Ziua 286 de război: SUA avertizează că nu va permite Ucrainei să efectueze atacuri în Rusia, Zelenski prevede reunificarea rapidă cu Crimeea

Ziua 286 de război: SUA avertizează că nu va permite Ucrainei să efectueze atacuri în Rusia, Zelenski prevede reunificarea rapidă cu Crimeea

Ziua 286 de război a început cu un nou atac de succes al ucrainenilor asupra unui aerodrom din Rusia, după ce luni Moscova a suferit ceea ce poate fi numit cel mai mare eșec în strategia sa de apărare de la începutul invaziei.

Tot o dronă a reușit să producă o explozie pe un aerodrom din Kursk, provocând un incendiu de proporții. Totodată, un alt atac cu două drone a vizat o centrală din Briansk, însă aici autoritățile ruse au reușit să evite ceea ce ar fi putut fi un incendiu uriaș.

Între timp, continuă campania de „teroare diplomatică” a Rusiei, iar scrisori suspecte au fost livrate și Ambasadei Ucrainei la București.

Cât despre sancțiunile Occidentului, ele s-au dovedit până acum ineficiente în ce privește împiedicarea Rusiei de a produce noi arme pe care să le folosească împotriva Ucrainei. Totodată, prima zi de sancțiuni asupra petrolului rusesc a adus un blocaj în apele Turciei.

Părți din Ucraina rămân în continuare în beznă și frig, în timp ce ONU a confirmat până în prezent peste 6.700 de civili uciși și aproape 10.500 de răniți. Bilanțul este cu siguranță mult mai mare, acestea fiind doar cazurile ce au putut fi verificate.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Încă un succes pentru dronele Kievului - Un incendiu uriaș a izbucnit la un aerodrom din regiunea rusă Kursk. Potrivit guvernatorului regiunii, un rezervor cu combustibil a fost ținta unui atac cu dronă. Incendiul se manifestă pe aproximativ 500 de metri pătrați și pompierii încearcă să împiedice flăcările să se extindă la rezervoarele din apropiere. Cursurile la școlile din apropiere au fost suspendate. Regiunea Kursk are graniță cu regiunea Sumîi din Ucraina.
  • Atac cu drone și în Briansk - Două drone au explodat pe terenul unei centrale din Slava, în regiunea rusă Briansk, la trei metri de rezervoarele cu combustibil. Rezervoarele au fost golite și a fost evitat un incendiu uriaș. Aceeași facilitate a mai fost atacată și pe 30 noiembrie și atunci 3 rezervoare au fost cuprinse de flăcări.
  • Cel mai mare eșec pentru apărarea Rusiei - Ministerul Apărării din Marea Britanie scrie, în raportul său zilnic, despre atacurile cu drone din Saratov și Riazan, la sute de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina, și consecințele lor: „Rusia probabil că le consideră cel mai mare eșec în strategia sa de apărare de la începutul invaziei și până acum”. Detalii despre atacul de luni, AICI.
  • Zelenski prevede reunificarea rapidă cu Crimeea - Zelenski a făcut o vizită în Donbas. El a postat pe Telegram un video filmat la intrarea în Sloviansk: „Am onoarea să fiu cu apărătorii noștri aici, în Donbas. Data viitoare ne vom revedea în ale noastre ucrainene Donețk și Lugansk. Sunt sigur că și în Crimeea”.
  • Rușii atacă în Harkov și Donețk - Alarma antiaeriană a sunat la primele ore în Harkov și în teritoriul controlat de ucraineni din Donețk.
  • Schimb de 120 de prizonieri - Ministerul rus al Apărării a anunțat că au fost înapoiați 60 de militari ruși de pe „teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, care „se aflau în pericol de moarte în captivitate”. La rândul său, șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a declarat că 60 de militari ucraineni s-au întors în țară – 58 de bărbați și două femei. 34 dintre ei au luptat la uzina Azovstal din Mariupol.
  • Morţi la Doneţk - Cel puţin şase persoane au fost ucise, marţi, într-un bombardament al oraşului Doneţk, anunţă un reprezentant prorus numit de către Moscova în această regiune. ”Potrivit unor date preliminare, şase civili au fost ucişi azi (marţi)”, a anunţat într-o postare pe Telegram ”primarul” oraşului, Aleksei Kulemzin. ”Număriul răniţilor erste în curs de evaluare”, anunţă el.
  • Sancțiunile nu împiedică Rusia să producă arme noi - Rusia încă are capacitatea să producă arme, în ciuda sancțiunilor Occidentului, arată o investigație CAR, care a putut determina că forțele Moscovei au tras asupra Ucrainei și cu rachete noi pe care abia le-a prezentat în această vară. De exemplu, în atacul asupra Kievului din 23 noiembrie a fost folosită și o rachetă abia asamblată în septembrie.
  • Belarusul se antrenează pentru război - Belarusul a început exerciții menite să îi pregătească pe soldați în caz de mobilizare la luptă și să îmbunătățească abilitățile practice ale comandanților în diferite scenarii.
  • Scut de rachete pentru Putin - Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că luni, în ziua în care Putin a vizitat Crimeea, traversând Podul Kerci, rușii au lansat peste 70 de rachete, din care au reușit să fie doborâte peste 60.
  • Părți din Ucraina rămân în beznă - Ucraina a avertizat populația că vor fi din nou pene de curent de urgenţă în mai multe regiuni, până când vor fi rezolvate din avariile rezultate în urma atacurile rușilor de luni. De exemplu, aproximativ jumătate din regiunea care înconjoară capitala ucraineană va rămâne fără electricitate în următoarele zile, în urma atacurilor cu rachete rusești asupra instalațiilor electrice, a declarat guvernatorul regiunii Kiev.
  • Mii de civili uciși și răniți - De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 17.181 de victime civile în Ucraina, dintre care 6.702 morţi şi 10.479 de răniţi. Raportul ONU insistă asupra faptului că acestea sunt doar cazurile pe care le-a putut verifica și că cifra este cu siguranță mai mare.
  • Slava Ukraini - 6 decembrie este Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, iar Zelenski a marcat momentul: „Forțele noastre armate ne protejează țara și ne dau cea mai puternică motivație. Luptă pentru libertate și asta mereu dă mai multă forță. Apără adevărul și, astfel, viitorul Ucrainei. Suntem mândri de voi, vă admirăm , pe fiecare dintre voi. Glorie Forțelor Armate! Glorie Ucrainei!”.
  • Rușii nu cedează centrala nucleară Zaporojie - Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată şi protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ”nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte".
  • Spitale fără curent - Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale din spitale până când situația energetică din țară se stabilizează.
  • Statele Unite avertizează că nu încurajează Ucraina să efectueze atacuri în Rusia. ”Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale”, subliniază un purtător de cuânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Plicuri suspecte au ajuns și la București - Două plicuri considerate suspecte au fost primite la Ambasada Ucrainei de la Bucureşti, autorităţile demarând verificările. Detalii AICI
  • Ungaria spune veto - Ungaria s-a opus, marţi, prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macro-financiar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană. Detalii AICI
  • Varșovia închide granițele pentru cei care fug de Putin - Polonia a încetat să mai emită vize umanitare pentru rușii din Georgia. Cei mai mulți solicitanți sunt jurnaliști și activiști care au fugit din Rusia în primele luni de război.
  • Lista most wanted a lui Putin - Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk și adjunctul ministrului de Externe, Emine Djaparova, au fost plasați de FSB pe lista cu cei mai căutați infractori ai Rusiei.
  • Mercenarii Wagner amenință SUA cu un nou 9/11 - Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi „bucătarul lui Putin”, a avertizat Statele Unite să nu desemneze Grupul Wagner, gruparea de mercenari pe care a fondat-o şi care este implicată în luptele din Ucraina, drept organizaţie „teroristă", amenințând, în caz contrar, cu un atac similar cu 9/11. Detalii AICI.
  • Sancțiunile pe petrolul rusesc au blocat navele - Traficul de nave petroliere s-a blocat, luni, în largul Turciei, în prima zi a plafonului de preţ impus de Occident petrolului rusesc, Ankara insistând asupra unei noi dovezi de asigurare pentru toate navele.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇