Piloții ucraineni au început deja antrenamentele pe avioane F-16

Piloții ucraineni au început deja antrenamentele pe avioane F-16

Piloţii de vânătoare ucraineni sunt instruiţi să piloteze avioane F-16, a dezvăluit secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sosind la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor apărării din Alianţa Nord-Atlantică.

Aliaţii din NATO nu au ajuns încă la un acord privind livrarea aşa-numitelor avioane de luptă americane de generaţia a patra către Ucraina, dar Jens Stoltenberg a declarat că instruirea personalului ucrainean este în curs de desfăşurare, relatează The Guardian.

„Faptul că a început antrenamentul ne oferă opţiunea de a decide, de asemenea, să livrăm avioanele şi atunci piloţii vor fi pregătiţi să le piloteze”, a declarat Stoltenberg.

Nu mai departe de luna februarie, preşedintele american, Joe Biden, refuzase solicitările ucrainene privind livrarea de avioane de luptă, deşi Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, şi-a luat angajamente ferme că aparatele vor fi folosite doar pentru a viza forţele ruseşti din Ucraina.

Este nevoie de luni de zile pentru a antrena piloţii ucraineni - care au fost pregătiţi să zboare cu avioane sovietice - să piloteze un F-16.

ADVERTISING

În plus, Ucraina nu are încă nici măcar piste de aterizare adecvate pentru F-16, în cazul în care aliaţii NATO ar fi de acord să furnizeze echipamentul.

Între timp, Statele Unite, Marea Britanie, Olanda şi Danemarca vor livra Ucrainei cu "înaltă prioritate" echipamente de apărare aeriană, au anunţat joi cele patru state într-o declaraţie comună transmisă înainte de reuniunea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei convocată la Bruxelles.

Sute de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune şi sisteme asociate sunt incluse în iniţiativă, potrivit CNN. Livrarea echipamentelor a început şi "ar trebui să fie finalizată în câteva săptămâni", au precizat cele patru ţări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇