Cristian Barna, expert în politică internațională și profesor la Universitatea București, a analizat, pentru Spotmedia.ro, situația din Rusia și scenariile posibile după revolta Grupului Wagner.
Dl. Barna a explicat de ce are loc acum acest atac total al lui Evgheni Prigojin împotriva ministrului Apărării Serghei Șoigu și a șefului armatei ruse Valeri Gherasimov.
„Avem un Prigojin care devine primadonă în Federația Rusă. Devine primadonă după un crescendo al intervențiilor și al criticilor la adresa conducerii militare, a ofensivei armatei Federației Ruse în Ucraina.
Există nenumărate astfel de avertismente pe care Prigojin le-a dat în confruntarea deschisă pe care o are cu ministrul Șoigu și cu șeful armatei ruse, Gherasimov. Pare aparent că această mișcare de forță a lui Prigojin este generată de apropierea datei de 1 iulie, în care practic Prigojin are un ultimatum dat de Putin cu privire la necesitatea semnării individuale a unor contracte de către mercenarii Wagner direct cu Ministerul Apărării din Rusia. Deși de multe ori nu a intervenit în acest conflict între cele două părți - mă refer aici la armata regulată rusă și miliția lui Prigojin -, Putin a menționat că este obligatoriu acest lucru.
Ca atare, vedem că ceasul a ticăit sau ticăie încă pentru Prigojin. Prigojin a decis să nu lase să se întâmple data de 1 iulie, când mercenarii lui ar fi fost forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării, adică el practic nu ar mai fi avut aceeași legitimitate în a le da ordine. A luat această decizie de a forța conducerea de la Kremlin să acționeze.
Speranța lui, evident, este ca conducerea militară de la Kremlin să fie înlăturată. Dorința lui ar fi fost probabil ca Putin să rămână un tătuc pentru el și să nu se disocieze de el. Evident, acest lucru nu se poate la nivelul unui stat ca Federația Rusă, care să îndemne practic la anarhie prin vocea lui Putin.
Ca atare, modul în care Putin a reacționat și a spus că va lua măsuri extreme pentru pedepsirea acestei răzmerițe interne era normal”, a explicat, pentru Spotmedia.ro, prof. Barna.
El a adăugat, însă, că faptul „că vedem un Putin iritat, nervos, îngrijorat înseamnă că nu stăpânește în totalitate situația”.
„Într-un stat ca și Federația Rusă, astfel de mișcări de trupe care au avut loc în tot cursul nopții și care s-au soldat practic cu ocuparea unor comandamente militare din orașul Rostov pe Don, Centrul Operațional Militar pentru Operațiuni din Ucraina, unul dintre centrele logistice și operaționale pentru războiul din Ucraina, arată capacitatea lui Prigojin de a produce mutații semnificative în ceea ce înseamnă ecuația de putere de la Kremlin”, a continuat el.
Scenarii după revolta Wagner. Ce opțiuni are Prigojin
Analistul susține că este posibil ca liderul Wagner să aibă sprijinul unor lideri din armata rusă sau din forțele serviciilor de informații FSB.
„Putem specula faptul că are susținerea unor înalți comandanți din aceste servicii sau din armata rusă care vor să scape de Șoigu și de Gherasimov. Dar întrebarea este dacă această presiune pe care Prigojin o pune se va solda cu ceea ce el contează că se va solda, adică cu decapitarea conducerii militare a Federației Ruse, adică a lui Gherasimov și a lui Șoigu.
Avem aici elementul clasic al provocării unei astfel de schimbări, adică punerea de presiune pe forțele de la Moscova. Este un exercițiu de analiză, să vedem cum se vor balansa în acest moment forțele și taberele de la Kremlin, dacă vor fi capabile să îl convingă pe Putin să genereze această schimbare”.
Cât despre ce opțiuni are Prigojin după acest asalt, cea mai blândă pentru el este exilul: „Din nefericire pentru Prigojin, el nu va avea ce câștiga din acest lucru. Probabil urmează fie un deces al acestuia prin forme violente, fie o reținere și încarcerarea în vederea judecării pentru acuzația de trădare de țară, fie, în cel mai bun caz pentru el, un exil în Africa, unde să se bazeze pe forțele sale loiale care îl vor proteja de eventuale tentative de asasinat sau chiar de extrădare. Va fi protejat și va putea să și facă un mic imperiu acolo”.
Prof. Barna remarcă însă atenția lui Prigojin în declarații de a puncta că acțiunile sale nu interferează cu războiul din Ucraina, pentru a combate astfel ipoteza în care ar acționa la comanda opozanților Rusiei.
„Prigojin este foarte atent să spună că, chiar dacă el a ocupat Rostov pe Don, unde se află această coordonare operațională și logistică a războiului din Ucraina, a dat asigurări că oamenii își fac meseria în continuare, că avioanele pleacă spre teatrele de operațiuni din Ucraina și că el nu va acționa în nicio formă ca să scurtcircuiteze efortul de război al Federației Ruse în Ucraina, lucru care este ușor de crezut, consider că este real. El vrea doar să atragă atenția asupra establishmentului militar de la Kremlin, nu asupra necesității continuării acestei război din Ucraina.
De ce? Pentru că asta ar fi un semn că Prigojin de fapt nu o face pentru Federația Rusă și o face sub comandamentul altor forțe. Deci nu este de crezut acest lucru. Nu cred că va intenționa să scurtcircuitează în vreun fel ofensiva Federației Ruse în Ucraina sau protejarea pozițiilor Federației Ruse în Ucraina. Va lăsa ca acele comandamente operaționale să funcționeze nestingherite, va lăsa ca zborurile de alimentare cu personal, cu armament, cu provizii și așa mai departe să funcționeze”.
Analistul a încheiat cu o estimare despre cât ar putea să dureze ceea ce vedem de astăzi de dimineață în Rusia.
„Este de așteptat ca această criză să nu dureze foarte mult. Adică, dacă ar fi să fac o evaluare a ceea ce se întâmplă, situația va fi tranșată cel mai târziu până în ziua de luni dimineața, pentru că Rusia își permite să arate că este atât de vulnerabilă.
Cum va fi tranșată? Evident, fie prin demiterea celor doi lideri militari. Și atunci Șoigu va fugi, probabil, pentru că, într-adevăr, nu putem vedea scenariul, deși nu este improbabil, în care să se ceară locuitorilor din Rostov pe Don să părăsească localitatea, iar armata efectiv să intre și să decimeze forțele Wagner. Există și acest scenariu. Este un scenariu care înseamnă că tot establishmentul politico-militar de la Kremlin se aliniază în spate împotriva lui Prigojin și atunci, practic, îl avem doar pe el ca fiind o unică voce care spune acest lucru.
Nu ne putem baza pe o revoltă populară. El încearcă într-adevăr să facă mai mult, prin gestul lui încearcă să convingă o mare parte din conducerea armatei ruse să treacă de partea lui. Nu se va întâmpla acest lucru, pentru că acolo astfel de declarații, astfel de acțiuni nu au loc decât dacă există o masă critică în rândul conducerii militare a armatei ruse, unde evident că sunt voci nemulțumite de strategia lui Șoigu și a lui Gherasimov”, a conchis prof. Cristian Barna.
Vă invităm să urmăriți AICI, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din Rusia cauzată de revolta mercenarilor Wagner