Armata Română a fost înșelată de o grupare de crimă organizată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate, iar mai multe avioane militare de tip MIG s-au stricat, după ce au fost alimentate cu acest tip de combustibil.
Astfel, țara nostră ar fi fost pusă, temporar, în situația în care să nu-și mai poată îndeplini îndatoririle față de NATO, afirmă procurorii DIICOT, potrivit Gândul.ro.
Judecătorii Curții de Apel Ploiești au explicat în motivarea sechestrului pus în dosar întregul mecanism al unei afaceri prin care MApN a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro.
Potrivit judecătorilor, în 27 februarie 2018, SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, a încheiat cu MApN un acord cadru valabil pe patru ani, prin care firma urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare.
Trebuiau livrate două tipuri de kerosen: respectiv Jet Al şi Jet Al Premium. Pentru a câștiga încrederea Armatei, primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța. Dar în același port acostase cu mult timp înainte, încă din octombrie 2017, un vapor grecesc, încărcat cu kerosen ieftin, de proastă calitate.
Așadar, după ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN kerosen ieftin din această navă. Mai apoi, potrivit anchetatorilor, alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.
Reprezentanţii S.C. Aerostar au sesizat Statul Major al Forţelor Aeriene cu privire la apariţia „unor manifestări neobişnuite” la unele echipamente.
Concluzia specialiştilor a fost aceea că, din cauza utilizării petrolului ieftin, au rezultat pompe de combustibil deteriorate, iar cinci avioane MIG ar suferit defecțiuni.
Magistrații au precizat că aeronavele militare de luptă au suferit degradări serioase, în condițiile în care reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securității naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât România şi-a asumat asigurarea securității flancului estic al NATO.