Legiunea Rusia Liberă este un grup de luptă alcătuit din militari ruși care se opun invadării Ucrainei și care sunt dispuși să lupte împotriva țării lor cât timp aceasta e condusă de Vladimir Putin.
Sute de membri ai legiunii luptă deja împotriva Rusiei în zona Bahmut, iar un alt grup se apropie de sfârșitul perioadei de trei luni de instrucție, urmând ca în curând să fie trimis pe front, potrivit New York Times.
Special Operations Forces Report (SOFREP) prezintă Legiunea Rusia Liberă drept o forță obscură, care a stat tot timpul în umbră, "chiar dacă unele batalioane au participat deja la unele dintre cele mai intense lupte ale conflictului".
Însă această situație e pe cale să se schimbe, după ce procurorul general al Rusiei a înaintat, săptămâna trecută, o cerere la Curtea Supremă de Justiție prin care solicită declararea legiunii ca organizație teroristă, scrie Newsweek.
Legiunea Rusia Liberă acționează în cadrul Legiunii Internaționale a Ucrainei, iar o parte din efectivele sale este formată din luptători voluntari din Statele Unite, Marea Britanie, Belarus, Georgia și alte țări.
Radio Europa Liberă a scris săptămâna trecută că această unitate de luptă s-a format în martie anul trecut, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Potrivit unor surse ucrainene, primii soldați ai legiunii au fost soldați ruși care au dezertat direct din trupele invadatoare.
"24 februarie a venit ca un șoc. Copiii mei se uitau la mine cu lacrimi în ochi și mă întrebau: 'Tati, cum o să fie? Cum poate Rusia să atace Ucraina?' Le-am zis să nu-și facă griji, fiindcă Ucraina va învinge până la urmă", a povestit un membru al Legiunii Rusia Liberă care folosea numele de cod Țezar.
Numărul exact al membrilor legiunii este secret. Potrivit informațiilor din presă citate de Radio Europa Liberă, efectivele sale ar ajunge la aproximativ 4.000 de oameni.
În manifestul său, Legiunea Rusia Liberă se descrie ca fiind o unitate compusă din "oamenii liberi ai Rusiei care își asumă responsabilitatea și încep să lupte pentru o Nouă Rusie".
Ideile manifestului au fost exprimate și de soldatul menționat de Radio Europa Liberă: "Nu puteam să stau deoparte. Am încercat ca voluntar în legiunea internațională, dar ei nu primeau ruși. Când s-a format Legiunea Rusia Liberă, am aplicat, am trecut prin niște verificări și am ajuns aici", a povestit Țezar.
T.D.