Ziua 287 de război a debutat cu atacuri ale rușilor în mai multe zone din Ucraina. Trei persoane au fost rănite, inclusiv o fată de 15 ani, după ce regiunea Zaporojie a fost lovită cu drone și rachete.
Au fost lansate 8 drone și în Dnipropetrovsk, dar apărarea antiaeriană a Ucrainei le-a doborât.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat că trupele ruse au început să-și extindă pozițiile defensive de-a lungul frontierei cu Ucraina și în interiorul regiunii Belgorod.
Iar secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.
Și după ce mulți soldați s-au plâns că sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, în multe orașe din Rusia nu se vor organiza festivități de Anul Nou. Fondurile vor fi redirecționate spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina.
Mișcări pe front
- Atac cu drone și rachete în Zaporojie - Forțele ruse au lovit regiunea Zaporojie cu drone și rachete noaptea trecută. Trei persoane au fost rănite în atac, inclusiv o fată de 15 ani.
- Drone rusești doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 8 drone lansate de ruși în regiunea Dnipropetrovsk. Nu au fost raportate victime.
- Accident mortal în Doneţk - 16 persoane au murit în urma coliziunii dintre un camion care transporta militari ruși și un microbuz, pe o autostradă din regiunea Donețk.
- Trupele ruse au început să-și extindă pozițiile defensive de-a lungul frontierei cu Ucraina și în interiorul regiunii Belgorod. În plus, guvernatorul din Belgorod a anunțat că înființează unități locale de autoapărare, se arată în evaluarea zilnică a Ministerului britanic al Apărării.
- Putin vorbește iar de arme nucleare - Preşedintele Vladimir Putin a vorbit iar despre condițiile în care ar lansa un atac nuclear: „Noi considerăm armele de distrugere în masă, armele nucleare, drept mijloc de apărare. Conceptul utilizării lor este construit în jurul a ceea ce este numit atac de ripostă, dacă suntem atacaţi, atacăm ca ripostă".
- SUA spun că e iresponsabil - SUA au calificat drept "iresponsabile" afirmaţiile făcute "cu uşurinţă" de către preşedintele rus Vladimir Putin, care a relativizat miercuri riscul recurgerii la armă nucleară în conflictul din Ucraina.
- Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina, a avertizat secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken.
- Belarus intenționează să deplaseze echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că sunt teste privind răspunsul său la posibile acte de terorism. „În această perioadă, este planificată mutarea echipamentelor militare și a personalului forțelor naționale de securitate", a anunțat consiliul de securitate al țării.
- Kremlinul promite să se răzbune, după ce în trei baze aeriene ruseşti au fost loc explozii începând de luni. Armata ucraineană nu a revendicat deocamdată oficial niciunul dintre aceste atacuri, dar Kremlinul spune că ar fi vorba despre atacuri ucrainene cu drone. "Represaliile nu vor întârzia să apară", a ameninţat Aleksandr Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa.
- Putin vede rezultate semnificative - Referindu-se la conflictul din Ucraina, Putin a afirmat că operaţiunea de anexare a teritoriilor ucrainene este „un proces îndelungat", subliniind însă că Rusia înregistrează „rezultate semnificative".
- Iarnă apocaliptică - Primarul Kievului a avertizat miercuri cu privire la un scenariu "apocalptic" pentru capitala ucraineană în această iarnă dacă vor continua atacurile aeriene rusești. Deși nu este nevoie ca oamenii să plece acum, ar trebui să fie pregătiți să facă acest lucru: „Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută".
- 14 drone iraniene doborâte - Armata ucraineană susține că în cursul nopții a doborât 14 drone fabricate în Iran și folosite de ruși pentru a ataca ținte din Ucraina. „În cursul zilei trecute, trupele noastre au doborât 14 drone Shahed 136, 1 Orlan și alte 2 drone pe care nu le-am identificat încă", se afirmă armata ucraineană.
- Putin își ascunde bombardierele - Vladimir Putin își ascunde flota de bombardiere strategice Tu-95, după atacurile care au avut loc la baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov. Loviturile par să-l fi speriat pe Putin, care a ordonat trupelor sale să ascundă rapid 6 dintre avioanele sale Tu-95, potrivit unor imagini din satelit prezentate de Schemes. Detalii AICI
- Rusia mai cumpără drone - Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite. ''Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia'', a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.
- Statuia lui Pușkin ajunge la câini - Oraşul ucrainean Dnipro va demonta monumentele dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice şi le va transporta la adăpostul municipal de câini, a informat primarul localităţii, Boris Filatov. Într-o postare pe Facebook, Filatov a anunţat decizia comitetului executiv al consiliului municipal care, fără să mai aştepte o hotărâre a Ministerului Culturii din Ucraina, va retrage monumentele scriitorilor Aleksandr Puşkin, Mihail Lomonosov şi Maxim Gorki, între alte statui care înfăţişează personalităţi ruse şi sovietice.
Alte informații relevante:
- Sisteme Patriot în Polonia - Polonia a anunţat că va accepta pe teritoriul său sistemele de apărare antiaeriană Patriot oferite de Germania, după ce Varşovia sugerase anterior ca acestea să fie trimise în Ucraina. Detalii AICI
- Ecocid în Marea Neagră - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri un „ecocid'' după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin: „Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre''.
- Fără festivități de Anul Nou în Rusia - Mai multe orașe din Rusia nu vor organiza festivități de Anul Nou și redirecționează fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina. Mulți soldați ruși s-au plâns că sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar. Detalii AICI
- SUA au decis să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari în asistență suplimentară pentru securitate anul viitor.
- Ajutor din Germania pentru strămutaţi - Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serghei Marchenko, a semnat un acord cu banca germană de dezvoltare KfW pentru un grant în valoare de 200 de milioane de euro, care ar trebui să fie folosit pentru a sprijini persoanele strămutate în interiorul țării. În total, 13,6 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza războiului și aproximativ jumătate dintre ei și-au găsit un loc sigur tot în Ucraina.
- Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii, pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg: "Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera şi apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară. Membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme şi sprijin "fără precedent", în ciuda îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului.
- Sancțiuni pentru cine ajută Rusia: Casa Albă a pus pe lista neagră o serie de companii pentru că au ajutat armata rusă, activitățile nucleare ale Pakistanului sau pentru că au aprovizionat o companie iraniană de electronice. Sunt companii cu sediul în Letonia, Pakistan, Rusia, Singapore și Elveția.