Delta, arma decisivă care-i ajută pe ucraineni să îi învingă pe ruși

Delta, arma decisivă care-i ajută pe ucraineni să îi învingă pe ruși

Într-o clădire de birouri de la marginea orașului Zaporojie, militarii ucraineni au perfecționat o armă ce se dovedește decisivă în confruntările cu trupele ruse. Înăuntru, pe zeci de ecrane de computer se află o imagine actualizată constant a frontului din sudul Ucrainei.

Cu un singur click pe meniu, pe hartă apar mai multe diamante portocalii, reprezentând prezența trupelor ruse. Acestea arată locurile unde sunt ascunse tancurile și artileria rușilor, precum și detalii despre unități și soldații acestora, culese de pe rețelele de socializare. Încă un click pe meniu, iar pe hartă răsar niște săgeți roșii în regiunea sudică Zaporojie, care arată progresul trupelor ruse. Opțiunea zoom oferă imagini din satelit cu detalii clare.

Acesta este Delta, un program informatic dezvoltat de programatorii ucraineni, pentru a le da forțelor armate avantajul de a vedea mai clar câmpul de luptă, de a anticipa mișcările inamicului și de a-l lovi mai rapid și mai precis.

Deși multe scene din Ucraina amintesc de Primul Război Mondial, cu tranșee pline de noroi și locuri lugubre, conflictul e scena pe care se testează armele viitorului, unde informația și diseminarea sa instantanee către soldați vor face diferența între victorie sau înfrângere, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Sergentul Șlomo și trupa lui de civili geniali

Clădirea de birouri din Zaporojie adăpostește unul dintre cele șase centre de monitorizare a situației pe care armata Ucrainei le-a înființat pe mai multe fronturi. Al șaptelea e în curs de organizare în Donbas.

Cel din Zaporojie, creat de un om de afaceri local, a fost mutat de șase ori din motive logistice și de securitate și va fi transferat luna aceasta într-un adăpost subteran, mult mai potrivit. Personalul care lucrează aici a fost selectat dintr-un grup larg de operatori voluntari de drone și programatori denumit Aerorozvidka (Recunoașterea aeriană).

Softul Delta a fost creat de programatorii de la Aerorozvidka în 2015 și s-a tot dezvoltat în ultimii patru ani.

La sfârșitul lunii octombrie a fost prezentat statelor NATO. Originile sale civile sunt evidente - pare mai degrabă creația unei facultăți de cibernetică decât a unei unități militare. Singura persoană în uniformă de aici e un ofițer de informații care folosește pseudonimul Sergentul Șlomo.

Biroul din capătul coridorului principal a fost transformat într-un laborator în care doi ingineri lucrează la perfecționarea unor drone dotate cu bombe. La celălalt capăt al coridorului se află departamentul de informații (Osint), unde mai mulți tineri scotocesc prin rețelele de socializare după postări ale recruților ruși și culeg date și informații despre locații, apoi le introduc în programul Delta.

ADVERTISING

Un ecran arată câțiva soldați din Daghestan. Imaginea și informațiile despre unitatea lor, despre dotarea și ordinele de luptă ale acesteia sunt disponibile cu un singur click pe harta orașului Melitopol, capturat de Rusia la 130 de kilometri spre sud, unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe frontul sudic.

Celălalt flux major de informații din programul Delta provine din imaginile din satelit furnizate de partenerii NATO. Acesta constituie baza pentru harta câmpului de luptă și include imagini din drone, actualizate zilnic, fotografii și informații transmise de o rețea de informatori din spatele liniilor inamice, condusă parțial de Șlomo.

Toate informațiile sunt introduse în mai multe niveluri ale hărților din Delta și sunt accesibile în orice moment trupelor ucrainene prin rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk.

Pe ecran, Melitopolul are cea mai mare concentrație de diamante portocalii și săgeți roșii care arată trupele ruse în mișcare. „Acum le înțelegem mișcările și cum s-au schimbat. Folosesc Melitopolul ca un centru logistic mare, iar noi încercăm să înțelegem adevăratul scop al mișcărilor lor", a spus Șlomo.

ADVERTISING

Programatorii urmăresc în special brigăzile mecanizate și unitățile de tancuri care pot dezvălui intenția unui atac iminent. În ultimele zile, forțele Delta au vizat o cazarmă și un pod pe care le foloseau rușii.

Fiecare centru de monitorizare întocmește zilnic un rezumat al celor mai importante mișcări din fiecare sector, iar la ora 18:00 se ține o ședință în care sunt prezentate și discutate observațiile.

Cum se transformă o armată sovietică într-una NATO

Vitali, un specialist în informatică de la centrul pentru inovație și dezvoltare a tehnologiilor militare din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, spune că Ucraina are un avantaj natural, întrucât deține o cultură politică mai tânără și mai puțin ierarhică. „Cea mai mare diferență dintre armata rusă și armata ucraineană sunt legăturile pe orizontală dintre unități. Câștigăm în primul rând fiindcă noi, ucrainenii, comunicăm pe orizontală".

Faptul că acești oameni provin din mediul privat a contribuit enorm la eficiența acestei unități, a explicat Tatiana, un alt oficial de la centrul de inovație.

„Nu erau birocrați din Ministerul Apărării. Erau din sectorul corporativ și au fost mobilizați pentru a servi în armată. Au început să facă Delta cu mințile și mâinile lor, fiindcă au această cultură a dezvoltării agile. Procesul creativ are un cerc restrâns. Dezvolți, testezi, lansezi", a spus ea.

„O armată sovietică mică nu poate învinge în fața unei armate sovietice mari. Noi trebuie să evoluăm. Trebuie să fim deștepți", a spus Șlomo. „Principala sarcină de război pentru Ucraina acum este să se transforme dintr-o armată sovietică într-una NATO. Trebuie să transformi armata într-una pe orizontală", a adăugat ofițerul.

N-a fost o provocare ușoară. Armata Ucrainei a avut o moștenire sovietică masivă, iar mulți dintre ofițerii săi au fost modelați de această experiență. În 2020, generalii chiar au închis unitatea Aerorozvidka, dar aceasta a fost redeschisă de Ministerul Apărării cu câteva luni înainte de invazia Rusiei.

Frontul din Donbas este ultimul care și-a înființat un centru de monitorizare, în parte din cauza rezistenței din cadrul armatei. Acesta e unul dintre motivele pentru care trupele din Donbas au suferit cel mai mult din cauza lipsei de coordonare și a situațiilor în care soldații ucraineni au tras din greșeală unii în alții. „A fost un haos total", a spus un oficial.

„Inforăzboinicii" schimbă doctrina militară a Ucrainei

Nick Reynolds, specialist în războiul terestru de la Royal United Services Institute din Londra, spune că va mai dura până când procesul de schimbare a armatei Ucrainei va intra într-o fază avansată. „Cultura militară impusă de Uniunea Sovietică aruncă o umbră foarte mare".

Reynolds precizează că forțele ucrainene sunt, totuși, mult superioare trupelor ruse, pentru că au unități mai conectate și mai agile. „În cele din urmă, rușii nu și-au schimbat structurile sau practicile. Au același nivel de înzestrare tehnologică, dar la nivel uman încă sunt foarte sovietici", a explicat el.

Un raport NATO din 30 noiembrie despre programul Delta al ucrainenilor, consultat de The Guardian, notează că softul încă e în curs de adoptare de către forțele armate, iar din această cauză nu este folosit la nivel extins, ceea ce înseamnă că informațiile furnizate de aliații NATO nu au ajuns în toate centrele regionale de comandă.

„Inforăzboincii" de la centrul de inovații spun că modul lor de operare pe orizontală cu unitățile de pe teren încalcă doctrina militară a Ucrainei. „Nu putem să rescriem doctrina și să luptăm în același timp. O s-o scriem după victorie", a spus Tatiana.

Șlomo subliniază că integrarea informațiilor de pe câmpul de luptă în întreaga armată prin programul Delta este o cursă pe care Ucraina trebuie să o câștige. „E o mare poveste pe care o scriem și care va schimba războiul. Armele noastre sunt computerele. Gloanțele noastre sunt informațiile", a arătat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇