Peste 70% dintre români cred că Armata noastră ar trebui să se mărească în viitor.
Iar mai mult de 83% spun că, în viitoarele decenii, România trebuie să urmeze direcţia Vest-UE, SUA, NATO – din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare.
Sunt concluzii ale unui sondaj de opinie realizat în cadrul unei cercetări sociologice ample „Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României”, citat de News.ro.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group, în perioada 23 mai - 14 iunie 2022, pe un eşantion de 1.500 de persoane.
Armata Română ar trebui să devină mai mare
- În ceea ce priveşte Armata Română:
- 70,9% dintre români cred că în viitor ar trebui să se mărească
- 23,2% sunt de părerea că ar trebui să rămână la fel ca acum
- 3,5% spun că ar să se micşoreze
- 2,4% din totalul celor chestionaţi nu au răspuns la această întrebare.
„Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est şi persoanele cu venituri foarte scăzute. Gulerele albe, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Centru împărtăşesc în proporţii semnificativ mai ridicate decât restul populaţiei părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum”, transmit realizatorii sondajului.
NATO rămâne pălăria de siguranţă
Majoritatea consideră că şi în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanţie de securitate pentru România şi susţine o consolidare a Armatei României.
În opinia a 83,5% dintre români, Vest (adică UE, SUA, NATO) este direcţia înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare.
8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China).
Ponderea non-răspunsurilor este de 8,5%.
Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat:
- 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României
- 29% sunt de părerea contrarie.
- 5% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund
Cercetarea sociologică arată că tinerii până în 30 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate sunt de părere că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României în procente mai ridicate decât restul populaţiei.