Câți dintre refugiații ucraineni sunt "plini de bani"

Câți dintre refugiații ucraineni sunt "plini de bani"

Mașinile scumpe cu care unii dintre refugiații ucraineni au intrat în România au dus la crearea unei imagini greșite despre cei care fugeau de război. Datele centralizate de autorități atestă că numai o minoritate infimă a oamenilor veniți din Ucraina are o situație materială foarte bună.

Datele statistice ale autorităților din România arată clar că marea majoritate a ucrainenilor care au trecut granița în țara noastră nu fac parte din categoria „înstărită”, scrie PRESShub.

Potrivit, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), în intervalul 24 februarie - 7 decembrie:

ADVERTISING
  • au intrat în țară: peste 2.972.600 ucraineni / peste 653.900 minori
  • au ieșit din țară: circa 2.874.500 ucraineni / circa 609.500 minori

De menționat că o persoană poate traversa de mai multe ori frontiera dus-întors.

Din datele IGPF rezultă că în România au rămas aproximativ 90.000-100.000 de refugiați ucraineni, iar aproape jumătate (45%) sunt minori.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Vamală Română, doar 1.843 de refugiați ucraineni au declarat la intrarea în România sume de cel puțin 10.000 de euro, așa cum prevăd normele Uniunii Europene și Codul Vamal, valoarea totală reprezentând echivalentul a 243.788.528 de euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așadar, doar 0,06% dintre cei aproape trei milioane de ucraineni care au intrat în România în cele zece luni de război au avut asupra lor mai mult de 10.000 de euro, pragul de la care valorile trebuie declarate vameșilor.

De asemenea, au fost identificate doar "3 cazuri de nedeclarare a numerarului de către cetățeni ucraineni", valoarea totală a sumelor identificate astfel de autoritățile române ridicându-se la 1.706.722 de euro, a transmis AVM.

Așadar, s-au înregistrat doar trei cazuri de nedeclarare, iar mai puțin de 2.000 de ucraineni au intrat în România cu sume mari de bani, din cei aproape trei milioane de refugiați care au ajuns în țara noastră.

ADVERTISING

Pe de altă parte, ministrul Muncii a anunțat în octombrie că aproape 4.300 de cetățeni ucraineni deja se angajaseră și munceau în România, cei mai mulți în industria prelucrătoare, construcții, HoReCa și comerț, un alt element care contrazice mitul "ucrainenilor bogați" care stau în țara noastră pe banii statului român.

De asemenea, peste 150 de companii au fost înfiinţate în România de către ucraineni din 24 februarie, momentul izbucnirii războiului, şi până în luna iulie, conform datelor platformei de analiză Confidas. Numărul total al companiilor care activează în prezent în România şi au acţionariat direct sau indirect ucrainean este de peste 860, multe dintre firme activând în construcţii, comerţ sau consultanţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇