„Războiul civil” care a durat o zi. Wagner a oprit asaltul la doi pași de Moscova. Prigojin a plecat ca un erou din Rostov și scapă de dosarul de trădare promis de Putin (Foto & Video)

„Războiul civil” care a durat o zi. Wagner a oprit asaltul la doi pași de Moscova. Prigojin a plecat ca un erou din Rostov și scapă de dosarul de trădare promis de Putin (Foto & Video)

Ziua de 24 iunie 2023 va rămâne în istorie drept ziua în care Rusia s-a aflat în pragul unui război civil declanșat de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, după ce a acuzat armata rusă că a bombardat poziţiile companiei sale militare private.

Acesta și-a condus sâmbătă de la primele ore mercenarii din Ucraina în Rusia, unde au preluat, pe rând, controlul asupra facilităţilor militare din Rostov pe Don, a aerodromului de acolo și apoi a orașului Voronej, înaintând cu o viteză uluitoare spre Moscova.

Într-o declarație publică, Vladimir Putin a vorbit despre o „trădare” și a anunțat că își va apăra țara împotriva tuturor amenințărilor. Însă apoi a fugit, împreună cu mai mulți membri ai familiei, la St. Petersburg, după care s-a aflat că și premierul a plecat din Moscova, în timp ce ministrul Serghei Șoigu și-a trimis fiica în Dubai.

De altfel, de la începutul zilei, mai multe avioane personale ale unor miliardari ruși au decolat de pe aeroporturi din jurul capitalei cu destinații în afara Rusiei. De asemenea, Alexander Lukașenko, președintele Belarus, a părăsit țara, aflându-se în Antalya, Turcia, încă de noaptea trecută.

Și rușii de rând au încercat să fugă, în ciuda apelurilor continue ale autorităților de a rămâne închiși în casă și a nu circula pe drumurile publice. La Moscova poliția și forțele speciale au împânzit străzile și au ridicat baricade în așteptarea convoaielor de mercenari.

Însă, când mai avea doar 200 de kilometri până în capitală, Prigojin a anunțat că a dat ordinul de retragere, pentru a evita să fie vărsat sânge rusesc.

Prigojin cerea demiterea lui Serghei Șoigu și a liderului armatei ruse Valeri Gherasimov. Niciunul dintre ei nu pare să-și fi părăsit poziția, deci e neclar de ce a decis Prigojin să oprească atacul sau ce a urmărit mai exact.

ADVERTISING

Ce este clar e că Putin a ieșit cel mai șifonat din tot acest film, mai ales că, după ce l-a amenințat pe Prigojin cu pedeapsă exemplară pentru trădarea comisă, Kremlinul a anunțat seara că renunță la acuzații și îi permite liderului Wagner să se ducă în Belarus. Aproape de miezul nopții, Prigojin a plecat din Rostov ca un erou, în aplauzele mulțimii.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din Rusia:

23:49 - Prigojin a plecat într-o mașină de la Centrul Operațional Militar pentru Operațiuni din Ucraina din Rostov pe Don. Oamenii l-au aplaudat și au venit la geamul mașinii să-i strângă mâna.

23:37 - Canalele ruse de propagandă încearcă să estimeze pierderile armatei ruse în urma rebeliunii Wagner. Potrivit mai multor publicații, ar fi murit între 13 și 23 de militari și piloți, după ce au fost doborâte cele 7 aeronave.

23:26 - La mai bine de două ore după ce mercenarii Wagner au primit ordin să se oprească și lucrurile par că s-au calmat cel puțin pentru moment în Rusia, Ministerul de Externe de la București a emis o alertă de călătorie pentru țara condusă de Vladimir Putin.

„În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, precum și în continuarea mesajelor publice transmise încă de la începutul anului precedent, MAE reamintește alertele anterioare și reiterează recomandările adresate cetățenilor români de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând”.

22:57 - Purtătorul de cuvânt al lui Putin a anunțat oficial că Prigojin, pentru care liderul rus promitea pedeapsă exemplară pentru trădare, va scăpa de dosar și se va duce în Belarus. Și mercenarii scapă de orice acuzații și se întorc la bazele lor, iar cei care au refuzat să participe la asalt pot semna contracte cu Ministerul Apărării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:10 - Kommersant și TASS publică fotografii și videouri în care localnicii din Rostov vin să își ia rămas bun de la mercenarii care pleacă din centrul de operațiuni. Unii dintre ei scandează „Wagner”, un altul e filmat când spune „mulțumesc că ați venit la noi. Azi am început din nou să cred în țara asta”.

21:52 - Mercenarii Wagner se pregătesc să plece din Rostov. Pe străzi e veselie, oamenii aplaudă, își fac poze cu soldații.

21:30 - Mai multe surse susțin că pe timpul „războiului civil de 24 de ore” mercenarii Wagner au distrus în total 7 aparate de zbor ale rușilor

21:24 - Chiar dacă Prigojin a oprit asaltul, în Moscova rămân în vigoare măsurile extraordinare de contraterorism anunțate. Totodată, luni rămâne zi nelucrătoare și oamenii sunt îndemnați să stea în case. Universitățile fie țin cursurile și examenele online, fie le amână.

21:00 - Surse citate de presa independentă din Rusia susțin că dosarul penal împotriva lui Prigojin va fi abandonat, iar luptătorii PMC Wagner vor primi „imunitate legală”.

20:36 - Liderul Wagner a anunțat că a dat ordinul trupelor sale să se oprească, deși mai aveau doar 200 de kilometri până la Moscova.

„Voiau să distrugă PMC Wagner. Am început pe 23 iunie Marșul Dreptății. Într-o zi am mers la aproape 200 de kilometri de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură de sânge a luptătorilor noștri. Acum, am ajuns în momentul în care sângele se poate vărsa. De aceea, înțelegând responsabilitatea vărsării de sânge rusesc de oricare dintre părți, ne întoarcem convoaiele și ne întoarcem la baze, conform planului", a anunțat Prigojin, într-un mesaj audio.

ADVERTISING

20:20 - Alexander Lukașenko a vorbit cu Prigojin și s-a oferit să le garanteze securitatea tuturor mercenarilor Wagner. Presa rusă de stat scrie că Prigojin ar fi acceptat oferta liderului din Belarus.

19:22 - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, îi îndeamnă sâmbătă pe locuitorii capitalei ruse să nu se deplaseze în oraş şi anunţă că luni va fi zi liberă, în vederea unei „minimizări a riscurilor”: „Situaţia este dificilă”.

19:05 - Regimentul Akhmat Vostok al lui Kadîrov a fost retras din pozițiile de luptă din estul Ucrainei, din zona localităților Avdiivka și Marinka și se îndreaptă spre Moscova. Și alte unități militare rusești au fost rechemate din Ucraina pentru a apăra Kremlinul.

18:27 - Regiunea rusă Kaluga, care se află la sud de Moscova, a decis să impună temporar restricţii de circulație pe drumurile de la frontiera cu regiunile ruse vecine Tula, Briansk, Oriol şi Smolensk, anunţă guvernatorul Vladislav Şapşa.

Capitala regiunii, cu acelaşi nume, se află la 160 de kilometri de Moscova. Nimic nu sugerează că mercenari Wagner, reperaţi la sud de Moscova, s-ar afla în Kaluga.

18:12 - Situația devine tensionată în Rostov. Mercenarii Wagner le-au cerut cetățenilor să elibereze urgent piața. Pare că urmează confruntări iminente.

17:43 - În regiunea Lipețk sunt săpate tranșee pentru a opri înaintarea convoiului Wagner.

17:39 - Și fiica ministrului Apărării Serghei Șoigu a fugit din Rusia. Ea a plecat la primele ore ale dimineții în Dubai.

17:15 - Directorul spionajului rus (SVR), Serghei Narîşkin, condamnă „tentativă de rebeliune armată” a lui Prigojin și le cere rușilor să se unească în jurul lui Putin.

„Rebeliunea este o infracţiune care nu poate fi justificată prin nicio realizare anterioară. În acest moment, este clar că o încercare de a zgudui societatea, de a trezi cele mai sumbre aspiraţii din ea, de a aprinde focul unui război civil fratricid a eşuat. Ruşii au dat dovadă de maturitate civică, de abilitatea de a distinge adevărul de minciună”, a susținut el.

Narîşkin este preşedintele Societăţii ruse de Istorie, iar instituția a făcut „un apel către concetăţeni să se unească în jurul preşedintelui Federaţiei ruse Vladimir Vladimirovici Putin - garantul Constituţiei, drepturilor şi libertăţilor - şi să ne susţină armata care, orice s-ar întâmpla, împiedică asaltul inamicului”.

17:12 - Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege specială care permite menţinerea în detenţie - pe o perioadă de 30 de zile - a oricui încalcă legea marţială impusă în anumite regiuni, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

17:10 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat sâmbătă că-şi trimite oamenii în „zonele de tensiune” din Rusia: „Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei şi a-i proteja statutul de stat”.

17:07 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a vorbit cu Vladimir Putin, care i-a „dat informaţii despre situaţia din ţară în legătură cu o tentativă de rebeliune armată” a grupului Wagner. Erdogan „și-a exprimat susţinerea deplină faţă de măsurile luate de către Putin”, a anunțat Kremlinul.

17:05 - Letonia și-a consolidat securitatea la frontieră și îi îndepărtează pe rușii care părăsesc țara pe fondul rebeliunii armate a Grupului Wagner.

17:00 - Convoiul a intrat în regiunea Moscova. Linie dreaptă până în capitală.

16:48 - Guvernatorul Lipețk Igor Aramonov a confirmat că mercenarii Wagner au înaintat pe teritoriul regiunii: „Poliția și autoritățile, inclusiv cele municipale, iau toate măsurile necesare să asigure siguranța populației. Situația e sub control. Nu ieșiți din case, nu vă deplasați cu mijloace de transport”.

Autostrada M4 care leagă Rostov de Moscova trece prin Lipețk.

16:30 - Pe șoselele din jurul Moscovei se ridică fortificații din saci cu nisip și se montează mitraliere pentru ca forțele loiale lui Putin să facă față unui eventual asalt al Grupului Wagner. Atmosfera din oraș rămâne tensionată, iar mulți locuitori părăsesc capitala.

2023-06-24-16.17.15
MOSCOVA. Forțele Kremlinului se pregătesc de un eventual asalt al lui Prigojin asupra capitalei - Foto: UnitedMedia24/ Telegram

16:05 - Avionul președintelui Rusiei a aterizat pe aeroportul din Sankt Petersburg, după un zbor de o oră din Moscova. Detalii AICI.

15:12 - Vladimir Putin a părăsit Moscova din considerente de securitate, anunță un oficial de la Kremlin. De la începutul zilei, mai multe avioane personale ale unor miliardari ruși au decolat de pe aeroporturi din jurul capitalei cu destinații în afara Rusiei. De asemenea, Lukașenko, președintele Belarus, a părăsit țara, aflându-se în Antalya, Turcia, începând din noaptea trecută.

15:00 - AUDIO. Generalul în rezervă Dan Grecu explică pentru Spotmedia.ro cum trebuie interpretată în acest moment rebeliunea declanșată de Evgheni Prigojin.

IMG_1171

14:15 - Un elicopter al forțelor ruse a aruncat în aer cel mai mare depozit de combustibil din Voronej pentru a nu cădea în mâinile forțelor rebele conduse de Prigojin. O astfel de operațiune arată că situația din teren e complicată, iar Vladimir Putin nu mai controlează situația din regiune.

VIDEO. O filmare cu telefonul de la geamul unui bloc de locuințe din Voronej confirmă faptul că rușii distrug infrastructura strategică pentru a nu fi preluată de Grupul Wagner - Sursa: Telegram/ Baza

13:55 - Cozi uriașe la stațiile de benzină în orașul Voronej și împrejurimi. Tot mai mulți oameni încearcă să părăsească regiunea aflată sub controlul Grupului Wagner.

VIDEO. O filmare cu telefonul dintr-un automobil în mișcare arată o lungă coadă la o stație de benzină din localitatea Voronej - Sursa: Twitter

13:32 - Europa și NATO reacționează la revolta trupelor Wagner din Rusia. La unison, liderii spun că monitorizează atent situația de acolo și țin legătura permanent. Pe de altă parte, preşedintele cecen Ramzan Kadîrov îl citează pe Vladimir Putin şi cataloghează rebeliunea armată a Wagner drept „o înjunghiere în spate”, relatează AFP.

Kadîrov anunţă că forţele sale sunt pregătite să „ajute” la oprirea revoltei militare.

13:28 - Evgheni Prigojin îi răspunde, într-o altă postare audio pe Telegram, preşedintelui rus Vladimir Putin, denunţând o „greşeală” a liderului de la Kremlin şi-i transmite că nu se va preda, relatează AFP.

„Nimeni nu se va preda la ordinul lui Putin”, îi răspunde Evgheni Prigojin comandantului suprem rus.

Şeful Wagner consideră că Putin a comis „o greşeală” prin faptul că l-a acuzat de „trădare”.

„Noi nu mai vrem ca ţara să trăiască în corupţie, minciuni şi birocraţie”, subliniază el.

13:15 - AUDIO. Ascultă opinia la cald a expertului în relații internaționale, Cristian Barna, profesor la Universitatea București, care a analizat pentru Spotmedia.ro rebeliunea declanșată de Evgheni Prigojin în Rusia:

Cristian Barna, specialist în relații publice internaționale.

13:00 - La 50 de kilometri, sud de Moscova, pe autostrada M2, a Crimeii, cum i se spune, trupe militare fidele conducerii de la Kremlin ocupă poziții defensive pentru a apăra capitala. Sunt tot mai multe indicii că vor Grupul Wagner va ataca Moscova.

VIDEO. Înregistrare dintr-o mașină, postată pe rețelele sociale, care arată militarii lui Putin, strecurându-se printre automobilele ce părăsesc Moscova

12:45 - Comentariul lui Evgheni Prigojin la discursul lui Vladimir Putin:

PrigojinWagnerTW

„Suntem patrioți, am luptat și luptăm. Nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a altcuiva, pentru că nu vrem ca țara să trăiască în corupție, înșelăciune și birocrație. Când am luptat în Africa, ni s-a spus că avem nevoie de Africa, iar după aceea au abandonat-o și au furat toți banii care ar fi trebuit să meargă acolo pentru a ajuta. Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că și banii de acolo au fost furați. Acum distrug totul în Ucraina, nu mai țin cont de nimic: lovesc coloane de mașini civile, locuințe, lovesc unde se nimerește. Noi suntem patrioți. Cei care ni se opun s-au strâns în jurul unor gunoaie".

12:30 - Antonio Gherașcenko, consilier în Ministerul de Interne din Ucraina, despre evenimentele din Rusia:

„Astăzi, Ucraina a făcut pași importanți spre victoria asupra Rusiei și eliberarea completă a teritoriilor sale, inclusiv peninsula Crimeea. Un monstru josnic, dar util în acest caz, Prigojin, a declanșat o rebeliune armată împotriva lui Șoigu și Gherasimov, a capturat sediul central al Districtului Militar Sudic al Federației Ruse, iar grupurile sale militare avansează spre Voronej și Moscova.

E o rebeliune, nu împotriva criminalilor de război Șoigu și Gherasimov, ci împotriva lui Putin însuși, al cărui loc Prigojin urmărește de mult timp să-l ia".

12:20 - Un al doilea aparat de zbor al armatei ruse a fost doborât de mercenarii Grupului Wagner în regiunea Voronej, Rusia. E vorba de un avion militar de transport AN-24.

AvionRusDoboratAN24

12:10 - Locuitorii Moscovei părăsesc în număr mare orașul. Sunt blocaje de circulație în partea de sud a capitalei.

VIDEO. La intrarea în oraș, autostrada e blocată de vehicule militare, iar la ieșire se înregistrează multe ambuteiaje - Sursa: Telegram/ United Media24

11:55 - Imagine document. Momentul în care mercenarii Wagner preiau controlul orașului Rostov pe Don din Rusia. Dimineața zilei de sâmbătă, 24 iunie 2023. Sursa: Telegram/ UnitedMedia24, Ucraina

WagnerRostovRusia

11:39 - Forțele lui Prigojin, numeroase și foarte bine înarmate, controlează principalele rute de deplasare către Moscova din regiunea Voronej, anunță canalul de Telegram „Rusia Azi", care are peste 316.000 de abonați.

VIDEO. Coloană a Grupului Wagner, filmată dintr-o mașină ce se deplasa în regiunea Voronej din Rusia - Sursa: Telegram/ Rusia Azi

11:30 - Tot mai mulți civili ies pe străzi, în orașe din Rusia, anunțând că sprijină forțele Wagner, care luptă împotriva lui Putin.

VIDEO. Civili pe străzile din Moscova interacționează verbal cu militarii ruși, spunându-le să se predea și să plece din oraș - Sursa: Telegram/ Russia Today

11:15 - „Putin a făcut o alegere greșită. Acest lucru este un semn rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte", se anunță pe canalele de Telegram controlate de Evgheni Prigojin. Mai mulți oficiali din Rusia vorbesc despre faptul că un război civil e în desfășurare.

10:55 - Situația din Moscova: „A fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste, forțe ale GRU, serviciul de informații al armatei, sunt desfășurate în jurul orașului, drumurile sunt blocate la periferia Moscovei, făcându-se pregătiri în cazul în care coloanele Wagner se apropie de oraș.

Patrule de polițiști au primit bastoane cu electroșocuri. Armele de foc au rămas în birouri. În oraș e panică și confuzie. Se observă clar o lipsă de instrucțiuni în cazul evenimentelor care se desfășoară acum", a scris un membru al poliției militare, plasat într-un cordon din fața Ministerului Apărării din Moscova.

10:35 - Teritoriul din Rusia, controlat de trupele Wagner (culoarea mov) în acest moment, conform analizării informațiilor postate pe rețelele sociale din Rusia.

VoronezCuceritWagner
HARTĂ, RUSIA. Începând cu orele 01:00, sâmbătă 24 iunie, Prigojin a declanșat un atac în interiorul Rusiei, încercând să ajungă cu mercenarii săi la Moscova - Sursa: Google Maps/Tendar

10:20 - Vladimir Putin a ținut un discurs televizat în legătură cu asaltul trupelor Wagner și vorbește despre o trădare:

„Fac apel la cetățenii Rusiei, la personalul Forțelor Armate, al forțelor de ordine și al serviciilor speciale, la soldații și comandanții care luptă acum în pozițiile lor de luptă, respingând atacurile inamicului - o fac în mod eroic. Știu. Astăzi am vorbit încă o dată cu comandanții din toate direcțiile. De asemenea, fac apel la cei care, prin înșelăciune sau amenințări, au fost târâți într-o aventură criminală, împinși pe calea unei crime grave - o rebeliune armată.

Aceasta este o bătălie în care se decide soarta poporului nostru, este nevoie de unitatea tuturor forțelor, de unitate, de consolidare și responsabilitate, când trebuie aruncat la o parte tot ceea ce ne slăbește, orice ceartă pe care dușmanii noștri externi o pot folosi și o pot folosi pentru a ne submina din interior.

Acțiunile care divizează unitatea noastră sunt, de fapt, o trădare față de poporul nostru, față de camarazii noștri de arme care luptă acum pe front. Aceasta este o înjunghiere pe la spate la adresa țării noastre și a poporului nostru.

Nu vom permite ca acest lucru să se mai întâmple, vom proteja atât poporul nostru, cât și statalitatea noastră de orice amenințare".

PutinDiscursKremlinWagnerKR
KREMLIN. Vladimir Putin a anunțat într-un discurs adresat națiunii că Prigojin și mercenarii Wagner vor fi acuzați de trădare - Foto: Kremlin.ru

10:15 - Soldați ruși din localitatea Bugaevka, regiunea Voronej, Rusia, au depus armele, refuzând să se confrunte cu militarii din Grupul Wagner, anunță unul dintre canalele de Telegram, controlate de Prigojin.

SoldatiRusiDepunArmele
VORONEJ, RUSIA. Zeci de soldați și-au depus armele în fața trupelor lui Prigojin - Sursa: Telegram

10:05 - „Facem apel la luptătorii din echipele de asalt ale PMC Wagner. Ați fost înșelați în aventura criminală a lui Prigojin și în participarea la o rebeliune armată. Mulți dintre camarazii voștri din mai multe escadroane și-au dat deja seama de greșeala pe care au făcut-o cerând ajutor pentru a asigura posibilitatea de a se întoarce în siguranță la locurile lor de desfășurare permanentă. Un astfel de ajutor din partea noastră a fost deja oferit tuturor luptătorilor și comandanților care au depus cereri", anunță într-un mesaj oficial Ministerul Apărării.

Serghei Șoigu încearcă să stopeze dezertările masive din armată și să preia inițiativa în confruntarea cu Grupul Wagner.

09:45 - Vladimir Putin se va adresa, în curând, națiunii, anunță agenția de presă rusă RIA Novosti. Au fost activate alertele de atac terorist în Moscova, iar conform unor estimări, în șapte ore, trupele Wagner vor ajunge în capitala Rusiei.

Vladimir Putin vizită
MOSCOVA. Vladimir Putin se va adresa, în curând, națiunii anunță agențiile de presă din Rusia - Foto: Kremlin.ru

09:35 - O coloană de vehicule militare și dube a fost semnalată că se deplasează cu viteză spre nordul Rusiei, aceasta aparținând trupelor Wagner. Rapiditatea cu care se mișcă arată că Prigojin avea un plan de acțiune despre care forțele Kremlinului nu știau.

VIDEO. Coloană de vehicule și transportoare militare, aparținând trupelor Wagner, se deplasează rapid spre nordul Rusiei, traversând regiunea Voronej - Sursa: Twitter/ Tendar

09:25 - Ministerul rus al Apărării a transmis, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală" de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

09:20 - În regiunea Voronej, Rusia, trupele Wagner au doborât un elicopter al Ministerului Apărării și își continuă înaintarea spre nord. În Moscova s-a dat alerta, iar armata și FSB au ieșit pe străzi. Suntem în fața unei tentative de lovituri de stat în desfășurare, a anunțat un oficial rus.

VORONEJ, RUSIA. Trupele Wagner au doborât un elicopter rusesc în timp ce înaintează spre nord - Sursa: Twitter/ Tendar

09:10 - Forțele Ministerului Apărării din Rusia, aflate în orașul Rostov pe Don, s-au predat fără niciun fel de luptă în fața mercenarilor din Wagner. Tancurile lui Prigojin controlează centrul orașului. Nu sunt schimburi de focuri.

VIDEO. Un tanc Wagner face manevre pe un bulevard central din Rostov - Sursa: Twitter/Rostov Roads

09:09 - Comitetul antiterorist al Rusiei a transmis că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

08:50 - Trupele Wagner, în jur de 25.000 de militari, au pornit din Rostov, situat în sud-vestul țării, spre nord, spre Moscova, anunță mai multe postări pe canalele de telegram din Rusia.

RostovHarta1
INFOGRAFIE. Trupele Wagner nu s-au oprit în orașul Rostov, ci avansează spre nord, prima țintă fiind orașul Voronej, în direcția Moscovei - Sursa: MapHub, Canva

08:33 - Evgheni Prigojin ține primul discurs din sediul Ministerului Apărării din orașul Rostov pe Don, anunțând că solicită demiterea de urgență a lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și a lui Valeri Gherasimov, șeful de Stat Major și conducătorul forțelor armate ruse din Ucraina.

ROSTOV PE DON, RUSIA. Evgheni Prigojin le transmite un mesaj militarilor ruși din sediul local al Ministerului Apărării - Sursa: Telegram/Russia Today

08:13 - Reuters a relatat că o înregistrare video de pe un canal Telegram pro-Wagner îl arată pe Evgheni Prigojin discutând cu generali ruși de rang înalt într-un loc care, potrivit postării pe rețeaua de socializare, ar fi cartierul general militar districtual din Rostov pe Don.

Prigojin spune în videoclip că oamenii săi vor bloca orașul și se vor îndrepta spre Moscova dacă șefii Apărării din Rusia, Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov, nu vor veni să discute cu el. „Am ajuns aici, vrem să îi primim pe șeful Statului Major General și pe Șoigu. Dacă nu vor veni, vom rămâne aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova", a spus Prigojin în videoclip.

El a mai susținut că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

08:00 - Guvernatorul regiunii Lipeţk din centrul Rusiei a anunţat că autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice, a fost închisă circulaţiei la graniţa cu regiunea Voronej, la aproximativ 400 km sud de Moscova, transmite Reuters.

Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin ar fi trimis un convoi înarmat al luptătorilor săi din Wagner pe o distanţă de 1.200 km spre Moscova, după ce a declarat că intenţionează să înlăture conducerea militară.

07:50 - Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin.

„Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (...) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi'', a scris el pe Telegram, citat de AFP. 

07:09 - La rândul său, guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate în Rusia. Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov.

07:00 - Serghei Sobianin, primarul capitalei ruse, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţiile care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC. ”Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere“.

De asemenea, BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

06:56 - Igor Artamonov, guvernatorul regional din Rostov, a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice și le-a cerut locuitorilor să rămână în case.

06:55 - Imaginile postate pe Telegram par să arate că forţele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfăţişează bărbaţi în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile aţintite asupra acesteia.

06:50 - Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut fără a oferi dovezi, că forţele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia. Așadar, vehicule militare ruseşti au fost desfăşurate pe străzi în oraşul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de graniţa cu Ucraina.

Prigojin a afirmat că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă, şi a ameninţat că „va distruge totul” în drum, scrie CNN. Nu se ştie cu exactitate unde se aflau trupele lui Prigojin.

„Una dintre trupele de asalt a fost atacată de elicoptere. Unităţile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus şi arde în pădure”, a afirmat Prigojin, într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, adăugând: „O vom lua ca o ameninţare şi vom distruge totul în jurul nostru”.

CNN a precizat că nu poate verifica aceste afirmaţii şi imaginile video.

Prigojin a mai spus că unităţile sale sunt „gata să moară”. „Pentru că murim pentru poporul rus, care trebuie eliberat de aceşti oameni care atacă populaţia civilă, pe care tocmai au atacat-o din elicoptere, la Rostov”, a susţinut el.

Context

Amintim că liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând „un număr foarte mare de victime", transmite AFP. Prigojin susține, într-un mesaj audio, că armata rusă a efectuat „lovituri cu rachete asupra taberelor din spate ale grupării și un număr foarte mare dintre luptători au fost ucişi". El a spus că atacurile au fost ordonate de ministrul rus al Apărării și a promis că va „răspunde" pe măsură.

Însă armata rusă a dezminţit că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner.

„Mesajele şi videoclipurile postate pe reţelele sociale de către E. Prigojin privind presupusele lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupului paramilitar Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare", a transmis Ministerului Apărării de la Moscova printr-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇