A fost trecută linia roșie? Americanii spun cum văd atacurile ucrainenilor în inima Rusiei

A fost trecută linia roșie? Americanii spun cum văd atacurile ucrainenilor în inima Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul nu a încurajat Ucraina să lovească în interiorul Rusiei.

Blinken a făcut această precizare la scurt timp după ce Moscova a acuzat Kievul că a desfășurat luni atacuri cu drone asupra a trei baze aeriene din Rusia, două dintre acestea aflându-se la sute de kilometri distanță de Ucraina, relatează BBC.

"Nu am încurajat, nici nu i-am ajutat pe ucraineni să lovească ținte în interiorul Rusiei, dar lucrul important este să înțelegem ce trăiesc ucrainenii în fiecare zi cu agresiunea rusă împotriva țării lor", a spus Bliken într-o conferință de presă organizată marți.

ADVERTISING

Acesta a acuzat Rusia că încearcă să distrugă infrastructura civilă care le permite oamenilor să aibă căldură, apă și electricitate. El a mai spus că Moscova folosește iarna ca armă și că acum "aceasta este realitatea din fiecare zi și noapte în Ucraina".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat, însă, că Statele Unite nu vor împiedica Ucraina din a-și dezvolta propriile capacități de atac cu rază lungă de acțiune. "Răspunsul scurt este nu. Nu vom face în niciun caz asta", a spus acesta, adăugând că Washingtonul a oferit deja Kievului ajutoare de securitate în valoare de 19 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Statele Unite și aliații lor că nu va permite încălcarea "liniei roșii" prin furnizarea Ucrainei de arme cu rază lungă de acțiune.

Alianța militară NATO condusă de SUA a exclus furnizarea unor asemenea echipamente militare armatei ucrainene, pe fondul îngrijorărilor că acest lucru ar putea duce la o escaladare majoră cu o Rusia, țară dotată cu arme nucleare.

În două baze militare aeriene din regiunile ruse Riazan și Saratov s-au produs luni explozii. În aceste baze staționează bombardiere strategice folosite pentru atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

ADVERTISING

Rusia a anunțat că marți a avut loc un alt atac pe teritoriul său, în regiunea Kursk, învecinată cu Ucraina.

Cel mai recent atac al Rusiei asupra Ucrainei a avut loc luni, când peste 70 de rachete au fost lansate spre teritoriul acestei țări. Potrivit autorităților locale, patru persoane au fost ucise.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇