Putin reacționează la revolta trupelor Wagner: Trebuie să facem totul pentru a opri această mișcare. E vorba de trădare!

Putin reacționează la revolta trupelor Wagner: Trebuie să facem totul pentru a opri această mișcare. E vorba de trădare!

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat, sâmbătă, printr-o declarație publică, la revolta trupelor de mercenari Wagner, care au preluat conducerea militară în Rostov pe Don și dau semne că se îndreaptă spre Moscova.

„Ne vom apăra țara, națiunea și cetățenii noștri împotriva tuturor amenințărilor. Atacul este un cuțit în spatele forțelor noastre armate. Ne luptăm cu neonaziștii și cu proprietarii lor, eforturile întregii lumi sunt împotriva noastră. Prigojin și Wagner sunt niște trădători. Am consolidat securitatea în Moscova și în regiunea sa și în întreaga Rusie. Situația din Rostov este dificilă”, a transmis liderul rus în discursul adresat națiunii.

ADVERTISING

Putin a mai spus că trebuie să facă totul pentru a opri această mișcare.

„Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia. Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole. Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor.

Această revoltă internă este o lovitură pentru poporul nostru. Ca președinte și comandant suprem (al Armatei - n.red.) fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac. Cei care au trădat Rusia, mă adresez tututor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu”, a susținut Putin.

ADVERTISING

Șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a transmis anterior că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo. Acesta pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, într-o încercare de a răsturna conducerea militară a Rusiei, de care este nemulțumit și pe care o consideră incompetentă.

În context, guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Iar primarul din Moscova a anunţat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei.

ADVERTISING

Amintim că Prigojin a acuzat, vineri, armata rusă că ar fi bombardat poziţiile companiei militare private şi a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi. În replică, oficialii ruși au negat aceste acuzații și au făcut apel la discuții pașnice. Totodată, serviciul rus de securitate (FSB) a deschis o anchetă penală şi îl acuză pe şeful grupării paramilitare Wagner de chemare la „rebeliune armată”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇