Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armata Română. Tinerii încep să fugă de școlile militare

Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armata Română. Tinerii încep să fugă de școlile militare

Peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata Română în primele 9 luni ale anului, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) şi de 4 ori mai mare comparativ cu situaţia de pe parcursul anului 2020 (circa 500).

Armata înregistra la începutul anului 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.

″Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puţin de jumătate, la aceste cifre – n.red.), în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal″, se arată într-un document oficial, citat de Profit.ro.

În plus, conform sursei citate, între 25 şi 35% dintre candidaţi nu îndeplinesc cerinţele minime ale mediului militar.

ADVERTISING

În document, situaţia este explicată prin oferta mult mai atractivă a mediului privat, care a determinat ca tinerii militari, mai ales ofiţerii ingineri şi soldaţii şi gradaţii profesionişti, să părăsească sistemul militar, ”în special din motive pecuniare”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇