Rușii amenință că distrug podul Galați-Giurgiulești, după ce Kievul a bombardat „Poarta Crimeii”. Ciolacu și MAE reacționează (Foto & Video)

Rușii amenință că distrug podul Galați-Giurgiulești, după ce Kievul a bombardat „Poarta Crimeii”. Ciolacu și MAE reacționează (Foto & Video)

Oficialii ruși au anunțat că forţele ucrainene au lovit un pod vital care leagă Hersonul de Crimeea și au amenințat, la rândul lor, că vor distruge podul de peste Prut de la Galați-Giurgiulești.

Podul Ciongar, care leagă părţile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, a fost distrus în urma unui atac cu rachete. Guvernatorul numit de Moscova în Herson, Serghei Saldo, a anunțat că, cel mai probabil, ar fi vorba de un atac cu rachete britanice Storm Shadow.

Șoseaua podului cunoscut drept „Poarta Crimeii" a fost avariată și traficul a fost deviat pe o altă rută.

„Regimul criminal de la Kiev a comis un bombardament barbar asupra unor obiective civile - poduri - la granița administrativă dintre regiunea Herson și Crimeea, lângă Ciongar.

ADVERTISING

Teroriștii de la Kiev vor să-i intimideze pe cetățenii din Herson, să bage panica în populație, dar nu vor putea face asta. Suntem capabili să reparăm rapid podurile, circulația mașinilor va fi reluată în viitorul apropiat.

Potrivit informațiilor preliminare, au fost folosite rachete britanice Storm Shadow. Carosabilul a fost avariat. Nu sunt victime.

Avem un răspuns pentru fiecare pas pe care-l face inamicul”, a scris Saldo, într-un mesaj pe Telegram.

Ulterior, într-o postare nouă, Saldo a scris că atacul asupra podului „e o nouă acțiune fără sens a Kievului, la ordinele Londrei” și că asta nu va afecta în niciun caz „cursul operațiunii speciale”.

ADVERTISING

El a amenințat și că Rusia va răspunde ferm și a amintit în context „coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești - care a fost în componența Ucrainei, dar a fost transferat de regimul Iușcenko”.

„Toate aceste coordonate sunt cunoscute și în curând va fi un răspuns destul de serios”, a amenințat Saldo.

Reacții de la Chișinău și București

Chișinăul a protestat rapid la declarațiile guvernatorului rus și l-a convocat de urgență pe ambasadorul Rusiei.

„Republica Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova.

ADVERTISING

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va convoca, în regim de urgență, șeful misiunii diplomatice al Federației Ruse în Republica Moldova, solicitându-i explicații corespunzătoare”, a transmis Ministerul de Externe de la Chișinău.

Ulterior, și premierul român Marcel Ciolacu a reacționat pe Twitter.

„România condamnă ferm declarațiile așa-zisului 'reprezentant' al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a scris Ciolacu pe Twitter.

La rândul său, Ministerul român de Externe a reacţionat după ce liderul prorus din Herson a ameninţat cu atacarea podului rutier peste prut Galaţi - Giurgiuleşti, MAE afirmând că astfel de declaraţii sunt inacceptabile, iar atacarea infrastructurii civile este crimă de război.

”România condamnă ferm declaraţiile aşa-zisului “reprezentant” al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat al NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a transmis MAE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇