Ziua 485 de război a debutat cu numeroase bombardamente ale rușilor în mai multe regiuni din Ucraina. Alertele de raid aerian au sunat în toată țara.
Nouă localități din regiunea Sumî au fost bombardate și au fost auzite sute de explozii. Și în apropierea portului Mariupol ocupat de ruși a fost auzită o explozie puternică. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât vineri dimineața 13 rachete de croazieră rusești care se îndreptau către un aerodrom militar din regiunea Hmelnițkii. Rachetele au fost lansate din zona Mării Caspice.
Și apărarea antiaeriană rusă a anunțat că a doborât o dronă noaptea trecută deasupra oraşului Kursk, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Iar un oficial rus a anunțat că Podul Ciongar, care face legătura între Crimeea și regiunea Herson, lovit joi de forţele ucrainene, "nu mai poate fi utilizat" pentru moment, fiind mult mai avariat decât s-a estimat inițial. Reparațiile la podul care este supranumit „Poarta Crimeii” vor dura cel puțin 15-20 de zile.
Iar Evgheni Prigojin acuză armata rusă că a ucis „un număr foarte mare” de membri ai miliţiei sale și amenință să „răspundă” acestor atacuri.
Între timp, UE a votat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce de la Moscova, FSB a acuzat un sabotaj ucrainean ce ar fi urmărit să însceneze Rusiei folosirea de arme de distrugere în masă.
Situația pe front
- Alerte în toată Ucraina - Alertele de raid aerian au fost activate în Kiev și în toate regiunile Ucrainei noaptea trecută. Forțele aeriene au avertizat că există amenințări de atacuri cu rachete.
- Explozie lângă Mariupol - O explozie puternică a avut loc dis de dimineață în apropierea portului Mariupol ocupat de ruși.
- Atac asupra unui aerodrom militar - Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât vineri dimineața 13 rachete de croazieră rusești care se îndreptau către un aerodrom militar din regiunea Hmelnițkii din vest. Forțele aeriene ucrainene au spus că rachetele au fost lansate din zona Mării Caspice. Guvernatorul interimar al regiunii, Serhiy Tyurin, a declarat că atacul a fost îndreptat către aerodromul Viysk. Rachetele au fost lansate de mai multe bombardiere Tupolev Tu-95, a spus el pe Telegram.
- 9 localități din Sumî bombardate - Forțele ruse au bombardat în ultimele 24 de ore nouă localități din regiunea Sumî. Au fost auzite 147 de explozii, a anunțat administrația militară a regiunii de nord-est. O persoană a fost rănită și numeroase case au fost distruse.
- Atac cu morți în Herson - Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac asupra orașului Herson, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr ProkudinA fost lovită o companie de transport municipal, iar doi bărbați au fost uciși.
- Ofensivă rusă oprită - Forțele armate ale Ucrainei au oprit o ofensivă rusă în estul țării către orașele Kupiansk și Lîman. „Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Lîman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo. Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve vor fi activate mai târziu”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.
- Rusia, acuzată că ascunde cadavre - Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, acuză preşedintele Volodimir Zelenski. El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind "catastrofală, ca să nu spunem altfel".
- Podul Ciongar, inutilizabil - Podul Ciongar, un important pod între Crimeea și regiunea Herson, parţial ocupată, lovit joi de forţele ucrainene, "nu mai poate fi utilizat" pentru moment, a indicat vineri un responsabil rus, citat de AFP. "Din păcate, podul este mult mai avariat decât am crezut iniţial", a declarat la televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, şeful administraţiei pentru partea ocupată a regiunii Herson. El a mai spus că în următoarele 15-20 de zile sau chiar mai mult se vor desfășura lucrări de reparație.
- Prigojin amenință armata lui Putin - Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând "un număr foarte mare de victime", transmite vineri AFP. Prigojin susține, într-un mesaj audio, că armata rusă a efectuat lovituri cu rachete asupra taberelor din spate ale grupării și un număr foarte mare dintre luptători au fost ucişi". El spune că atacurile au fost ordonate de ministrul rus al Apărării și promite că va "răspunde" pe măsură.
- Armata rusă dezminte - Armata rusă a dezminţit că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner.
"Mesajele şi videoclipurile postate pe reţelele sociale de către E. Prigojin privind presupusele "lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupului paramilitar Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.
Ce se întâmplă în Rusia
- Dronă doborâtă în Kursk - Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă noaptea trecută deasupra oraşului Kursk din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, conform informaţiilor furnizate de guvernatorul regional. Roman Starovoit a scris pe Telegram că sistemele apărării antiaeriene au fost în acţiune de două ori. Guvernatorul regional nu a făcut nicio menţiune despre daune sau victime şi le-a cerut locuitorilor să evite orice resturi căzute.
- Acuzații de discreditare - Serviciul de securitate al Rusiei a anunțat că a reținut cinci persoane care încercau să cumpere un kilogram de Cesiu 137 radioactiv pentru 3,5 milioane de dolari în numele unui cetățean ucrainean. Potrivit FSB, Cesiu 137 urma să fie scos din Rusia pentru a fi folosit la înscenarea unui incident cu presupuse arme de distrugere în masă, cu scopul de a discredita Rusia.
- Acțiune în justiție - Rusia a intentat vineri o acţiune în justiţie pentru a contesta blocarea de către Australia a construirii unei noi ambasade ruse în apropiere de Parlamentul Australiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului australian. Acesta a explicat că Rusia a decis să "conteste validitatea legislaţiei din motive constituţionale" în faţa Înaltei Curţi a Australiei, cea mai înaltă jurisdicţie a ţării.
- Armele nucleare din Belarus, la secret - Rusia nu va informa SUA despre numărul de focoase nucleare ruseşti care staţionează pe teritoriul Belarus şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, a declarat ministrul adjunct de exerne rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax, potrivit Reuters. Belarus a început deja să primească arme nucleare tactice ruse, cu rază scurtă de acţiune.
Alte informații relevante
- Al 11-lea pachet de sancțiuni - Consiliul UE a adoptat, vineri, al 11-lea pachet de măsuri restrictive economice şi individuale menite să consolideze sancţiunile existente ale Uniunii Europene şi să împiedice eludarea acestora, erodând astfel şi mai mult maşinăria de război a lui Putin şi veniturile sale: „Sancţiunile noastre au deja un impact puternic asupra economiei ruseşti şi asupra capacităţii Kremlinului de a-şi finanţa agresiunea. Pachetul cu măsuri adoptat azi sporeşte presiunea noastră asupra Rusiei şi asupra maşinii de război a lui Putin. Prin combaterea eludării sancţiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o şi mai mult de resursele de care are nevoie atât de disperată pentru a-şi putea continua războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a afirmat Josep Borrell.
- Reacția Rusiei - În replică, Rusia a anunţat extinderea listei restricţiilor de călătorie care vizează oficiali din cadrul Uniunii Europeneși a catalogat drept „nelegitime” noile sancţiuni aplicate de Consiliul UE. Extindem „considerabil" lista cu oficiali europeni care au restricţii de a călători în Rusia, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, fără să precizeze numărul persoanelor vizate.
- Ucraina în UE - Preşedintele Consiliului European Charles Michel se declară, ”cu titlu personal”, în favoarea unei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), în timp ce această fostă republică sovietică se află în plin război cu Rusia, relatează BFMTV. Europa va fi mai apărată, mai solidă, în cazul aderării Ucrainei, consideră el. Ucraina are statut de stat candidat la aderarea la UE începând din iunie 2022. un statut care presupune reforme, mai ales împotriva corupţiei.
- Zelenski a făcut comisie - Volodimir Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să desfăşoare un audit asupra activităţii şefilor comisariatelor militare regionale de recrutare, transmite Reuters. Dispoziţia preşedintelui ucrainean vine ca urmare relatărilor din presă despre presupuse fapte de corupţie ale şefului unuia dintre comisariatele militare. Vor fi verificați toți comandanții birourilor militare de recrutare.