Macron și Scholz, șocați după discuțiile de la masa lungă a lui Putin. Stenograma unei convorbiri de la începutul războiului

Macron și Scholz, șocați după discuțiile de la masa lungă a lui Putin. Stenograma unei convorbiri de la începutul războiului

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron erau siderați de atitudinea lui Vladimir Putin și se simțeau neputincioși în fața delirului ideologic al liderului de la Kremlin, arată stenograma unei conversații între liderii europeni.

Scholz și Putin au discutat în 4 martie 2022, la nouă zile după începerea războiului, despre situația din Ucraina, iar cancelarul german s-a convins atunci că orice negociere cu președintele rus era practic imposibilă. Într-o conversație ulterioară cu Macron, Scholz i-a spus acestuia că situația „nu se va îmbunătăți”, relatează Ukrainska Pravda.

ADVERTISING

Stenograma discuției dintre Scholz și Macron a ajuns în posesia jurnalistului Stephan Lamby și a fost publicată de cotidianul german Bild.

Scholz i-a spus președintelui francez ce l-a preocupat cel mai mult după ce a discutat cu Putin. "Este ceva care mă îngrijorează mai mult decât discuțiile: nu s-a plâns deloc despre sancțiuni. Nu știu dacă le-a menționat în discuția cu tine. Dar cu mine nu le-a menționat", a spus cancelarul. "Nici cu mine", a răspuns Macron.

Scholz a remarcat că Putin și-a impus din nou viziunea lui despre Ucraina: "A prezentat toate ideile sale despre cum se poate ajunge la un compromis. A vorbit despre demilitarizare și denazificare (a Ucrainei - n.red.)", a continuat Scholz. Apoi, a povestit acesta, Putin și-a expus direct pretențiile: "Mi-a cerut să recunosc Crimeea ca parte a Rusiei și să recunosc independența așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk".

"Când l-am întrebat dacă va fi organizată, la un moment dat, o întâlnire cu tine, eu, Zelenski și el, Putin nu a refuzat total. Dar a pus două condiții. Prima, nu ar trebui să fie un motiv de încetare a focului. Și a vorbit despre doar trei dintre noi: tu, eu și el. Nu și Zelenski", a povestit Scholz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a adăugat că Putin i-a vorbit și despre teoria conspirației: "A afirmat apoi că delegația ucraineană s-a dus în Polonia, fiindcă voia să vorbească cu președintele SUA ca să primească instrucțiuni".

"Seamănă foarte mult cu discuția pe care am avut-o cu el ieri", a intervenit Macron.

În septembrie 2022, Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică de 90 de minute cu președintele rus. El a spus că Putin crede în continuare că a avut dreptate să invadeze Ucraina. "Din păcate, nu pot să vă spun că a sporit sentimentul că începerea acestui război a fost o greșeală. Și nu a existat niciun indiciu că apar noi atitudini”, a declarat Scholz într-un briefing de presă, potrivit AFP.

ADVERTISING

Scholz l-a îndemnat pe liderul rus să caute o soluție diplomatică "bazată pe o încetare a focului, pe o retragere completă a forțelor ruse și pe respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei". "Ieșirea trupelor rusești din Ucraina este singura cale pentru ca "pacea să aibă o șansă în regiune", a declarat Scholz.

Cancelarul german a mai spus atunci că este necesar să rămână în discuție cu liderul rus, afirmând: "Este corect să vorbim unul cu celălalt și să spunem ceea ce este de spus pe acest subiect".

În februarie 2023, Kremlinul a susținut că Macron și Scholz nu l-au mai sunat de mult timp pe Putin. "Am auzit multe declarații de la Scholz și Macron, care spuneau că vor continua să vorbească cu Putin pentru a căuta o rezolvare a situației. Totuși, nu au existat astfel de inițiative recent", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu publicat de Izvestia.

Acesta a precizat că Putin rămâne deschis "la orice contact care va ajuta Rusia să-și atingă obiectivele prin diferite mijloace". "Îndeosebi unele pașnice, la masa negocierilor, dar când acest lucru nu este posibil, pe căi militare, așa cum vedem acum", a menționat Peskov.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇