Prima femeie din afara Ucrainei care s-a înrolat în armata Kievului: A plecat din Parlament și va lupta cu rușii (Foto&Video)

Prima femeie din afara Ucrainei care s-a înrolat în armata Kievului: A plecat din Parlament și va lupta cu rușii (Foto&Video)

Politiciana suedeză Caroline Nordengrip s-a alăturat săptămâna trecută forțelor ucrainene și va lupta alături de alți militari străini în Legiunea Internațională a Kievului.

Caroline Nordengrip nu a ezitat nicio secundă când a luat această decizie. „E ușor să obții pacea dacă renunți, dar atunci vei pierde libertatea. Fără libertate, nu avem democrație”, a spus ea despre hotărârea de a merge în Ucraina.

Politiciana suedeză în vârstă de 42 de ani a semnat săptămâna trecută contractul cu armata ucraineană și a primit gradul de sergent. Ea a devenit prima femeie cu cetățenie străină care se alătură forțelor armate ale Kievului (AFU), relatează Kyiv Post.

ADVERTISING

Nordengrip și-a anunțat decizia de a apăra Ucraina de invazia Rusiei pe contul său de Instagram. Ea s-a plâns că a pierdut trei zile pentru a se descurca cu birocrația ucraineană și a obține toate semnăturile și ștampilele necesare ca să primească aprobarea de a intra în armată.

Efter tre dagars byråkrati är det klart att jag är godkänd att gå med i den reguljära armén, många stämplar blev det🫡🇺🇦

Publicată de Caroline Nordengrip pe Vineri, 14 aprilie 2023

Între timp, ea a început pregătirea alături de camarazii din Legiunea Internațională.

Publicată de Caroline Nordengrip pe Duminică, 19 februarie 2023

Originară din localitatea suedeză Bollebugda, Caroline Nordengrip a fost parlamentar al partidului conservator de dreapta Democrații Suedezi între anii 2018 și 2022 și a ocupat și funcția de ombudsman al acestei formațiuni politice. Anterior, ea a fost șofer de camion, a urmat serviciul militar în țara sa și s-a instruit în problemele de securitate.

Publicată de Caroline Nordengrip pe Duminică, 19 februarie 2023

Nordengrip a susținut Ucraina din primele zile ale invaziei Rusiei și a vizitat mai multe orașe ucrainene în calitate de parlamentar.

ADVERTISING

După începerea războiului, mai mulți cetățeni străini au decis să apere orașele ucrainene de trupele ruse. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat crearea Legiunii Internaționale, finanțată de guvernul de la Kiev, care include luptători din 52 de țări. Legiunea face parte din Forțele Armate Ucrainene (AFU), astfel că, potrivit prevederilor internaționale, luptătorii din această unitate nu pot fi considerați mercenari.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat în martie anul trecut că peste 20.000 de oameni din străinătate s-au oferit să lupte de partea Kievului. Un an mai târziu, în Ucraina luptă aproximativ 2.000 de luptători străini, potrivit Vice.

ADVERTISING

Conform unor surse din serviciile de informații ucrainene citate de publicația menționată, aproximativ 100 de luptători străini au fost uciși de la începerea războiului, printre care mai mulți americani, britanici și canadieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇