Românii se declară interesați să învețe mai mult despre cum funcționează noile tehnologii, însă participarea la activități de învățare pe tot parcursul vieții e mai degrabă scăzută.
Atitudinea față de utilizarea roboților industriali, a inteligenței artificiale sau utilizarea de interfețe creier-mașină este împărțită, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.
71,9% dintre români declară că ar fi interesați să învețe mai multe despre cum funcționează noile tehnologii, în timp ce 27,6% nu ar fi interesați.
Persoanele de peste 60 de ani și cele care nu au cont pe rețelele sociale manifestă un dezinteres semnificativ mai ridicat decât alte categorii față de posibilitatea a învăța mai multe despre cum funcționează noile tehnologii.
Totodată, 17% dintre români au participat în ultimele 12 luni la cursuri de pregătire plătite sau furnizate de angajator pentru a-și îmbunătăți aptitudinile, în timp ce 81,1% spun că nu au urmat astfel de cursuri. 1,9% nu știu sau nu răspund.
19,1% dintre respondenți au declarat că au urmat cursuri de pregătire plătite din bugetul propriu, iar 80,5% au spus că nu au plătit pentru astfel de cursuri.
Peste un sfert (27,5%) din numărul persoanelor chestionate au beneficiat de pregătire la locul de muncă (sub îndrumarea unor colegi, supervizori) în ultimele 12 luni. 70,5% au răspuns negativ, iar 2% nu știu sau nu răspund.
Românii privesc pozitiv știința și tehnologia
Întrebați dacă sunt de acord cu afirmația "Știința și tehnologia ne fac viața mai sănătoasă, mai ușoară și mai confortabilă", 7% dintre respondenți au oferit un răspuns negativ. Ponderea celor cu un acord ridicat este de 59,5%.
6,1% dintre români se declară în dezacord total cu afirmația "Datorită științei și tehnologiei, generația următoare va avea mai multe posibilități de împlinire". Ponderea celor care oferă un acord ridicat este de 56,9%.
Inteligența Artificială stârnește reacții diferite
19,5% dintre respondenți resping total afirmația "Inteligența artificială și automatizarea vor crea mai multe locuri de muncă decât vor elimina". Ponderea persoanelor care sunt de acord cu această afirmație este de 33,8%, indicând un nivel scăzut de răspunsuri favorabile.
38,3% dintre participanții la sondaj au o părere bună despre utilizarea inteligentei artificiale în tot mai multe domenii de activitate. 41,5% au o părere nici bună/nici proastă, iar 18,4% au o părere proastă.
Roboții industriali ne ușurează munca
43% dintre români au o părere bună despre utilizarea roboților pentru a simplifica sarcinile oamenilor la locul de muncă, 27,7% au o părere nici bună/nici proastă, iar 28,2% - o părere proastă.
Interfața creier-mașină nu convinge majoritatea
30,2% dintre respondenți au o părere bună despre posibilitatea utilizării unei interfețe creier-mașină, prin intermediul unei căști speciale, care să permită teleghidarea mentală a diferitelor dispozitive, inclusiv la locul de muncă. 32,7% au o părere nici bună/nici proastă despre această posibilitate, iar 33,2% o părere proastă.
Munca la distanță, o problemă complicată
47,7% dintre subiecți ar fi dispuși să lucreze de la distanță prin intermediul aplicațiilor online de comunicare, în timp ce 47,1% nu ar fi. 5% nu știu sau nu pot aprecia. Cei care ar fi dispuși să lucreze la distanță prin telemuncă sunt mai ales tinerii până în 29 de ani și persoanele cu studii superioare.