Ziua 288 de război - Putin anunță noi bombardamente: Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii?

Ziua 288 de război - Putin anunță noi bombardamente: Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii?

În ziua 288 de război, cancelarul german Olaf Scholz spune că riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina a scăzut.

Acest lucru este un efect al presiunilor internaționale, mai spune Scholz, precizând în context că un război între Rusia și NATO nu ar fi în beneficiul nimănui. Declarațiile lui vin după ce Putin a vorbit iar despre condițiile în care ar lansa un atac nuclear.

Însă ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat joi că Moscova va respecta moratoriul privind desfășurarea de forțe nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, atâta timp cât SUA nu vor desfășura astfel de arme în Europa sau Asia.

Pe de altă parte, Rusia o eliberează pe baschetbalista din SUA Brittney Griner, într-un schimb de deţinuţi, cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani. Schimbul a fost aprobat de Vladimir Putin.

ADVERTISING

Între timp, atacurile rușilor continuă. 10 persoane au murit și multe altele au fost rănite după ce orașul Kurakhove, din estul Ucrainei, a fost bombardat.

Totodată, forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore.

Iar Vladimir Putin a asigurat că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, ca represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii.

Mișcări pe front

  • 1.000 de atacuri asupra reţelei electrice - Forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore, a declarat Volodimir Kudritski, directorul executiv al operatorului de reţea Ukrenergo.
  • Putin spune că nu el a tras primul - Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat, joi, că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, ca represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii. ''Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus - n.red)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?'', a spus Putin, la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.
  • 10 morți în estul Ucrainei - Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele ieri în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind "foarte feroce și absolut calculat".
  • Marina rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra Mării Negre, a a anunțat guvernatorul din Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsula anexată Crimeea.
  • Rusia a anunţat că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus. Belarus a afirmat că nu se va implica direct în războiul din Ucraina, însă preşedintele Aleksandr Lukaşenko ordonase mai demult desfăşurarea trupelor sale alături de cele ruse lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului.
  • Riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina a scăzut, declară cancelarul german Olaf Scholz, într-un interviu publicat joi. Acest lucru este un efect al presiunilor internaționale, mai spune Scholz, precizând în context că un război între Rusia și NATO nu ar fi în beneficiul nimănui.
  • Forţele ruse sunt hotărâte să recucerească părţi din sudul şi estul Ucrainei despre care Rusia susţine că îi aparţin, a anunțat Kremlinul, precizând că anexarea de noi teritorii e exclusă. „Demilitarizarea și denazificarea rămân printre principalele noastre obiective. Anexarea de noi teritorii este exclusă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Peste 93.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, conform statisticilor ucrainene. Numai în ultimele ore au fost omorâți 340 de militari ruși.
  • Noi amenințări nucleare - Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat joi că Moscova va respecta moratoriul privind desfășurarea de forțe nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, atâta timp cât SUA nu vor desfășura astfel de arme în Europa sau Asia. „Moratoriul este încă în vigoare, dar dacă astfel de arme sunt desfășurate de Statele Unite pe teritoriul european sau asiatic, abordarea noastră nu poate rămâne neschimbată", a declarat Riabkov.
  • 200 de tancuri T-90M au fost trimise către luptătorii separatişti din regiunea Lugansk, al căror blindaj, susţine Moscova, rezistă la rachete antitanc, inclusiv la rachetele americane Javelin. Imaginile difuzate de canalul de televiziune rusesc NTV arată o coloană lungă a acestor vehicule blindate care părăsesc fabrica Uralvagonzavod, din oraşul Nijni Taghil, din centrul Rusiei.
  • Spioni prinşi la Odesa - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un cuplu căsătorit suspectat de spionaj în favoarea Rusiei în oraşul Odesa de la Marea Neagră. SBU acuză cuplul că a colectat informaţii secrete pentru Rusia despre locurile pentru posibile desfăşurări militare şi despre mişcarea unităţilor de apărare antiaeriană. Cei doi sunt suspectaţi că erau ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse care plănuiau să creeze o reţea de agenţi în sudul Ucrainei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Schimb de deţinuţi celebri - Rusia o eliberează pe baschetbalista din SUA Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani. Schimbul a fost aprobat de către preşedintele rus Vladimir Putin recent. Griner a fost reţinută pe un aeroport, la Moscova, în februarie, acuzată de faptul că avea ulei de canabis asupra sa, iar în octombrie a fost încarcerată într-o colonie penitenciară. Detalii AICI
  • Victoria Ucrainei într-un proces cu Rusia - Preşedintele Zelenski a anunţat o victorie obţinută de Banca de Economii de Stat a Ucrainei, într-un proces început în 2015 împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea. Detalii AICI
  • Ucraineni în România - Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România a trecut de 3 milioane, conform datelor transmise joi de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada pre-conflict, începând din 10 februarie.
  • Arca lui Noe - Vladimir Putin plănuiește să fugă din Rusia, dacă va pierde războiul din Ucraina şi să se ducă în… Venezuela. Informația a fost dezvăluită de un fost angajat al Kremlinului însărcinat cu scrierea discursurilor președintelui rus. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇