Cum a putut Ucraina să lovească în inima Rusiei: O rachetă? O dronă?

Cum a putut Ucraina să lovească în inima Rusiei: O rachetă? O dronă?

Ucrainenii au atacat, luni, pare-se cu drone, două baze aeriene ruseşti situate la sute de kilometri de graniţă.

Acest atac s-a soldat cu moartea a trei militari ruşi şi avarierea a două avioane ale armatei, susţine Ministerul Apărării de la Moscova, într-un comunicat.

”Regimul de la Kiev, cu obiectivul de a face inutilizabile avioanele forţelor noastre strategice, a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra bazei aeriene Diaghilevo în regiunea Riazan şi a bazei Engels din regiunea Saratov”, se arată în comunicat.

”Apărarea antiaeriană a Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei a interceptat aceste drone ucrainene zburând la joasă altitudine (…) Trei militari ruşi au fost ucişi, iar alţi patru au fost răniţi în atac”, adaugă sursa citată.

”În urma căderii şi exploziei dronelor pe aerodromurile ruseşti, două avioane au fost uşor avariate”, mai notează Moscova.

ADVERTISING

Presa mai scrie că cinci persoane au fost rănite, când un camion cu combustibil a luat foc.

Baza aeriană de la Riazan se află la 185 km sud-est de Moscova, iar baza aeriană Engels este la aproximativ 730 km sud-est de Moscova.

Aceste noi evoluţii ale războiului ridică întrebarea: Cum au reuşit ucrainenii un atac la o asemenea distanţă de graniţă, în inima Rusiei? A ştiut Occidentul ce aveau de gând?

Se pare că Ucraina a găsit o modalitate de a ataca aeronavele rusești Tu-95 și Tu-22M cu rază lungă de acțiune, care sunt staționate pe pistele de zbor. Din octombrie, Kremlinul a folosit aceste bombardiere strategice pentru a distruge infrastructura energetică a Ucrainei, treptat, lăsând milioane de oameni fără căldură și electricitate, în prag de iarnă.

ADVERTISING

Există speculații cum că Kievul a dezvoltat o dronă cu o rază de acțiune uimitoare de 1.000 km, scrie The Guardian.

La sfârșitul lunii trecute, un oficial militar ucrainean a spus că arma a fost deja folosită. Dacă este adevărat, asta înseamnă că o mare parte din Rusia europeană poate fi luată la ţintă de ucraineni. Și că este amenințat avantajul de care s-a bucurat Moscova în acest an – capacitatea de a lansa în siguranță rachete de croazieră din adâncul Rusiei. „Atacăm acolo unde sunt slabi și apărăm acolo unde sunt puternici”, a declarat Andrii Zagorodniuk, fostul ministru al Apărării al Ucrainei, pentru The Guardian.

ADVERTISING

Cel mai recent raid de luni dimineaţă arată ingeniozitatea tactică a Ucrainei în lupta împotriva Rusiei. Și capacitatea continuă a Kievului de a surprinde.

La sfârșitul lunii octombrie, Ucraina a surprins Moscova când a lansat dimineața devreme un atac cu drone aeriene și maritime asupra portului Sevastopol din Crimeea, unde se află flota din Marea Neagră. Se pare că mai multe fregate rusești au fost scoase din uz, inclusiv nava Amiral Makarov.

Analiștii navali cred că Ucraina a dezvoltat o dronă marină ingenioasă și letală. Componentele sale includ un jet-ski modificat și o cameră controlată de la distanță, cu un feed-back live către un centru de comandă și control. Plus explozibili, atașați în față.

Dronele par, de asemenea, să fi jucat un rol într-un alt atac de succes ucrainean din august asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, în care nouă avioane de război rusești au fost aruncate în aer.

Kievul nu le spune întotdeauna aliaților săi înainte de a efectua anumite tipuri de operațiuni militare riscante. Ucrainenii evită să dezvăluie planuri pe care Occidentul ar putea încerca să-i descurajeze să le ducă la bun sfârşit, spun oficialii din Vest.

Atacurile în inima Rusiei sunt considerate o zonă de o sensibilitate deosebită. Administrația Biden este precaută să intre în conflict militar direct cu Rusia și se teme de escaladarea nucleară. Kremlinul spune că este deja în război cu SUA și Occidentul – și consideră că Ucraina este un stat marionetă condus de SUA.

Casa Albă a furnizat Kievului aproape 20 de miliarde de dolari în asistență militară și de securitate până acum, dar a refuzat să livreze muniții cu rază lungă de acțiune, care ar permite Kievului să lovească direct Rusia.

În schimb, Ucraina şi-a folosit propria tehnologie pentru operațiuni speciale.

Vorbim inclusiv despre atacul din octombrie asupra podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Și în aprilie scufundarea dramatică a crucișătorului de luptă Moskva. Ambele au fost lovituri umilitoare pentru prestigiul Rusiei. Şi se pare că ruşii se pot aștepta și la alte surprize.

Ziua 286 de război: Zelenski s-a dus în Donbas și e convins că va merge curând și în Crimeea, după cel mai mare eșec strategic al Rusiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇