Unde este Putin? Spionajul ucrainean și analiștii externi: În Daghestan s-a dus o sosie (Foto & Video)

Unde este Putin? Spionajul ucrainean și analiștii externi: În Daghestan s-a dus o sosie (Foto & Video)

Vizita pe care președintele rus a făcut-o în Daghestan, la scurt timp după rebeliunea mercenarilor conduși de Evgheni Prigojin, a ridicat multe semne de întrebare. Analiștii din serviciile ucrainene de informații și experții internaționali sunt convinși că Vladimir Putin a fost înlocuit cu o dublură.

Un episod din timpul vizitei lui Putin în Daghestan i-a intrigat chiar și pe bloggerii ruși. Canalele de propagandă au difuzat imagini din timpul unei întâlniri a liderului de la Kremlin cu locuitorii din Derbent, unde acesta a dat mâna cu oamenii, a făcut poze cu ei și chiar a sărutat o fată pe cap.

Asemenea acțiuni sunt neobișnuite pentru președintele rus, care vrea să păstreze o distanță de cel puțin un braț față de oficialii cu care se întâlnește și discută cu ei la o masă cu o lungime de mai mulți metri, subliniază Andriî Iusov, un reprezentant al spionajului militar ucrainean.

ADVERTISING

Printre cei care au avut parte de acest tratament s-au numărat preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al ONU António Guterres. În schimb, cu "prietenul" Xi Jinping a fost mai apropiat în timpul vizitei președintelui chinez la Moscova.

O producție teatrală în care Putin nu e Putin

Iusov e convins că adevăratul Putin nu a mai apărut în public de la revolta lui Prigojin, din 24 iunie. "Știm că au fost folosite cel puțin trei sosii; identitatea lor reală nu a fost încă stabilită. Apariția lui Putin este destul de obișnuită pentru folosirea acestei soluții. Ultima deplasare a lui Putin în Daghestan a fost clar a unei dubluri", a declarat acesta pentru Kyiv Post.

Oficialul din serviciile de informații ucrainene a mai spus că există numeroase dovezi directe și conexe ale folosirii sosiilor lui Putin, în special aplicarea unor protocoale diferite de securitate.

"Folosirea unor sosii în Rusia nu mai este de multă vreme un secret. Întrebarea nu se pune despre folosirea lor, ci despre adevăratul Putin și cine deține puterea", a adăugat Iusov.

ADVERTISING

Ultranaționalistul rus Igor Girkin este, de asemenea, convins că în Daghestan a fost folosită o dublură a lui Putin. "O persoană care seamănă cu președintele (…) s-a plimbat prin Derbent", a scris acesta pe canalul său de Telegram.

Bloggerii ruși se întreabă și ei dacă vizita lui Putin la Derbent a fost autentică. "De ce la Kremlin Putin se întâlnește cu vizitatorii după ce trec prin carantina de două săptămâni și la mare distanță, iar la Derbent el e calm în mulțime și chiar îmbrățișează și sărută câțiva cetățeni? Cum pot să asigure gărzile de securitate siguranța fizică a președintelui în asemenea condiții? Ceva nu-i în regulă aici; pare o producție teatrală în care Putin nu-i chiar Putin", a scris cineva pe Telegram.

Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, este convins că Putin are sosi care îl înlocuiesc periodic în aparițiile media. Pe lângă trăsăturile fizice, "dublurile" președintelui rus au o înălțime și gesturi diferite.

ADVERTISING

Kremlinul a dezminţit că Putin folosește dubluri, iar în aprilie purtătorul de cuvânt al președinției rus, Dmitri Peskov, a negat informațiile, catalogându-le "o altă minciună".

În 2020, Putin a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că la începutul anilor 2000 i s-a prezentat varianta de a folosi sosii în aparițiile publice, dar el a refuzat-o. De atunci nu a existat nicio dovadă concretă care să ateste că Putin a folosit o dublură.

Un Putin prea emoțional ca să fie adevărat

Detașarea de rutina cunoscută a lui Putin este "extraordinară", remarcă Matthew Wyman, lector superior în politică specializat în Rusia la Universitatea Keele din Marea Britanie. "Nu există nicio îndoială că acesta nu a fost Vladimir Putin", a spus el pentru Newsweek, despre vizita liderului rus în Derbent.

Potrivit expertului britanic, este "total de neconceput" ca liderul rus să apară în persoană în public la doar câteva zile după ce stabilitatea regimului său a fost amenințată de mercenarii Wagner. "Nu te duci în niciun caz în niciun grup de oameni necunoscuți", a spus acesta.

Wyman atrage atenția asupra diferențelor notabile dintre comportamentul lui Putin în Daghestan și cel din alte vizite. "Orice ar fi, Putin nu acționează așa", a precizat el, adăugând că limbajul corpului din înregistrările video făcute în Daghestan nu se potrivește cu comportamentul anterior al unui bărbat "care nu-și arată public emoțiile".

Printre schimbările de comportament care suscită suspiciuni se numără "deschiderea în a se întâlni cu mulțimea", subliniază Marina Miron, cercetătoare la Departamentul de Studiul Războiului de la King's College London. "Acesta este probabil principalul motiv pentru care au început să apară teoriile despre aceste dubluri. Putin este foarte, foarte precaut cu cei pe care îi lasă lângă el", a explicat ea pentru publicația americană.

"Putin nu obișnuiește să lase în preajma sa pe cineva după pandemia de Covid-19 și aici îl vedem făcând selfie-uri cu oameni obișnuiți", a adăugat Miron.

Un alt moment ciudat: Vladimir Vladimirovici a făcut un desen

Și faptul că liderul de la Kremlin a fost protagonistul unui moment neprotocolar, acceptând să facă un desen cu un marker pe o tablă, reprezintă o abatere remarcabilă de la tiparul său comportamental. Imaginile cu Putin făcând desenul s-au răspândit pe rețelele de socializare.

Matthew Wyman remarcă faptul că în imaginile din Daghestan vedem un Putin "mai rigid și care se mișcă mult mai controlat". Pe de altă parte, strategia de apariție în public și în Daghestan este lipsită de sens. "Toată treaba nu se potrivește la niciun nivel", a spus el.

Însă Marina Miron are o posibilă explicație: Putin ar dori să arate că nu se teme să lase garda jos și caută să-și întărească imaginea publică. "E imposibil de spus dacă folosește sau nu o dublură pentru asta", admite ea, adăugând că Putin s-ar putea să fi decis să acționeze într-un mod diferit pentru a fi văzut "mai stăpân pe situație".

În acest caz, Kremlinul încearcă, probabil, "cu disperare" să prezinte o imagine conform căreia lucrurile se desfășoară exact ca de obicei în urma revoltei, estimează cei doi experți. "A ieșit victorios din acest dezastru și acum încearcă să recâștige sprijin", crede Miron.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇