Unii luptă cu Putin, alții fac afaceri cu el: Companiile care au rămas în Rusia și au făcut profituri uriașe

Unii luptă cu Putin, alții fac afaceri cu el: Companiile care au rămas în Rusia și au făcut profituri uriașe

Companiile străine care au decis să-și continue activitatea în Rusia după invadarea Ucrainei au obținut profituri mai mari cu 54% din 2022 până acum. Grupul petrolier Total, Raiffeisen Bank și PepsiCo s-au descurcat cel mai bine.

Profitul total al companiilor occidentale care au rămas în Rusia după declanșarea războiului a fost de aproximativ 12,3 miliarde de euro, potrivit unui studiu New Europe publicat de Novaia Gazeta.

Gigantul francez Total a câștigat cel mai mult anul trecut în Rusia. Compania și-a dublat profitul net obținut pe piața rusă comparativ cu 2021, cu un profit de 3,05 miliarde de euro.

ADVERTISING

Printre companiile cărora le-a mers bine în Rusia se numără Raiffeisen Bank, care și-a mărit de 2,7 ori profitul, ajungând la 1,6 miliarde de euro. Potrivit raportului citat, banca austriacă a profitat cel mai mult de pe urma deconectării marilor bănci din Rusia de la sistemul de transfer intenațional SWIFT.

Profituri mari au făcut și marii jucători din sectorul produselor alimentare. PepsiCo a câștigat cel mai mult în 2022, triplându-și profitul net la 511 milioane de euro.

În top 10 al companiilor străine cu cele mai mari profituri realizate în Rusia după invadarea Ucrainei figurează și alte nume importante, precum British Petroleum, Japan Tobacco, Mondelez, Mars, Mondi, Kia și Knauf.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Raportul citat arată că în 2022 companiile occidentale au plătit, în total, către bugetul Rusiei un impozit pe profit de 3,2 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1% din încasările la buget ale acestei țări.

Cele mai mari contribuții la buget le-au făcut companiile din Franța (625 milioane de euro), Marea Britanie (534 milioane de euro) și SUA (454 milioane de euro).

Pe lângă susținerea financiară acordată mașinăriei de război a lui Vladimir Putin, aceste companii au susținut indirect sistemul economic și social al Rusiei.

ADVERTISING

După declanșarea invaziei în Ucraina, numeroase companii străine au anunțat că își vor suspenda activitatea în Rusia sau că vor părăsi această țară.

Potrivit Kyiv School of Economics, doar 241 de companii occidentale au părăsit Rusia, peste 700 și-au suspendat operațiunile și peste 1.300 și-au continuat activitatea.

Autoritățile ucrainene au întocmit o listă a firmelor pe care le consideră "sponsorii războiului" întrucât continuă să facă afaceri în Rusia. Kievul le reproșează, printre altele, că taxele pe care le plătesc la bugetul Rusiei "finanțează terorismul".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇