Cine e patriotul de un miliard de dolari care va păzi Ucraina?

Comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro, în care explică de ce noul sistem de apărare antiaeriană, livrat de americani Ucrainei, va face diferența, obligându-i pe ruși să schimbe tactica sau să se retragă.
Cine e patriotul de un miliard de dolari care va păzi Ucraina?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Este cel mai sofisticat complex defensiv mobil, format dintr-un centru radar, unul de comandă, generator de curent electric, stație de lansare a rachetelor și vehicule de asistență.
  • Senzorii radarelor scanează tot ce zboară pe o rază de 150 de kilometri, iar rachetele pot distruge cu precizie ținte aeriene de toate tipurile.
  • Cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina și aliații NATO e aceea că trebuie să transforme un sistem antiaerian, construit pe componente sovietice, într-unul mixt, și cu componente occidentale.
  • Pentagonul a anunțat că în jur de 100 de militari ucraineni au ajuns la Fort Sill, în Oklahoma, pentru a începe un program de pregătire pentru PATRIOT, care va dura câteva luni.
  • Sistemul defensiv, trimis de americani, va avea misiunea să securizeze spațiul aerian din jurul Kievului.

Cu câteva zile înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invadarea Ucrainei, la București sosea primul din cele șapte sisteme de artilerie PATRIOT, comandate Ministerul Apărării.

La fel ca și în cazul HIMARS, unde, de asemenea, țara noastră a plătit trei sisteme din care l-a primit pe primul (unul singur are 18 lansatoare de rachete), se observă că la nivel de artilerie, atât PATRIOT cât și HIMARS sunt arme critice, care fac diferența în cazul unu conflict.

ADVERTISING

În ultimul pachet de sprijin oferit Ucrainei de către SUA se află un sistem PATRIOT în valoare de un miliard de dolari.

Este cel mai sofisticat complex defensiv mobil, format dintr-un centru radar, unul de comandă, generator de curent electric, stație de lansare a rachetelor și vehicule de asistență.

Conform cifrelor publicate de compania care produce PATRIOT, e vorba de Raytheon Technologies Corp, senzorii radarelor acoperă o distanță de 150 de kilometri, iar rachetele pot distruge cu precizie ținte aeriene de toate tipurile: drone, avioane de vânătoare, elicoptere și rachete balistice.

Fiind foarte scump, centrul de radare costă în jur de 400 de milioane de dolari, iar rachetele și lansatorul costă peste 600, trebuie integrat într-un întreg concept defensiv astfel încât să nu dobori o dronă de zeci de mii de dolari cu proiectile de zeci de milioane.

Ucrainenii i-au surprins pe ruși cu apărarea antiaeriană

Pe de altă parte, PATRIOT va ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea antiaeriană, descurajând Rusia să continue bombardamentul asupra infrastructurii civile.

„În prima parte a războiului, Ucraina a avut mari pierderi în ce privește componentele de apărare antiaeriană. Rusia a avut un plan pentru a obține controlul spațiului aerian și a acționat bătrânește, țintind sistemele de artilerie. Ucrainenii au reușit să se replieze, mai ales pentru că au apărut primele pierderi de vieți omenești în armata Kremlinului și probleme în ce privește funcționarea liniilor de comandă și control”, a explicat Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, pentru Spotmedia.ro.

Reușind să doboare avioane de luptă și elicoptere cu rachete S-300 și BUK, de fabricație sovietică, ucrainenii i-au determinat pe ruși să acționeze limitat și atent de teamă să nu înregistreze pierderi insurmontabile în ce privește aviația.

Sistemul defensiv de artilerie din Ucraina a funcționat peste așteptări. Cu ajutorul MANPADS (lansatoarele de rachete antiaeriene manevrate de un singur militar sau montate pe vehicule ușoare), ucrainenii au putut controla spațiul aerian la înălțime redusă, maximum 5.000 de metri, zona de acțiune a elicopterelor, care n-au putut să lovească concentrări de infanterie sau să transporte rapid trupe în zonele de conflict.

La înălțimi de peste 5 kilometri, sistemele MANPADS devin ineficiente, intrând în joc S-300 și BUK, mai ales cele din urmă, care au manevrabilitate mai mare.

„Problemele pentru ucraineni au început să apară atunci când Rusia a pornit atacuri cu rachete balistice și drone, în adâncimea frontului, distrugând infrastructura civilă și energetică a Ucrainei”, a declarat comandorul Sandu Valentin Mateiu, pentru Spotmedia.ro.

Pregătirea pentru PATRIOT va dura câteva luni

Apărarea antiaeriană a fost nevoită să acopere întreaga suprafață a țării, o provocare cu mult peste capacitatea forțelor ucrainene, a explicat specialistul militar.

„S-a ajuns în situația în care nu mai existau suficiente rachete S-300, așa că Occidentul a fost nevoit să intervină”, a adăugat comandorul.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina și aliații NATO e aceea că, din mers, trebuie să transforme un sistem defensiv antiaerian, construit pe componente sovietice, într-unul mixt, în care să fie integrate și elementele defensive dezvoltate de statele occidentale.

„Nu e o treabă simplă. Există senzori, instalații radar, un flux de comunicații integrat, prin sateliți, iar toate trebuie să funcționeze ca o orchestră bine antrenată, să respingă atacurile artileriei ruse, ale aviației și să distrugă rachetele balistice”, a explicat ofițerul în rezervă.

Într-un sistem de artilerie PATRIOT e nevoie de 90 de militari care să opereze radarele, generatorul, camioanele și lansatoarele. Noua provocare nu e atât transferul de arme occidentale, ci e vorba de procesul de învățare și exersare pentru a fi folosite eficient.

Oficialii de la Pentagon au anunțat că în jur de 100 de militari ucraineni au ajuns la Fort Sill, în Oklahoma, pentru a începe un program de pregătire pentru utilizarea PATRIOT, program care va dura „câteva luni”.

PATRIOT va apăra Kievul

E imposibil ca peste noapte să rezolvi o problemă atât de complicată cum e utilizarea unor arme sofisticate. Dar un alt obstacol e cel de ordin logistic - transportarea și montarea componentelor în Ucraina.

US To Send Patriot Missiles To Ukraine - Poland
Lansatoare de rachete, componente ale sistemului Patriot, depozitate pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din Polonia, în data de 20 decembrie 2022, pregătite pentru a fi transferate în Ucraina - Foto: Hepta.ro

Rușii au anunțat deja că orice armă ajunge din Occident pe teritoriul țării vecine e considerată ca fiind „țintă legitimă” și vor face tot posibilul să întârzie intrarea ei în funcțiune sau s-o distrugă.

„Marele avantaj al sistemului PATRIOT e că poate lovi ținte aflate la altitudini diferite. Apărarea antiaeriană e una multi-strat. Ai echipamente de distrugere pentru anumite proiectile sau ținte care zboară la o anumită înălțime. Pe când PATRIOT se poate angaja pe o paletă foarte largă și, de asemenea, are capacitatea de a integra noi senzori, specifici pentru anumite proiectile”, a explicat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu.

Ofițerul crede că sistemul trimis de americani va avea misiunea să securizeze spațiul aerian din jurul Kievului, iar sistemul german de lansatoare IRIS-T, care poate doborî ținte aflate la o înălțime maximă de 20 de kilometri și o rază de acțiune de 40, va securiza Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

O soluție pentru rachetele balistice din Iran

Dezvoltarea apărării antiaeriene va schimba, din nou, fața războiului. Rusia va avea dificultăți mari în a provoca perturbații majore în orașele din Ucraina, iar conflictul va deveni mai fragmentat, cu lupte și concentrări de trupe în anumite puncte cu importanță strategică aflate pe linia frontului.

US Finalizing Plans To Send Patriot Missile Defens
Lansarea unei rachete de pe un sistem de apărare antiaeriană Patriot, unul dintre cele mai performante din lume - Foto: Hepta.ro

„Cred că sistemul PATRIOT a fost livrat Ucrainei atât pentru a face față situației actuale, dar mai mult în perspectivă. Va fi extrem de util în situația în care Rusia va reuși să achiziționeze de la Iran rachete balistice”, a declarat comandorul Sandu Valentin Mateiu pentru Spotmedia.ro.

Toate aceste pregătiri arată că există posibilitatea ca războiul să mai dureze, deși pasul important făcut de statele NATO de a crește semnificativ nivelele de echipare și pregătire ale armatei ucrainene sugerează că există speranța ca decalajul de performanță să devină atât de mare încât Putin să fie obligat să se retragă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇