Avantajul pe care Rusia îl va pierde curând: Militarii ucraineni instruiți în SUA se întorc cu o pregătire specială

Avantajul pe care Rusia îl va pierde curând: Militarii ucraineni instruiți în SUA se întorc cu o pregătire specială

În aceeași săptămână în care s-a anunțat că Ucraina va avea la dispoziție mai multă muniție, Kievul a mai primit o veste bună: zeci de militari trimiși la specializare în America se apropie de întoarcerea acasă, eliminând un avantaj de care se folosea Moscova.

În următoarele zile, 65 de soldați ucraineni își vor încheia pregătirea la Fort Sill, o bază militară din Oklahoma, potrivit CNN. Ucrainenii termină până atunci antrenamentele pentru utilizarea celor două sisteme de apărare antiaeriană Patriot care vor fi desfășurate în Ucraina în următoarele săptămâni, unul american, iar celălalt construit de germani și olandezi, scrie Newsweek.

ADVERTISING

Asta înseamnă că Rusia va pierde în curând capacitatea de a lovi Kievul de la distanță cu atacuri aeriene care până acum au provocat importante pierderi umane și materiale. Cel mai recent s-a produs miercuri dimineață, la Rjîșciv, oraș aflat la 80 de kilometri distanță de capitală, vizat de mai multe drone.

"Umbrela" Patriot se deschide la timp

Sistemul Patriot include, de regulă, un radar cu mai multe faze, o stație de control a lansării, computere, echipament de alimentare cu energie și până la opt lansatoare, fiecare cu câte patru rachete. O baterie e deservită de aproximativ 90 de soldați.

The PATRIOT Missile in Action

Sistemul este deja instalat în Israel, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, iar în Europa e desfășurat în Germania, Polonia, Suedia, Olanda, Grecia, Spania, dar și în România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Livrarea bateriilor Patriot către Ucraina a fost anunțată la mijlocul lunii decembrie, în cadrul pachetului de securitate în valoare de 1,85 de miliarde de dolari, cu ocazia vizitei la Washington a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Oficialii militari ucraineni au lăudat sistemul pentru capacitatea de a intercepta rachetele hipersonice rusești Kinjal care pot fi convertite în rachete nucleare.

"Merită subliniat că două sisteme Patriot nu vor putea schimba mult situația pe teren. Chiar dacă asimilează eficient sistemele Patriot, Ucraina va trebui să se bazeze în continuare pe alte sisteme care sunt mai ieftin de operat - atât pentru a acoperi părțile mari ale țării pe care sistemele Patriot nu le va proteja, cât și pentru a contracara atacuri mai mici și mai frecvente în zonele pe care Patriot le acoperă", a spus experta.

ADVERTISING

Nu se știe, însă, cum va reacționa Rusia când sistemele Patriot vor fi instalate în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a spus după anunțul Statelor Unite despre livrarea sistemelor că acest lucru "va duce la escaladarea conflictului și la creșterea riscului de implicare directă a armamentului SUA în ostilități". Iar președintele rus Vladimir Putin a mers până într-acolo încât a afirmat, de Crăciun, că Rusia va distruge "sută la sută" sistemele.

Sistemele de rachete Patriot sosesc la timp în Ucraina, în contextul anunțatelor operațiuni militare ale Moscovei și Kievului așteptate în această primăvară, apreciază Jennifer Erickson, profesor asociat de științe politice la Boston College și expert internațional în armament.

Sincronizarea contrazice scepticismul unor specialiști din armata americană cu privire la livrarea rapidă a acestor sisteme de apărare furnizate Pentagonului de Raytheon Company Missile Systems Division. Aceștia, printre care și generalul american în rezervă, Mark Hertling, se așteptau ca transferul sistemelor în Ucraina să implice un proces de pregătire de mai multe luni.

Ucraina va primi mai repede tancuri americane

Expedierea bateriilor Patriot coincide cu anunțurile recente ale suplimentării cantității de muniție și a numărului de tancuri destinate Ucrainei.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, le-a spus marți reporterilor că Ucraina va primi tancuri Abrams M1A1, în locul versiunii mai noi M1A2, pentru că primele pot fi trimise în vară, "mai repede decât se aștepta inițial".

The World’s Best Tank: M1 Abrams Battle Tank

Luni, 18 țări ale Uniunii Europene au semnat un acord pentru livrarea către Ucraina a unui arsenal de un milion de obuze de 155 de milimetri în următoarele 12 luni.

Statele Unite rămân, însă, cel mai important partener al Ucrainei în războiul cu Rusia, subliniază Newsweek. Ajutorul financiar, militar și umanitar acordat de Washington între 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2023 se ridică la 73,1 miliarde de dolari (78,8 miliarde de euro), în timp ce sprijinul UE în același interval este de 54,9 miliarde de dolari (59,1 miliarde de euro), potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

SUA au anunțat luni un pachet suplimentar de asistență pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari, care include, printre altele, muniție de 155 de milimetri pentru sistemele HIMARS, rachete de mare viteză antiradiații (HARMs), obuziere, ambarcațiuni fluviale și cisterne mari de combustibil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇