Rusia trimite în Ucraina o armă nouă, bazată pe Inteligența Artificială: Robotul Marker e gata de "botezul focului" (Video)

Rusia trimite în Ucraina o armă nouă, bazată pe Inteligența Artificială: Robotul Marker e gata de "botezul focului" (Video)

Moscova va arunca în luptă un vehicul autonom care poate schimba dramatic modul în care se desfășoară confruntările cu forțele ucrainene.

La scurt timp după ce Marea Britanie a decis să-i ofere Ucrainei tancuri puternice pentru a sparge liniile frontului, Rusia contraatacă cu o armă nouă. Mai mulți roboți Marker vor fi desfășurați în estul Ucrainei, a anunțat, duminică, pe Telegram, Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos.

Rogozin a spus că aceste unități robotice de luptă acționează autonom pentru a îndeplini misiuni de luptă, precum și identificarea și lovirea țintelor cu propriile arme de la o distanță de aproximativ 15 kilometri, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Robotul Marker este un vehicul cu șenile, cu o greutate de aproximativ trei tone, dotat cu sisteme de recunoaștere și arme de foc, testat la cosmodromul Vostoșnîi.

Agenția rusă de presă Ria Novosti a anunțat miercuri că Marker include "cele mai avansate capacități autonome de luptă din Rusia, cu recunoaștere a obiectelor bazată pe tehnologii de inteligență artificială".

Testele finale au fost anunțate de presa rusă în iunie 2020, iar conducerea proiectului a confirmat atunci că acesta va intra în dotarea Ministerului Apărării din Rusia.

Oleg Martianov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor și Elemente de bază ale Roboticii din cadrul Fundației Ruse de Cercetare Avansată, a declarat pentru TASS că Marker a nimerit nu doar ținte fixe, ci și pe cele mobile. Potrivit acestuia, robotul a lovit discuri atuncate de o mitralieră Kalașnikov de mai multe ori mai rapid decât o pot face oamenii.

Martianov a adăugat că robotul ar putea face distincția între civili și militari pentru a-i viza pe cei care reprezintă "o amenințare directă", evitând prin urmare obiectele care se găsesc pe traiectoria focului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ria Novosti a anunțat în noiembrie 2021 că Marker a fost dezvoltat pentru a fi "un curier autonom" și ca transportor pentru evacuarea de pe câmpul de luptă a soldaților răniți.

În decembrie anul trecut, TASS a relatat că platforma robotică va putea să distrugă dronele cu impulsuri electronice. Potrivit unui comunicat al producătorului Android Technics, robotul va fi capabil să distingă dronele neautorizate, militari și vehicule.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇