Reacțiile liderilor UE și NATO la revolta trupelor Wagner din Rusia. Erdogan anunță că-l susține pe Putin - UPDATE

Reacțiile liderilor UE și NATO la revolta trupelor Wagner din Rusia. Erdogan anunță că-l susține pe Putin - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Liderii europeni și NATO monitorizează atent situaţia din Rusia, unde liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă împotriva armatei.

„Preşedintele urmăreşte situaţia îndeaproape. Rămânem concentraţi pe susţinerea Ucrainei”, a precizat preşedinţia franceză.

"Guvernul urmăreşte cu atenţie evenimentele din Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului german pentru AFP.

"În legătură cu situaţia din Rusia, în această săptămână am avut consultări cu prim-ministrul şi Ministerul Apărării", a postat pe Twitter Andrzej Duda, premierul polonez. "Cursul evenimentelor de dincolo de frontiera noastră de est este monitorizată pe măsură ce se desfăşoară", a precizat acesta, citat de Agerpres.

Și președintele român Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter, în asentiment cu ceilalți oficiali europeni: ”Autoritățile române monitorizează îndeaproape evenimentele din Rusia. Sunt informat permanent în legătură cu desfășurarea lor. Suntem în permanență în legătură cu Aliații noștri”.

ADVERTISING

La rândul său, armata ucraineană a anunţat că ”observă” încăierarea dintre şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, şi înaltul comandament rus. Comandantul serviciilor militare ucrainene de informaţii, Chirilo Budanov, consideră că facţiuni rivale ruseşti au început “să se devoreze între ele pentru putere şi bani”.

Pe de altă parte, Moscova a anunţat că trupe ucrainene se pregătesc să atace “profitând de provocarea” lui Prigojin.

UPDATE 13.10: O reacție a venit pe Twitter și de la liderul ucrainean Volodomir Zelenski.

”Cel care alege calea răului se distruge singur. El trimite coloane de trupe pentru a distruge viaţa altei ţări, dar nu le poate opri să fugă şi trăda atunci când viaţa rezistă”, susține Zelenski.

Putin ”terorizează cu rachete, iar atunci când acestea sunt doborâte se umileşte să primească un Shahed”, acuză liderul ucrainean. ”El dispreţuieşte oamenii şi  trimite sute de mii de persoane la război, pentru a se baricada, până la urmă, în regiunea Moscova împotriva celor pe care i-a înarmat”, continuă Zelenski.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Rusia şi-a mascat mult timp slăbiciunile şi prostia prin propagandă”, denunţă acesta. Însă, ”azi, haosul este atât de mare încât nicio munciună nu-l mai poate ascunde”, subliniază şeful statului ucrainean.

”Iar toate astea din cauza unui singur om, care nu încetează să ne sperie cu 1917, deşi nu este deloc capbil să conducă la altceva”, declară Zelenski. ”Slăbiciunea Rusiei este evidentă”, subliniază el, ”o slăbiciune totală”. ”Iar cu cât Rusia îşi va menţine mai mult trupele şi mercenarii pe teritoriul nostru, cu atât va crea mai mult haos, durere şi probleme. Şi asta este evident”, declară Zelenski.

”Ucraina este în măsură să apere Europa de răspândirea răului şi haosului ruseşti”, dă asigurări Zelenski.

UPDATE 13:30 - NATO "monitorizează situaţia" din Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţiei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează Reuters.

ADVERTISING

Potrivit Reuters, care a obţinut această declaraţie prin e-mail, Oana Lungescu nu a făcut precizări suplimentare.

La rândul său, premierul estonian Kaja Kallas a anunţat sâmbătă că Estonia a întărit securitatea la frontiere şi i-a îndemnat pe cetăţeni să nu călătorească în nicio regiune a Rusiei vecine, relatează Reuters. "Pot să asigur că nu există o ameninţare directă pentru ţara noastră", a postat Kallas pe Twitter.

UPDATE 13:37 - Pe de altă parte, preşedintele cecen Ramzan Kadîrov îl citează pe Vladimir Putin şi cataloghează rebeliunea armată a Wagner drept ”o înjunghiere în spate”, relatează AFP. Kadîrov anunţă că forţele sale sunt pregătite să ”ajute” la oprirea revoltei militare.

UPDATE 13:46 - Evenimentele din Rusia ”arată cum agresiunea Ucrainei destabilizează” această ţară, apreciază și premierul italian Giorgia Meloni, potrivit AFP.

UPDATE 13:49 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că "monitorizează îndeaproape" situaţia din Rusia şi că este în legătură cu liderii europeni şi partenerii G7, în contextul în care liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă armată împotriva armatei ruse, relatează AFP şi Reuters.

"Este în mod clar vorba despre o problemă internă a Rusiei. Susţinerea noastră pentru Ucraina şi (preşedintele său) este de neclintit", a postat responsabilul european pe Twitter.

UPDATE 17:20 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a vorbit cu Vladimir Putin, care i-a „dat informaţii despre situaţia din ţară în legătură cu o tentativă de rebeliune armată” a grupului Wagner. Erdogan „și-a exprimat susţinerea deplină faţă de măsurile luate de către Putin”, a anunțat Kremlinul.

Revolta mercenarilor Wagner - context

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a susținut sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este "gata să moară" împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a "elibera poporul rus". El a preluat conducerea militară a orașului Rostov pe Don, iar trupele sale au început să se deplaseze spre capitala Rusiei.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru "răzvrătire armată" împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o "operaţiune militară specială", comentează Reuters.

În replică, liderul rus a apărut sâmbătă dimineaţă la televiziunea națională şi a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toţi cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇