Inteligență Artificială în instanțele de judecată? Un stat a decis să testeze sistemul, care are însă şi hibe

Inteligență Artificială în instanțele de judecată? Un stat a decis să testeze sistemul, care are însă şi hibe

Autoritățile din Malaysia au decis să demareze un program pilot de testare a aplicării Inteligenței Artificiale în instanțe. Dacă totul merge bine, s-ar ”îmbunătăți calitatea sentințelor”, spun inițiatorii proiectului.

În schimb, criticii avertizează că prin folosirea Inteligenței Artificiale ar crește subiectivitatea și există riscul ca aprecierea circumstanțelor individuale, specifice unui caz, să nu fie una corespunzătoare, relatează Reuters.

Avocatul Hamid Ismail pledează de peste 20 de ani în instanțe, dar a fost pentru prima oară când unul dintre clienții săi a fost condamnat cu ajutorul unui program bazat pe Inteligența Artificială (AI), la curtea din Sabah.

ADVERTISING

Ismail știa că la Curțile din Sabah și din împrejurimi a demarat programul pilot și, totuși, nu a fost deloc ușoară folosirea noii tehnologii AI, atât pentru avocați, judecători, cât și pentru publicul larg.

El spune că nu a existat o pregătire corespunzătoare a celor implicați și că procedura nu e prevăzută în Codul Penal.

”Cred că este neconstituțional” ce s-a întâmplat, a mai spus avocatul, apreciind că pedeapsa primită de clientul său pentru posesie de droguri în cantitate mică ar fi fost prea aspră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”În timpul luării unei decizii, un judecător se uită și la alte aspecte, nu doar la fapte. AI nu poate face asta”, a mai explicat avocatul.

Variabile și aprecieri subiective

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din Malaysia a declarat că programul este încă în faza de testare și a refuzat să facă alte comentarii pe această temă.

La rândul său, Charles Hector Fernandez, un avocat specializat în apărarea drepturilor omului, a arătat că unele circumstanțe, cum ar fi cele considerate agravante, necesită ”judecata unei minți umane”.

ADVERTISING

”De asemenea, sentințele variază cu timpul și schimbă opinia publică. Avem nevoie de mai mulți judecători si procurori, AI nu poate înlocui judecata umană”, a susținut el.

Încercând să rezolve o parte dintre temerile manifestate cu privire la eventuala subiectivitate a AI, autoritățile din Sarawak au decis să elimine variabila ”rasă” din algoritmul AI folosit în cadrul programului-pilot testat în instanțe.

De asemenea, compania a precizat că antrenarea algoritmului s-a făcut pe baza unui set de date înregistrate în perioada 2014-2019, o perioadă destul de limitată comparativ cu bazele de date extinse utilizate la nivel global în acest scop.

Inteligența Artificială câștigă tot mai mult teren în lume

Programul pilot bazat pe AI implementat la curțile din Sabah și Sarawak a fost dezvoltat de o firmă guvernamentală, care susține că a organizat consultări cu cei interesați pe parcursul procesului și că au fost rezolvate multe dintre problemele care s-au ridicat atunci.

La nivel mondial, utilizarea AI în sistemul judiciar se dezvoltă cu rapiditate. În Estonia există judecători-roboți care rezolvă chestiuni minore, în Canada există roboți mediatori, iar în China există ”procurori” care funcționează pe bază de tehnologii AI.

Autoritățile spun că aceste sisteme duc la sentințe mai bine argumentate, reduc timpii de așteptare și sunt și mai ieftine, ele ajutând părțile implicate în proces să evite termenele lungi și procedurile costisitoare.

Mai mult de o treime dintre respondenții guvernamentali care au participat la un sondaj de opinie internațional realizat de firma Gartner au declarat că iau în considerare creșterea investițiilor în diverse sisteme bazate pe Inteligența Artificială, cum ar fi și recunoașterea facială.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇