De ce nu contează avioanele Rusiei în război: 2 factori care le alungă de pe cerul Ucrainei

De ce nu contează avioanele Rusiei în război: 2 factori care le alungă de pe cerul Ucrainei

Rusia nu a reușit să-și fructifice superioritatea aeriană asupra Ucrainei de la începutul războiului. Există câteva cauze majore care împiedică avioanele rusești să acționeze în Ucraina, consideră analiștii militari.

Puțini experți se așteptau la începutul invaziei ca Rusia să nu-și poată folosi avantajul aerian pe care îl deținea. După mai bine de un an de război, această superioritate a rămas însă doar pe hârtie și în hangarele din bazele aeriene și pe rețelele de socializare:

Singurele „fapte de vitejie” cu care s-au remarcat piloții ruși au fost pătrunderea în spațiul aerian NATO sau doborârea unei drone americane în Marea Neagră.

Există doi factori importanți care împiedică aviația Rusiei să acționeze la potențial maxim în Ucraina: slaba instruire a piloților și echipamentul tehnic depășit, arată un raport întocmit de centrul britanic de analiză Royal United Services Institute (RUSI).

ADVERTISING

Documentul publicat în această săptămână scoate în evidență punctele forte și slăbiciunile forței aeriene a Rusiei în războiul din Ucraina, pe baza unor interviuri cu membri ai serviciilor de informații, experți militari și comandanți ai forțelor aeriene ale Ucrainei, relatează Insider.

Unul dintre cele mai mari eșecuri ale Rusiei de la începerea invaziei în Ucraina este faptul că piloții ruși nu au putut să ofere sprijin aerian apropiat și dinamic unităților terestre. Acest tip de sprijin necesită ca piloții ruși să zboare la înălțime foarte mică, ceea ce puțini sunt pregătiți să facă, arată raportul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Foarte puțini piloți ruși au o pregătire însemnată sau abilitate pentru sprijin aerian apropiat la altitudine foarte joasă în spațiul aerian disputat, întrucât asta nu a făcut parte din sarcinile de pregătire înainte de invazie", se menționează în document.

Un alt factor care contribuie la îndepărtarea aparatelor aeriene de luptă ale Rusiei de front este reprezentat de "deficiențele cunoscute" ale acestora. Avioanele rusești stau prost la capitolul dotării cu senzori, sisteme de țintire și muniție cu ghidare de precizie, astfel că nu lovi eficient țintele.

"Rusia nu a investit masiv în tot felul de senzori, arme și instruirea piloților pe care forțele aeriene occidentale le-au considerat obligatorii timp de decenii de campanii contra-insurgență unde forța aeriană a oferit cea mai mare parte a puterii de foc a forțelor comune desfășurate", arată analiza RUSI.

Aceste elemente, combinate cu rezistența ucraineană și cu sistemele occidentale de apărare antiaeriană, au împiedicat Rusia să câștige superioritatea aeriană. Până în octombrie 2022, Ucraina și-a apărat spațiul aerian cu propriile sisteme, însă acum primește tot mai multe arme occidentale, inclusiv sisteme de rachete Patriot și rachete Stinger.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Rusia încă deține multe avioane care pot pune presiune pe sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a avertizat anul acesta secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.

"Știm că Rusia are un număr substanțial de avioane în dotare și multe capacități rămase. Trebuie să facem tot ce putem pentru a-i oferi Ucrainei o capacitate cât mai mare posibil de apărare aeriană", a declarat Austin.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat miercuri de armata ucraineană, Rusia a pierdut 308 avioane și 294 de elicoptere de la începutul războiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇