost arestat de poliția thailandeză. Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un judecător american din New York la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a ținut să îl recupereze.

Griner a fost transferată într-un penitenciar din regiunea Mordovia, la sud-est de Moscova, au anunțat joi avocații săi, confirmând un raport al Reuters.

La procesul ei, Griner - care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul american - a declarat că a folosit canabis pentru a se ușura de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇