Ucraina și Olanda sunt pe urmele fostului lider separatist prorus Igor Girkin, unul dintre cei patru suspecți căutați după dezastrul aviatic din 2014. Rudele victimelor speră într-o minune.
Puține lucruri bune pot ieși dintr-un război, mai ales din cel care se desfășoară în Ucraina. Însă în timp ce distruge viețile a milioane de oameni, acest conflict le-ar putea aduce o consolare câtorva.
Piet Ploeg nădăjduiește că vinovații vor fi prinși și judecați, chiar dacă șansele sunt foarte mici. Fratele, cumnata și nepotul lui au murit, pe 17 iulie 2014, alături de ceilalți 295 de pasageri și membri ai echipajului, când un avion al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât deasupra Ucrainei de o rachetă sol-aer trasă de separatiștii proruși din Donețk.
"Trebuie să fim realiști. Șansele ca Olanda să-l prindă nu sunt imense. Ucraina trebuie mai întâi să-l prindă viu și pe urmă să ni-l predea. Dar ar fi minunat dacă ar putea avea parte de judecata pe care o merită. Miracole se mai întâmplă în lumea asta", spune Ploeg, președintele unei fundații olandeze care sprijină rudele victimelor.
Ucrainenii strâng bani pentru prinderea lui Girkin
Procurorii olandezi au ajuns la concluzia că Girkin, fostul comandant al forțelor proseparatiste susținute de Kremlin în timpul primei invazii din Ucraina, în 2014, a contribuit la furnizarea sistemului de rachete care a doborât avionul, relatează The Guardian.
Justiția olandeză va prezenta pe 17 noiembrie verdictul asupra implicării lui Girkin și a altor trei suspecți în doborârea avionului.
Igor Vsevolodovici Girkin, cunoscut în timpul luptelor din Donețk și sub numele Igor Ivanovich Strelkov, a declarat anterior că simte că are "o răspundere morală" pentru moartea a 289 de oameni, dar a refuzat să recunoască faptul că a prăbușit avionul.
De la începutul invaziei Rusiei, Girkin a apărut drept cea mai proeminentă voce dintr-un grup de bloggeri ultranaționaliști și pro-război care au început să reproșeze Kremlinului eșecurile militare din Ucraina, adunând peste 750.000 de adepți în aplicația de mesagerie.
După câteva zile de tăcere, pe canalul său de Telegram au apărut speculații că acesta s-ar afla în Ucraina.
Duminica trecută, soția lui, Miroslava Reginska, a distribuit pe Telegram o imagine în care acesta apare în uniformă militară. "Ca să răspund la întrebarea unde este Igor Ivanovici. Totul este bine! Ne auzim curând", a scris ea.
Marți, Girkin a postat și el un mesaj scurt: "Din 14 octombrie 2022, sunt în armata activă", a susținut el.
Asta le dă speranțe celor care se află pe urmele sale. Ucraina a lansat o campanie de finanțare a capturării lui. S-au strâns peste 150.000 de dolari, iar printre donatori se numără oameni obișnuiți, dar și politicieni locali și sportivi.
Olanda speră în Ucraina, dar nu are încredere 100%
Nerăbdarea Kievului de a-l captura pe Girkin, care s-a lăudat cândva că "a apăsat declanșatorul războiului" în Ucraina, provine în mare parte din numărul tot mai mare de dovezi că el a fost vinovat de crime de război în perioada în care a fost comandant al forțelor separatiste susținute de Kremlin în 2014.
Potrivit unei anchete a postului Radio Europa Liberă, Girkin e responsabil pentru executarea a cel puțin trei oameni în Ucraina. El însuși s-a lăudat în câteva interviuri că a ordonat execuții, spunând că a ucis un om cu mâna lui.
Rămâne, totuși, de văzut dacă Rusia îi va permite fostului comandant al forțelor separatiste să reintre în luptă. Pe rețelele de socializare a apărut miercuri o fotografie cu un bărbat care seamănă cu Girkin, îmbrăcat în uniformă. Un grup de activiști de pe Twitter a reușit să localizeze imaginea, susținând că a fost făcută lângă orașul Rostov din Rusia, situat în apropiere de granița cu Ucraina.
Site-ul prorus Readovka a scris miercuri că Girkin nu este bine văzut de comandanții armatei ruse, care s-au opus înrolării sale. "Dar el nu se lasă… Face tot posibilul ca să se ducă pe front", a anunțat sursa citată.
Dacă Ucraina îl va captura pe Girkin, Olanda ar putea declanșa cererea pentru extrădarea lui, a declarat parlamentarul olandez Sjoerd Sjoerdsma, membru al partidului de centru-stânga D66. "Când am auzit despre campania de strângere de fonduri a Ucrainei, am cerut guvernului nostru să dubleze suma strânsă", a spus el.
Țările de Jos intenționează să prevină repetarea situației din 2019, când Ucraina l-a inclus pe Volodimir Țemakh, un alt suspect, într-un schimb de prizonieri cu Rusia, lăsându-i pe procurorii olandezi fără nicio putere.
"Ucraina ne-a fost mereu de mare ajutor în investigația MH17, dar avem un precedent în trecut când au oferit un suspect important. Sper că guvernul nostru stabilește deja acorduri concrete cu Ucraina asupra a ceea ce se va întâmpla dacă îl vor prinde pe Girkin", a spus parlamentarul olandez.
"Ar fi un scenariu de vis să-l avem în tribunalul olandez în luna noiembrie", a mai spus el.