Capcanele letale din calea contraofensivei Kievului: Cum depistează trupele ucrainene minele ascunse în pământ

Capcanele letale din calea contraofensivei Kievului: Cum depistează trupele ucrainene minele ascunse în pământ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Soldații ucraineni folosesc metode ingenioase pentru a identifica și detona minele antipersonal plantate de trupele ruse. De exemplu, animale moarte și cârlige.

Cu un calm exersat, un expert ucrainean în deminare dă la o parte câteva smocuri de iarbă uscată, dezvăluind o surpriză letală: o grenadă de mână, legată de un fir de nailon care așteaptă pe cineva neatent.

Descoperirea făcută lângă orașul Liman, eliberat de ucraineni după ce a fost capturat anul trecut de ruși, este doar un episod din jocul de-a șoarecele și pisica dintre echipele de minare și cele de deminare care au un rol-cheie în războiul din Ucraina, scrie New York Times.

Un teritoriu de patru ori cât Elveția, "însămânțat" cu mine

Minele și capcanele sunt instrumente defensive eficiente folosite de armata rusă pentru a provoca pierderi serioase trupelor de infanterie și pentru a imobiliza vehiculele blindate.

ADVERTISING

Ușor de plasat, îngropate în pământ sau ascunse în ruinele de pe marginea drumurilor care străbat satele, acești ucigași răbdători sunt greu de depistat.

Este de așteptat ca deminarea să joace un rol-cheie în contraofensiva pe care Ucraina o pregătește pentru această primăvară și care ar putea întoarce cursul războiului.

Teritoriul ucrainean e "însămânțat" cu mii de mine rusești, fire electrice și capcane. Potrivit estimărilor ONU, o zonă de patru ori mai mare decât teritoriul Elveției este nesigură din cauza minelor terestre. Acestea ucid sute de civili în fiecare lună - numai în martie, 226 de civili au murit, iar 724 au fost răniți.

Aproximativ 350 de echipe de deminare lucrează contracronometru în Ucraina. Guvernul de la Kiev a stabilit curățarea zonelor minate în funcție de priorități, dar deminarea întregii țări va fi un efort colosal. Banca Mondială a calculat că deminarea Ucrainei va costa 37,4 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Moscova deține un vast arsenal de mine terestre, iar trupele sale se pricep să creeze capcane letale. Rusia se numără printre puținele țări, alături de Statele Unite, care nu au ratificat tratatul de interzicere a minelor antipersonal.

Găsirea lor a devenit un meșteșug la care militarii ucraineni își dovedesc în fiecare zi priceperea.

Trucuri pentru depistarea capcanelor letale

Echipa ucraineană de deminare care activează lângă Liman a fost alertată de prezența cadavrelor unui câine și al unei capre lângă un fost avanpost rusesc.

Soldații au sondat pământul cu tije din fibră de sticlă, întrucât un instrument metalic ar putea activa o mină electrică, apoi au găsit o capcană pusă de ruși ca să-i păcălească pe specialiștii în deminare - o mină Claymore cu fir de tracțiune.

Rușii au legat un cablu electric în apropiere, semn că mina putea fi detonată și de la distanță, de un observator. Echipa a urmat firul și a descoperit că acesta se termina în apropiere, fără să ducă la un detonator. S-a dovedit a fi doar o metodă de încetinire a efortului de deminare.

ADVERTISING

Tufișurile din apropiere erau pline și de "mine săritoare". Când sunt activate de un pas greșit sau de ruperea firului, acestea sunt aruncate câțiva metri în aer și detonează într-un nor de șrapnele. "Cei care se află pe o rază mai mică de 25 de metri sunt uciși garantat", explică Oleh, comandantul echipei, adăugând că un astfel de dispozitiv a ucis cel mai probabil câinele și capra.

Deminarea se face cu instrumente speciale. Un vehicul militar robust și greu din epoca sovietică, poreclit Dragonul, are o armură slabă și o singură armă: o rachetă care târăște un șir de explozibili la câteva sute de metri în față.

Statele Unite au oferit echipament de deminare, un vehicul asemănător, denumit Mine Clearing Line Charge (MICLIC), în cadrul pregătirilor pentru contraofensivă. Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc mine antitanc care detonează explozivi dacă cineva mișcă mina, fiind concepute pentru a ucide echipele de deminare.

Soldatul Ivan lucrează și cu mâinile goale

Specialiștii ucraineni în deminare au două sarcini distincte. Unii curăță zonele pentru a le face din nou sigure pentru civili. Celălalt tip de curățare e mai periculos și le revine inginerilor militari, vârful de lance al atacurilor armatei - ei merg înaintea trupelor de asalt și croiesc căi sigure prin câmpurile și pădurile minate.

Procesul de deminare poate fi făcut și fără dispozitive speciale, după cum demonstrează un expert dintr-o altă echipă, soldatul Ivan. El pășește cu atenție și se oprește pentru a analiza pământul la un metru în fața sa, apoi îngenunchează și se uită din mai multe unghiuri pentru a vedea cum se reflectă soarele într-un fir de pescuit, imposibil de zărit din mers.

Este esențial să-ți păstrezi calmul, chiar dacă comandanții trupelor de infanterie te bat la cap să termini mai repede. Vara trecută, într-un atac, el a anihilat fără probleme patru mine pentru a face loc infanteriei. Unitatea lui, formată din aproximativ zece oameni, a avut soldați uciși sau mutilați de mine, dar reglementările militare interzic precizarea numărului.

Rușii au ascuns în pământ și un tip de mine cu activare seismică, numite POM-3. Acestea se declanșează la vibrațiile provocate de pași, înainte ca specialiștii să se apropie de ele. Totuși, POM-3, care arată ca niște cilindri verzi, pot fi observate de un soldat atent și detonate prin țintirea lor de la distanță cu focuri de armă.

Anihilarea minelor, prin plasarea și detonarea unei mici cantități de exploziv lângă ele, e o practică obișnuită. În cazul minei cu fir găsite lângă Liman, ucrainenii au folosit un truc mai simplu: au legat un cârlig de o sfoară lungă pentru a agăța firul, apoi s-au dat înapoi și au tras. A urmat un pocnet și un fum negru s-a ridicat. Un soldat a înfășurat calm sfoara și a ieșit din desiș. O capcană mai puțin pe drumul spre victorie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇