Ce ar însemna rachetele americane Patriot pentru Ucraina

Ce ar însemna rachetele americane Patriot pentru Ucraina

În ultimele săptămâni au circulat mai multe zvonuri potrivit cărora Ucraina va obține sisteme avansate de rachete de apărare Patriot, construite în SUA, pentru a încerca să contracareze atacurile rusești cu rachete și drone.

De la începutul războiului, în februarie, mai multe sisteme de apărare antiaeriene occidentale au fost trimise în Ucraina. Toate oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva diferitelor amenințări, scrie BBC.

Dar rachetele Patriot vor antagoniza Moscova. Sunt extrem de eficace și scumpe. O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari - de trei ori mai mult decât un sistem de apărare antiaeriană NASAMS.

ADVERTISING

Sistemul Patriot a fost folosit împotriva rachetelor Scud de fabricație rusă în timpul primului război din Golf și a fost dezvoltat continuu de atunci de către Raytheon Technologies.

Sistemul include un centru de comandă, o stație radar pentru a detecta amenințările care apar și lansatoare. Raza de țintire variază între 40 km și 160 km, în funcție de tipul de rachetă utilizată.

Și este ceea ce se numește sistem de „apărare punctuală”: este conceput în general pentru a apăra anumite zone, cum ar fi orașele sau infrastructurile importante.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Niciun militar american sau alte trupe NATO nu pot opera aceste sisteme în interiorul Ucrainei, așa că, la fel ca alte arme occidentale, forțele ucrainene vor trebui să fie antrenate să le folosească. Și acest antrenament trebuie să aibă loc în afara țării lor. Oficial, SUA nu au anunțat nimic.

"Nu am niciun anunț de făcut astăzi cu privire la un pachet nou de asistență în materie de securitate. Ca întotdeauna, vom continua să rămânem angajați să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra națiunea", a declarat joi seara generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

ADVERTISING

Moscova a numit orice plan de desfășurare a rachetelor Patriot „o provocare” și o extindere a implicării militare a Statelor Unite în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că sistemul american de apărare antiaeriană Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile armatei ruse împotriva Ucrainei.

Este dificil de spus exact ce efect vor avea sistemele Patriot. Dar cu siguranță vor oferi un grad suplimentar de protecție.

Și ceea ce este clar este că sistemele vechi de rachete construite în Rusia, ale Ucrainei, sunt înlocuite treptat de sisteme moderne occidentale. Acest lucru va oferi un confort pentru Kiev, dar este un semnal de alarmă pentru Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇