Şeful organizaţiei paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin rupe tăcerea luni, la două zile după o rebeliune prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure, şi a transmis un mesaj audio de 11 minute pe Telegram.
Prigojin spune că scopul său nu era să răstoarne puterea rusă, ci să salveze gruparea sa paramilitară, ameninţată să fie absorbită în armata rusă, relatează AFP.
”Scopul marşului era să nu permită distrugerea grupării Wagner. Nu era răstunarea puterii în ţară”, declară Evgheni Prigojin în acest mesaj.
Prigojin mai spune că societatea a cerut această revoltă. „Ne-am oprit în acel moment, când a devenit clar că va fi vărsat mult sânge", a continuat el.
El a acuzat încă o dată Ministerul rus al Apărării că a țintit trupele sale cu focuri de artilerie.
Prigojin a mai afirmat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mediatorul între mercenari şi Kremlin, "a întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal".
Înaintarea spectaculoasă a Wagner către Moscova, în cursul rebeliunii, sâmbătă, a scos la iveală ”probleme grave de securitate” în Rusia, subliniază el.
Prigojin precizează că oamenii săi au parcurs 780 de kilometri şi au că au întâmpinat puţină rezistenţă.
”Marşul a scos la lumină probleme grave de securitate în ţară. Noi am blocat toate aerodromurile şi unităţile militare. În 24 de ore, am parcurs o distanţă echivalentă celei care desparte frontiera cu Ucraina de Ujgorod (capitala regiunii Transcarpatia, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, Ujhorod în ucraineană).
Dacă la începutul ofensivei ruse sarcinile ar fi fost efectuate de către combatanţi ca cei din Wagner, poate că ”operaţiunea specială” ar fi durat doar o zi. Noi am demonstrat un nivel de organizare care ar trebui să fie al armatei ruse”, subliniază el.
Şeful grupării paramilitare spune că oamenii săi au fost ajutaţi de către locuitori ai localităţilor traversate în timpul rebeliunii din Rusia.
”Când treceam prin oraşe ruseşti, civilii veneau să ne întâmpine cu steaguri ruse şi embleme Wagner. Erau bucuroşi când veneam şi trecem pe lângă ei”, declară el.
”Mulţi dintre ei continuă să ne scrie cuvinte de susţinere. Unii sunt dezamăgiţi că am oprit rebeliunea, pentru că, în marşul nostru pentru dreptate, ei au văzut o susţinere în lupta împotriva birocraţiei”, spune Prigojin.
Gruparea paramilitară Wagner este ”unitatea cea mai experimentată şi cea mai pregătită de luptă din Rusia, poate din lume (…). În urma unor decizii nechibzuite, această unitate urma să înceteze să mai existe, începând de la 1 iulie”, dezvăluie Evgheni Prigojin.
În acest mesaj, el nu oferă niciun indiciu despre locul în care se află.
O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un "marş al dreptăţii" spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.
Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.