Teorii ale conspirației după ce Putin a uitat la ce mână are ceasul (Video)

Teorii ale conspirației după ce Putin a uitat la ce mână are ceasul (Video)

Apariția unei înregistrări video în care președintele rus a uitat pe ce mână purta ceasul a realimentat teoria conspirației potrivit căreia Vladimir Putin folosește cel puțin o sosie.

Imaginile au fost difuzate pe Twitter (X), de Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, și îl arată pe Putin la o reuniune a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale, desfășurată marți.

"Putin a uitat că poartă ceasul pe mâna dreaptă. Sau nu era Putin? Ce se întâmplă?", a scris Gherașcenko.

Liderul de la Kremlin se uită confuz, câteva secunde, la mâna stângă, apoi își mută privirea pe un document de pe birou.

Putin a fost citat de presa rusă de stat spunând că poartă ceasul pe mâna dreaptă, nu pentru că este stângaci, ci fiindcă așa s-a obișnuit, scrie Newsweek. El a spus în 2008 că îi place să-și atârne ceasul la încheietura mâinii, dar a precizat că îl doare dacă îl pune pe mâna stângă.

ADVERTISING

Teoria dublurilor prinde avânt

Noile secvențe cu Putin au realimentat teoria conspirației care susține că acesta folosește cel puțin o dublură. „Cu aparițiile lui Putin în același timp în diferite locuri, diferențe clare în mișcări și acum 'Putin' uitând unde-i este ceasul, e timpul pentru presa mainstream să-l scoată pe Putin la iveală: el folosește una sau două dubluri", a scris Anders Åslund, economist și profesor asistent la Universitatea Georgetown din Washington.

Oficialii ucraineni au susținut în mai multe rânduri că președintele Rusiei a folosit dubluri. Andriî Iusov, purtător de cuvânt al serviciului de informații al armatei ucrainene, GUR, a spus în iunie că Putin a apelat la sosii la câteva evenimente. „Putin folosește dubluri. Este un fapt bazat pe informațiile de pe teren și aprecierile fizionomiștilor și ale multor altor specialiști", a spus el.

În august anul trecut, șeful spionajului militar ucrainean, generalul maior Kirilo Budanov, a spus că urechile lui Putin arătau diferit în diverse apariții publice. Budanov a mai spus la postul TV ucrainean 1+1 că obiceiurile, aspectul și chiar înălțimea lui Putin s-au modificat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Keir Giles, un expert în Rusia și consultant senior la organizația londoneză Chatham House, a declarat în martie pentru Newsweek că Putin a utilizat dubluri la vizita din portul ucrainean Mariupol, întrucât Rusia căuta „să prezinte poporului povestea victoriei în război".

„Asta includea să-l lase cu convingerea că Rusia e o forță a binelui în orașele pe care le-a distrus. De aceea, o vizită a lui Putin sau a uneia dintre dublurile lui la Mariupol a trebuit să aibă loc în același bloc de locuințe pe care televiziunea rusă de stat l-a prezentat de mai multe ori, în locul scenelor de devastare din jurul lor", a arătat Giles.

Cea mai ciudată apariție publică a lui Putin

Una dintre aparițiile care i-au intrigat pe observatori a fost întâlnirea lui Putin cu cu locuitorii din Derbent, în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în Daghestan. Liderul rus a dat mâna cu oamenii, a făcut poze cu ei și chiar a sărutat o fată pe cap.

Asemenea acțiuni sunt atipice pentru președintele rus, care vrea să păstreze o distanță de cel puțin un braț față de oficialii cu care se întâlnește și discută cu ei la o masă cu o lungime de mai mulți metri, a spus Andriî Iusov, un reprezentant al spionajului militar ucrainean.

ADVERTISING

Iusov este convins că adevăratul Putin nu a mai apărut în public de la revolta lui Prigojin, din 24 iunie. „Știm că au fost folosite cel puțin trei sosii; identitatea lor reală nu a fost încă stabilită. Apariția lui Putin este destul de obișnuită pentru folosirea acestei soluții. Ultima deplasare a lui Putin în Daghestan a fost clar a unei dubluri", a declarat acesta pentru Kyiv Post.

Bloggerii ruși au pus și ei sub semnul întrebării autenticitatea vizitei. „De ce la Kremlin Putin se întâlnește cu vizitatorii după ce trec prin carantina de două săptămâni și la mare distanță, iar la Derbent el e calm în mulțime și chiar îmbrățișează și sărută câțiva cetățeni? Cum pot să asigure gărzile de securitate siguranța fizică a președintelui în asemenea condiții? Ceva nu-i în regulă aici; pare o producție teatrală în care Putin nu-i chiar Putin", a scris cineva pe Telegram.

Matthew Wyman, lector superior în politică specializat în Rusia la Universitatea Keele din Marea Britanie, a declarat pentru Newsweek că este „total de neconceput" ca liderul rus să apară în persoană în public la doar câteva zile după ce stabilitatea regimului său a fost amenințată de mercenarii Wagner. „Nu te duci în niciun caz în niciun grup de oameni necunoscuți", a spus acesta.

„Orice ar fi, Putin nu acționează așa", a precizat el, adăugând că limbajul corpului din înregistrările video făcute în Daghestan nu se potrivește cu comportamentul anterior al unui bărbat „care nu-și arată public emoțiile", a adăugat acesta.

„Acesta este probabil principalul motiv pentru care au început să apară teoriile despre aceste dubluri. Putin este foarte, foarte precaut cu cei pe care îi lasă lângă el", a spus Marina Miron, cercetătoare la Departamentul de Studiul Războiului de la King's College London. „Putin nu obișnuiește să lase în preajma sa pe cineva după pandemia de Covid-19 și aici îl vedem făcând selfie-uri cu oameni obișnuiți", a adăugat ea.

Kremlinul se laudă că Putin e sănătos tun

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat în repetate rânduri teoria dublurilor. „Ați auzit, probabil, că (Putin) are foarte multe dubluri care lucrează în locul lui, în timp ce el stă într-un buncăr. Încă o minciună. Vedeți bine cum este președintele nostru", a declarat acesta.

„Întotdeauna a fost și este și acum mega-activ. Cei care lucrează în preajma lui cu greu pot ține pasul cu el. Energia lui este de invidiat. Sănătatea lui este, Slavă Domnului, de invidiat. Desigur, nu stă în niciun buncăr. Asta e tot o minciună", a precizat Peskov despre președintele Rusiei, în vârstă de 70 de ani.

În 2020, Putin a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că la începutul anilor 2000 i s-a prezentat varianta de a folosi sosii în aparițiile publice, dar el a refuzat-o. De atunci nu a existat nicio dovadă concretă care să ateste că Putin a folosit o dublură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇