Fostul puşcaş marin Paul Whelan acceptă sentința de 16 ani de închisoare în Rusia, dar speră să scape printr-un schimb de prizonieri

Fostul puşcaş marin american Paul Whelan, care a fost condamnat săptămâna trecută în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj, nu va face apel împotriva sentinţei, informează marţi agenţia de presă Interfax care îl citează pe avocatul lui Whelan, transmite Reuters.

Avocatul Vladimir Jerebenkov a spus că Paul Whelan, care deţine cetăţeniile americană, britanică, canadiană şi irlandeză, speră să fie inclus într-un schimb de prizonieri cu SUA, în viitorul apropiat. Anterior, el anunțase că va contesta verdictul.

Rusia susţine că Whelan, arestat în decembrie 2018, avea asupra sa un stick USB ce conţinea informaţii clasificate, acuzaţii pe care el le neagă.

ADVERTISING

Scandal diplomatic: ”Proces secret, fără probe”

Diplomaţii americani au criticat sentința, considerând cazul drept un „obstacol semnificativ” în „ameliorarea relaţiilor” cu Moscova, deja deteriorate, şi au declarat în repetate rânduri că Whelan nu este vinovat, cerând Rusiei să-l pună în libertate.

Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a spus că a fost un „proces secret în care nu a fost prezentată nicio probă”, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice a SUA, citat de dpa.

Sullivan, care a venit la tribunal, a condamnat procedura, evocând o „încălcare flagrantă a drepturilor omului şi a normelor juridice internaţionale”, conform comunicatului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procurorii, care susţin că Whelan ar fi cel puţin colonel în serviciul de informaţii militare al SUA, au cerut o sentinţă de 18 ani de privare de libertate într-o închisoare de maximă securitate.

Judecătorul, care a pronunţat sentinţa luni, a declarat că acesta îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate, potrivit AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇