Unde se află Evgheni Prigojin? Șeful mercenarilor se ascunde de când a oprit rebeliunea

Unde se află Evgheni Prigojin? Șeful mercenarilor se ascunde de când a oprit rebeliunea

Revolta condusă de Evgheni Prigojin a durat mai puțin de 24 de ore, suficient însă pentru a devoala slăbiciunile regimului Putin. De atunci, șeful mercenarilor ruși nu a mai fost văzut.

După ce sâmbătă seara i-a salutat, dintr-un SUV negru, pe cetățenii din Rostov pe Don, Evgheni Prigojin nu a mai avut nicio apariție publică. Kremlinul și guvernul din Belarus au anunțat că șeful Grupului Wagner va pleca din Rusia și se va îndrepta spre Belarus, în urma unei înțelegeri la care a contribuit şi liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.

Imaginile difuzate de agenția rusă de presă RIA Novosti, în care Prigojin saluta mulțimea care îl aclama, sunt ultimele în care poate fi văzut Prigojin.

Acesta a rupt tăcerea luni, la două zile după revoltă, printr-un mesaj audio de 11 minute postat pe Telegram, în care a spus că scopul său nu a fost să răstoarne puterea, ci să salveze Grupul Wagner de la desființare. În acest mesaj Prigojin nu a dat niciun indiciu despre locul în care se află.

ADVERTISING

Avionul lui Prigojin a ajuns la Minsk

Marți dimineață, mai multe conturi de Twitter au anunțat că un avion de tip business Embraer Legacy 600 care figurează în dreptul numelui lui Prigojin pe lista sancțiunilor impuse de SUA a decolat din regiunea rusă Rostov către Belarus.

Datele Flightradar24 arată că avionul cu indicativul „RA-02795” a aterizat la ora 07:40, la baza militară Maciulișci, din sudul Minskului. Deocamdată nu se cunoaște cine se afla la bord, relatează Reuters.

Anterior, mai multe canale de Telegram au anunțat că Prigojin ar fi fost văzut la hotelul de lux Green City din Minsk, relatează site-ul rus info24. Informația a provocat comentarii ironice, întrucât aceasta este singura clădire înaltă din oraș ale cărei ferestre nu pot fi deschise, aluzie la modul în care și-au găsit sfârșitul mai multe personaje incomode din Rusia.

ADVERTISING

Serviciul de presă a Grupului Wagner a transmis pentru RTVi că Prigojin va oferi toate detaliile după ce va fi contactat.

Liderul revoltei scapă de anchetă

Soarta lui Prigojin a rămas incertă după ce autoritățile din Rusia au transmis că ancheta asupra rebeliunii continuă, iar Vladimir Putin le-a oferit mercenarilor două variante clare: fie se alătură armatei ruse, fie pleacă în Belarus.

FSB, serviciul de informații al Rusiei, a anunțat marți că a închis ancheta asupra rebeliunii Wagner. "În timpul investigației s-a stabilit că participanții au pus capăt acțiunilor lor menite să înfăptuiască o rebeliune", relatează agenția rusă de presă TASS, citată de The Guardian.

ADVERTISING

Evgheni Prigojin scapă, așadar, de anchetă, și primește, cel puțin oficial, imunitatea care i s-a promis pentru a opri revolta. Dar asta înseamnă că el poate sta liniștit acum?

Serghei Jirnov, fost comandant KGB, care a urmat aceeași universitate ca și Putin și îl cunoaște bine pe președintele rus, dar și alți experți cred că Prigojin este acum cel mai periculos dușman al lui Putin, iar liderul de la Kremlin va încerca să-l neutralizeze cât mai repede. Acest lucru ar putea explica dispariția șefului grupului Wagner.

Prigojin nu-i singurul dispărut

Un alt personaj important care a dispărut subit este fostul președinte rus Dmitri Medvedev. După ce Vladimir Putin s-a adresat luni seară națiunii, acesta a avut o întâlnire cu șefii agențiilor de securitate pentru a discuta despre revolta mercenarilor Wagner, iar Medvedev, adjunctul președintelui Consiuliului de Securitate al Rusiei, nu a fost prezent, relatează publicația rusă independentă Verstka.

Anterior, un zbor urmărit de serviciul de monitorizare a zborurilor ADS-B Exchange a indicat că avionul folosit de regulă de Medvedev a zburat spre Oman, unde se pare că se afla încă marți dimineață, relatează Meduza.

Unul dintre cei mai vocali și mai agresivi oficiali ruși după începerea războiului din Ucraina, Dmitri Medvedev nu a mai avut niciun mesaj de sâmbătă după-amiază, când a scris pe Telegram că "divizarea și trădarea sunt căile către cea mai mare tragedie" și că "dușmanul va fi distrus".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇