"E cel mai dificil moment al războiului" - Aliații occidentali ai Ucrainei primesc actualizări din ce în ce mai sumbre cu privire la contraofensivă

"E cel mai dificil moment al războiului" - Aliații occidentali ai Ucrainei primesc actualizări din ce în ce mai sumbre cu privire la contraofensivă

Deja au trecut săptămâni bune de când a debutat mult anticipata contraofensivă a Ucrainei, iar oficialii occidentali vin cu evaluări din ce în ce mai sumbre cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ din mâna invadatorilor ruşi.

Este concluzia CNN, care a stat de vorbă cu patru înalți oficiali occidentali, care sunt la curent cu cele mai recente informații de pe front.

„Vor vedea, în următoarele două săptămâni, dacă există șanse să facă progrese. Ca ei să facă cu adevărat progrese care ar schimba echilibrul acestui conflict, asta cred că este extrem de... foarte puțin probabil”, a declarat un diplomat occidental înalt pentru CNN.

ADVERTISING

La rândul său, congresmanul american Mike Quigley, care s-a întors recent de la întâlnirile din Europa cu comandanții americani care antrenează forțele ucrainene, spune că informările din teren devin sumbre: "Ne reamintesc de provocările cu care se confruntă. Acesta este cel mai dificil moment al războiului".

Principala provocare pentru forțele ucrainene este dificultatea continuă de a străbate liniile defensive multistratificate ale Rusiei, în părțile de est și de sud ale țării, care sunt marcate de zeci de mii de mine și rețele vaste de tranșee.

Forțele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo, ceea ce a determinat comandanții să retragă unele unități pentru a se regrupa și a reduce numărul de victime.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Rușii au o serie de linii defensive și ei [forțele ucrainene] nu au trecut cu adevărat nici de prima linie”, a spus un alt diplomat occidental pentru sursa citată.

„Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reușit să facă mai multe progrese în ultimele 7-8 săptămâni, care este probabilitatea ca brusc, cu forțele mai epuizate, să le facă acum? Condițiile sunt foarte grele.”

Un înalt oficial american a declarat că SUA recunosc dificultățile cu care se confruntă forțele ucrainene, deși își păstrează speranța pentru progres.

„Toți recunoaștem că treburile merg mai greu și mai lent decât și-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii – dar credem că încă mai există timp și spațiu pentru ca ei să poată face progrese”, a spus acest oficial.

ADVERTISING

Apropierea toamnei, când vremea și condițiile de luptă se așteaptă să se înrăutățească, oferă forțelor ucrainene o fereastră limitată pentru a avansa.

În plus, oficialii occidentali cu care a vorbit CNN cred că progresul lent a scos în evidență dificultatea transformării forțelor ucrainene în unități de luptă mecanizate combinate, care însă au doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri furnizate de occidentali și alte sisteme noi de armament.

Lipsa de progres pe teren este unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit mai des în interiorul teritoriului rus, „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a spus un înalt oficial militar american.

Harta razboi Ucraina
Foto: Twitter/@DefenceHQ

Șeful forțelor armate ale Kievului, generalul Valeri Zalujnîi (foto sus), i-a spus şefului Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, că forțele sale creează pas cu pas condițiile pentru avans şi apărarea Ucrainei este fermă.

„Soldații noștri fac tot posibilul. Inamicul desfășoară acțiuni active de asalt în mai multe direcții, dar nu reușește”, i-a transmis Valeri Zalujnîi lui Mark Milley, potrivit unui comunicat emis de guvernul ucrainean.

Vorbind despre situația din sud, unde forțele ucrainene s-au chinuit să câștige teren, Valeri Zalujnîi a declarat doar că „luptele grele continuă, trupele ucrainene, pas cu pas, continuă să creeze condiții pentru avansare. Inițiativa este de partea noastră.”

Aceste aprecieri reprezintă o schimbare față de optimismul afişat de ucraineni la începutul contraofensivei şi preluat în declaraţii şi de oficialii din Vest.

Acum oficialii cu care a vorbit CNN spun că acele așteptări au fost „nerealiste” și contribuie la presiunea asupra Ucrainei pentru a începe negocierile de pace, inclusiv luarea în considerare a posibilității concesiunilor teritoriale.

„Putin asta așteaptă. El poate sacrifica trupuri și poate câștiga timp”, a spus congresmanul american Mike Quigley.

Unii oficiali se tem că decalajul tot mai mare dintre așteptări și rezultate va crea o ruptură între ucraineni și susținătorii lor occidentali, fiecare aruncând vina asupra celorlalţi pentru situaţia grea de pe front.

„Problema aici este perspectiva ca ucrainenii să dea vina pe noi”, a spus un diplomat occidental înalt.

Luna trecută, la Forumul de Securitate din Aspen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat deja vina pe sosirea lentă a sistemelor avansate de armament din Occident pentru progresul lent al forțelor sale de până acum.

„Am plănuit să începem [contraofensiva] în primăvară, dar nu am făcut-o”, a spus Zelenski. „Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniții și armament și nu avem suficiente brigăzi pregătite corespunzător. Adică instruite corespunzător în aceste arme.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇