Povestea pilotului rus care a dezertat ca să nu fie trimis în Ucraina: "Am refuzat să fiu complice la o crimă"

Povestea pilotului rus care a dezertat ca să nu fie trimis în Ucraina: "Am refuzat să fiu complice la o crimă"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un ofițer a fugit din Rusia pe jos, doar cu un rucsac în spate, și s-a predat autorităților din Lituania. El a dezvăluit ce se întâmplă acum în armata rusă.

Imediat după ce s-a predat, locotenentul Dmitri Mișov, un pilot în vârstă de 26 de ani, a cerut azil politic. Evadarea din Rusia într-un mod atât de dramatic, cu un rucsac mic în spate, a fost ultima soluție, a spus el pentru BBC.

Cazul său este unul dintre puținele în care ofițerii ruși își părăsesc țara pentru a nu fi trimiși să lupte în Ucraina. Mai mult, Mișov este primul pilot din armata rusă despre care se știe că a dezertat.

Dmitri Mișov, un navigator de elicopter de atac, făcea parte dintr-o unitate din regiunea Pskov, în nord-vestul Rusiei. Anul trecut, când a început pregătirea pentru luptă a elicopterului, și-a dat seama că urmează un război adevărat, nu doar niște exerciții. A încercat să plece din armată în ianuarie 2022, dar aprobarea dosarului nu s-a terminat până la declanșarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

ADVERTISING

A fost trimis în Belarus, unde a pilotat elicoptere de transport.

Locotenentul spune că nu a dorit niciodată să meargă în Ucraina. BBC nu a putut verifica această parte a poveștii lui, dar documentele pe care le-a prezentat par veritabile, iar multe dintre afirmațiile sale se potrivesc cu ceea ce au relatat și alte surse.

În aprilie 2022, Dmitri a fost trimis înapoi în baza din Rusia, unde a sperat că i se va aproba cererea de ieșire din armată, un proces destul de complicat și de greoi.

Mai avea puțin și reușea, dar în septembrie Putin a ordonat mobilizarea militară parțială - i s-a spus că nu i se permite ieșirea din armată. Atunci a înțeles că mai devreme sau mai târziu va fi trimis în Ucraina și a început să se gândească la o soluție.

"Sunt ofițer militar, datoria mea e să-mi apăr țara de agresiune. Nu trebuie să devin complice la o crimă. Nimeni nu ne-a explicat de ce a început acest război, de ce a trebuit să-i atacăm pe ucraineni și să le distrugem orașele", a declarat el.

ADVERTISING

În căutarea unei evadări

În ianuarie anul acesta, Dmitri a fost anunțat că va fi trimis într-o misiune. Și-a dat imediat seama că asta înseamnă un singur lucru - va fi trimis în Ucraina - și a încercat să se sinucidă, sperând că asta va determina scoaterea imediată din efectivele de luptă. Dar nu s-a întâmplat nimic.

În timp ce se recupera în spital, a citit un articol despre un fost ofițer de poliție în vârstă de 27 de ani din regiunea Pskov care a fugit în Letonia. S-a hotărât să încerce și el.

"Nu am refuzat să fiu în armată. Mi-aș fi apărat țara dacă ar fi înfruntat o amenințare reală. Am refuzat doar să fiu complice la o crimă. Dacă aș fi urcat într-un elicopter, aș fi luat viața a câteva zeci de oameni, pe puțin. N-am vrut să fac asta. Ucrainenii nu sunt dușmanii noștri", a precizat el.

După externare, locotenentul a căutat ajutor pe canalele de Telegram pentru a găsi o rută prin păduri către granița cu Uniunea Europeană. Și-a făcut un bagaj cât mai ușor și a pornit la drum. A mers cu inima la gât prin pădure, de teamă că va fi prins de grăniceri: "Dacă mă arestau, aș fi mers la închisoare pentru mult timp."

ADVERTISING

La un moment dat, o rachetă luminoasă a fost lansată în apropiere de el, apoi încă una. S-a speriat, convins că vin grănicerii după el, și a luat-o la fugă. "N-am putut să văd încotro mă duceam, gândurile erau în dezordine", a povestit. Apoi, a ajuns la un gard din sârmă și s-a cățărat peste el. Curând și-a dat seama că a reușit să fugă din Rusia și a respirat ușurat: a ajuns în Lituania, unde a cerut azil.

Dmitri presupune că autoritățile ruse îl vor judeca în lipsă, dar crede că mulți dintre camarazii săi îi vor înțelege motivul. Unii chiar l-au sfătuit să încerce să se ascundă în Rusia, dar el crede că nici măcar în cea mai mare țară din lume nu ar fi putut scăpa și că tot ar fi fost pedepsit pentru dezertare.

Deocamdată nu știe ce se va întâmpla cu el. Dar preferă să încerce să înceapă o nouă viață în Uniunea Europeană decât să fie acasă acum.

Nemulțumire generală și pierderi masive

Dmitri a mărturisit că starea de spirit din armată este amestecată. Unii susțin războiul, alții sunt împotrivă. Foarte puțin cred că luptă pentru a apăra Rusia de un pericol real, așa cum a susținut mult timp propaganda de la Moscova.

Nemulțumirea predomină, însă, pe fondul salariilor mici. Ofițerii experimentați din aviație sunt încă plătiți cu salariile la nivelul de dinaintea războiului, adică 90.000 de ruble (1.090 de dolari), în timp ce recruții sunt atrași cu sume de peste două ori mai mari - 204.000 de ruble (2.465 de dolari).

Fugarul a spus că atitudinea militarilor față de Ucraina diferă, însă nimeni nu crede în rapoartele oficiale care susțin că situația de pe front este bună și că pierderile sunt mici.

Deși în primele zile ale invaziei comandanții ruși susțineau că nu există pierderi umane sau de echipament, Dmitri cunoaște câțiva oameni care au murit. Înainte de război unitatea lui avea între 40 și 50 de aparate de zbor. În primele zile de lupte șase au fost doborâte, iar trei au fost distruse când s-au prăbușit.

Autoritățile ruse anunță rareori pierderile. În septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghe Șoigu, a spus că Rusia a pierdut aproximativ 6.000 de oameni, un număr pe care cei mai mulți analiști, inclusiv bloggerii militari pro-Kremșlin, îl consideră prea mic.

În cea mai recentă etapă a proiectului de cercetare pentru identificarea militarilor ruși uciși în război, condus de Olga Ivșina, s-a ajuns la o listă de 25.000 de nume. Însă aceasta crede că numărul real este mult mai mare.

Dmitri spune că pierderile în rândurile forțelor aeriene ruse sunt extrem de mari. Datele investigației desfășurate de Olga Ivșina confirmă că Rusia a pierdut sute de militari cu înaltă instruire, inclusiv piloți și tehnicieni, oameni a căror pregătire a necesitat timp și bani.

"Acum ei pot să înlocuiască elicopterele, dar nu sunt suficienți piloți. Dacă comparăm cu războiul din Afganistan din anii '80, știm că Uniunea Sovietică a pierdut 333 de elicoptere acolo. Cred că am avut aceleași pierderi într-un singur an", a spus el.

Afirmațiile sale se apropie de bilanțul estimativ anunțat de armata ucraineană, potrivit căruia Rusia a pierdut 299 de elicoptere de la începutul războiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇