Putin amenință că Rusia va distruge avioane F-16 și în afara Ucrainei, dacă țările NATO vor decide să le livreze Kievului

Putin amenință că Rusia va distruge avioane F-16 și în afara Ucrainei, dacă țările NATO vor decide să le livreze Kievului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, a avertizat vineri liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a sugerat că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei.

Aeronavele F-16 vor avea soarta tancurilor occidentale, a spus vineri Vladimir Putin, citat de Tass. „Tancurile sunt în flăcări, inclusiv Leopardurile. Iar F-16 vor arde în acelaşi mod. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat liderul de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg.

ADVERTISING

Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei.

„Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin.

„Acesta este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”, a avertizat el.

Aceste comentarii despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pentru a pilota astfel de avioane.

ADVERTISING

Pe de altă parte, într-un interviu pentru RT, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus, la rândul său, că Rusia este pregătită „să dea un răspuns militar şi tehnic”, dacă pe cerul Ucrainei apar avioane de luptă F-16.

El susţine că Moscova este îngrijorată de posibilitatea că eventualele avioane F-16 transferate Ucrainei ar putea transporta arme nucleare.

Lavrov spune că a făcut demersuri şi a sesizat în acest sens cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care sunt şi puteri nucleare şi ai căror experţi au discuţii periodice.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇