Inteligența artificială poate prezice mai bine ca medicii dacă cineva va face infarct

Inteligența artificială poate prezice mai bine ca medicii dacă cineva va face infarct

S-a ajuns la performanța ca inteligența artificială să poată prezice cu mai multă acuratețe decât un medic dacă și când un pacient poate muri sau suferi un stop cardiac.

Tehnologia are la bază imagini neprelucrate ale inimii bolnave a pacientului, dar și istoricul medical al acestuia și poate să revoluționeze diagnosticul, crescând rata de supraviețuire, mai ales în urma aritmiilor cardiace, una dintre cele mai mortale afecțiuni medicale, au explicat cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA.

ADVERTISING

„Moartea cardiacă subită provocată de aritmie este cauză în 20% dintre decesele la nivel global și știm foarte puține despre motivele pentru care se petrece acest lucru sau despre prezicerea acestor afecțiuni”, a explicat unul dintre autorii studiului, Natalia Trayanova.

„Există pacienți care pot manifesta un risc scăzut de moarte cardiacă subită, care sunt conectați la defibrilatoare, în vreme ce poate alții, care manifestă un risc crescut, nu beneficiază de același tratament. Ceea ce poate face algoritmul nostru este să determine cine este supus riscului și când se va petrece, ceea ce va permite medicilor să ia măsurile necesare”, a mai explicat omul de știință, conform Healthline.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noua tehnologie poartă numele de SSCAR sau Survival Study of Cardiac Arrhythmia Risk, se arată într-un raport publicat de Nature Cardiovascular Research.

Oamenii de știință implicați în studiu s-au folosit de imagini cardiace cu contrast pentru a vizualiza distribuția leziunilor în cazul a câteva sute de pacienți de la Spitalul Johns Hopkins, toate acestea pentru a instrui algoritmul cum să recunoască afecțiunea. Imaginile au fost realizate în decurs de peste 10 ani.

„Imaginile sunt purtătoare de informații critice pe care doctorii nu au capacitatea de a le vedea”, a mai explicat un alt om de știință implicat în studiu. „Leziunile pot fi distribuite în multiple feluri și oferă informații despre șansele de supraviețuire ale pacientului”, a mai spus el.

ADVERTISING

Într-adevăr, s-a dovedit că predicțiile algoritmilor au fost mult mai precise decât estimările medicilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇