Drama copiilor ucraineni ținuți ostatici în taberele din Crimeea: Au plecat pentru două săptămâni și nu s-au mai întors

Drama copiilor ucraineni ținuți ostatici în taberele din Crimeea: Au plecat pentru două săptămâni și nu s-au mai întors

Orașul Herson a fost eliberat de forțele ucrainene în noiembrie. Dar pentru unii, urmările ocupației ruse nu s-au încheiat.

Nadia și-a trimis în octombrie fiul de 14 ani într-o tabără de vară din Crimeea, peninsula ocupată de Rusia din 2014. La sfârșitul lunii noiembrie, băiatul i-a trimis mai multe mesaje audio în care se aude cum directorul taberei le spune copiilor că nu le va permite întoarcerea în Herson din cauza simpatiei lor pro-ucrainene.

"Ești în Rusia! N-ar trebui să faci tot felul de prostii. Nu știu cine o să se ocupe de tine acum, n-o să te întorci în Herson, asta 100%… Poți să-i mulțumești mamei tale pentru asta", se aude spunând directorul taberei din Ievpatoria, Crimeea.

Asemenea multor părinți ucraineni, Nadia nu a dorit să-și trimită copilul într-o astfel de unitate, descrisă ca tabără de vară chiar și în alte perioade ale anului, ca să-și arate în vreun fel susținerea pentru Rusia. A făcut-o pentru că alți colegi ai copilului se duceau și spuneau că li se oferă o vacanță gratuită pe malul mării, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Mulțumirile Rusiei pentru o mamă disperată

Fiul Nadiei a plecat din Herson pe 4 octombrie, iar conducerea taberei i-a tot prelungit șederea. La început, i-au spus că nu-i dau drumul pentru siguranța lui, iar după ce forțele ucrainene au intrat în Herson, au spus că nu-l trimit acasă pentru că orașul era "sub ocupație" rusă.

În mesaje, directorul i-a spus clar copilului care e problema: imaginea lui de profil de pe Telegram avea un trident ucrainean, simbolul național al țării. În plus, mama lui a spus că vrea ca el să se întoarcă în Ucraina, ceea ce arată că ea consideră Hersonul o parte a Ucrainei, nu a Rusiei, în ciuda propagandei Moscovei care insistă că acest oraș aparține Rusiei.

Cazul Nadiei nu este singular. Sute de copii ucraineni, cu vârste de la șase la 16 ani, din Herson și din regiunile Harkovului, au rămas blocați în taberele de vară rusești cu săptămânile, iar în unele cazuri cu lunile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oamenilor li se spune că își pot lua copiii înapoi doar dacă se prezintă personal, ceea ce implică trecerea punctelor neoficiale de frontieră, o soluție foarte riscantă, sau părăsirea Ucrainei și călătoria prin Ucraina și țările baltice. Însă mulți părinți au venituri foarte reduse și nu-și permit să călătorească.

Din punct de vedere legal, deși și-au trimis voluntar copiii, oamenii și-au dat acordul pentru o scurtă perioadă. Convenția ONU asupra drepturilor copiilor interzice "transferul ilicit și nereturnarea copiilor peste hotare", astfel că Rusia este obligată să-i trimită înapoi.

Sutele de copii din taberele de vară rusești se adaugă altor sute de copii din orfelinatele din zonele ocupate luați în timpul ocupației.

Tabere pentru reeducarea viitoarei generații

Unii dintre părinți cred că Rusia vrea să folosească minorii în schimburi pentru prizonieri de război. Alții cred că Moscova vrea să asimileze copiii și plănuiește să-i țină în Rusia.

ADVERTISING

Taberele au fost prezentate în școlile din zonele ocupate ca locuri de recreere de pe litoral care oferă activități precum diverse sporturi, arte și jocuri. Însă copiilor li s-au prezentat versiunile ruse despre invadarea Ucrainei, precum și istoria și cultura rusă, potrivit unor înregistrări video postate online. Într-una dintre acestea, sute de copii pot fi văzuți pe terenul de sport al unei școli din Crimeea, cântând imnul național al Rusiei. Cei mai mulți par să nu știe versurile.

Reprezentantul Ucrainei pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a spus că aceste practici fac parte din "genocidul Rusiei împotriva Ucrainei", de ștergere a identității ucrainene prin "reeducarea viitoarelor generații". Lubineț spune că rușii n-au fost interesați de întoarcerea copiilor, iar "întoarcerea fiecărui copil este ca o operațiune specială".

Autoritățile ucrainene le-au cerut părinților să nu dea publicității numele copiilor, întrucât asta ar putea îngreuna eforturile de recuperare, iar din acest motiv numele părinților din articolul publicat de The Guardian nu sunt cele reale.

În cel puțin câteva cazuri, conducerile taberelor au spus că nu plănuiesc să trimită copiii înapoi. În altele, aceștia au fost mutați dintr-o tabără într-alta fără ca părinții să fie anunțați. Natalia, o femeie din regiunea Herson, a bătut drumul până în Crimeea ca să-și ia fiica acasă, dar acolo i s-a spus că a fost transferată într-o tabără din Republica Adîgheia, o enclavă din Krasnodar. Ea a făcut încă o călătorie lungă și, din fericire, și-a găsit fiica acolo.

Nu se știe exact câți copii ucraineni au rămas în mâinile rușilor. La mijlocul lunii octombrie, agenția rusă de presă TASS a transmis că în taberele de vară din Crimeea se aflau aproximativ 4.500 de copii din Herson și Zaporojie.

Natalia a spus că cel puțin 100 de copii care au călătorit cu fiica ei sunt încă acolo. Înregistrări video recente făcute în unele din cele cinci tabere din Crimeea în care sunt copii ucraineni sugerează că sute de copii se află și acum acolo.

De ce încearcă părinții să se descurce singuri

Problema e mai complicată pentru că mulți dintre părinți nu se adresează autorităților ucrainene. Le e teamă că vor fi considerați colaboraționiști sau susținători ai Rusiei și încearcă să rezolve pe cont propriu, a explicat un bărbat care a reușit să-și ia fiul înapoi la începutul lunii octombrie.

Cei mai mulți părinți și copii care au ajuns în taberele din Crimeea spun că sunt condiții bune acolo. Copiii au fost cazați în camere asemănătoare cu cele de hotel, au fost duși la delfinariu, la muzee și la plajă. Autoritățile ruse din Crimeea susțin că în acest an au cheltuit 1,2 miliarde de ruble (18,5 milioane de euro) cu taberele în care au ajuns și mulți copii ruși.

Ideea din spatele taberelor pare să fie de a arăta tot ce are mai bun Rusia și de a-i integra pe copii în noua lor țară. Membrii conducerilor acestor unități au spus în interviuri că salvează copiii care sunt victime ale războiului și ai statului ucrainean.

În imaginile din taberele de copii postate de autoritățile din Herson pe rețelele de socializare, copiii pot fi văzuți purtând steagul Rusiei, cântând imnul acestei țări și cântece sovietice. O fată de nouă ani din orașul Herson, pe care mama a luat-o acasă în octombrie, a spus că, pe lângă jocuri și sporturi, au avut parte de "lecturi despre război".

"Sarcina noastră este să înlăturăm presiunea psihologică pusă pe copiii care vin din zonele unde e război", a spus Tatiana Makarova, șefa programului pentru Herson și Zaporojie la Artek, una dintre cele mai mari tabere din Crimeea, pentru postul Crimea24 TV.

Nadia spune că s-a certat cu fiul ei la început, fiindcă nu dorea să-l lase în tabără, dar în cele din urmă a cedat. "M-am gândit: OK, sunt două săptămâni, e pe malul mării, o să se odihnească și o să se întoarcă", a spus ea. De atunci au trecut două luni.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇