Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc rețelele GSM pentru a identifica și lovi țintele militare. Modul în care o fac cele două armate e diferit, iar unul dintre elementele importante care le separă este disciplina.
În primele ore ale acestui an, o rachetă ucraineană căzută în Makiivka a ucis zeci, poate chiar sute de militari ruși. Moscova a pus atacul pe seama faptului că unul dintre soldați a folosit un telefon mobil, dezvăluind poziția unității.
Soldații ucraineni au descris pericolul unui telefon mobil pe linia frontului și modul în care telefoanele rușilor pot fi folosite pentru a-i ținti cu efecte devastatoare. "Când auzi o dronă, ai vreo cinci secunde să-ți părăsești poziția și să fugi. Atât de repede zboară racheta", a povestit unul dintre ei pentru Sky News.
Noi dovezi sugerează că rețelele de telefonie mobilă sunt folosite în scopuri militare în războiul din Ucraina, fiecare tabără urmărind telefoanele inamicului.
Cum sunt urmărite telefoanele pe front
- Niște dispozitive denumite simulatoare celulare, care pot imita acțiunea unei antene de telefonie mobilă, sunt montate în drone și în vehiculele trimise pe liniile frontului pentru a detecta semnalele telefoanelor din zonele patrulate.
- Simulatoarele păcălesc telefoanele să măsoare și să raporteze puterea și direcția semnalului de la mai multe antene de telefonie din zonă.
- Analizând aceste răspunsuri, în funcție de puterea semnalelor primite, este posibilă detectarea cu aproximație a poziției telefoanelor.
- Este posibil ca unele sisteme să identifice direct poziția telefonului când simulatoarele se conectează la acesta, de exemplu, prin accesarea sistemului GSM intern al aparatului.
- Indiferent de metoda folosită - iar detaliile mai precise sunt secrete militare bine păzite - toate se termină cu obținerea de către inamic a unei poziții destul de precise a celui care folosește telefonul.
Un apel acasă e la fel de riscant ca aprinderea unei țigări
În Ucraina se cunoaște că rușii folosesc sistemul de război electronic Leer-3, format din două drone și un centru mobil (camion) de comandă, pentru a localiza forțele ucrainene. Sistemul poate depista peste 2.000 de telefoane pe o rază de aproape 6 kilometri, permițând chiar identificarea unei întregi serii de poziții inamice.
Forțele ucrainene folosesc o tehnologie similară. La mijlocul lunii martie, oficiali americani au spus pentru New York Times că cel puțin un general rus a fost ucis după ce un apel telefonic a fost detectat de serviciile secrete ale Kievului.
Prezența sistemelor de război electronic înseamnă că un apel acasă a devenit "versiunea digitală a aprinderii neglijente a unei țigări noaptea" pe front, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga. Acest lucru a determinat armata ucraineană să stabilească reguli clare pe care soldații săi trebuie să le respecte "cu sfințenie" pe frontul din estul regiunii Donbas.
Regulile pentru folosirea telefonului în armata ucraineană:
- Lasă-ți cartela SIM acasă.
- Cel mai bun loc pentru a obține o cartelă SIM este chiar în zona de conflict.
- Dacă vrei să dai un telefon, mergi la distanță de cel puțin 400-500 de metri.
- Nu pleca singur când vrei să suni, ci însoțit de un tovarăș înarmat care să te acopere.
- Cel mai bun loc în care să dai un telefon este într-o zonă populată, cu mulți civili, de preferat în orașele eliberate.
- Ține-ți mereu telefonul închis. Viața ta depinde de asta. Rachetele îți vor lovi întreaga unitate.
- Nu accepta coduri de reîncărcare sau cartele telefonice de la localnici. Femeile tinere care îți oferă cartele reîncărcabile ar putea lucra pentru inamic. FSB și SBU procesează chiar acum cantități imense de date pentru a identifica telefoanele mobile ale oamenilor noștri și ale inamicului. Nu le ușura munca!
- Urmărește-ți mereu camarazii - un prieten își sună iubita și într-o oră sau mai târziu poziția voastră e bombardată sau atacată.
- Nu uita, inamicul îți poate asculta convorbirea indiferent ce cartelă SIM sau operator de telefonie folosești.
Ce tactici folosesc rușii
Unele dintre sistemele de localizare a telefoanelor pot fi folosite pentru a intercepta convorbirile. Acest lucru ar putea explica unele dintre tacticile actuale ale rușilor.
Mulți au fost surprinși că acoperirea rețelelor de telefonie mobilă din Ucraina nu a fost foarte mult afectată, permițându-le ucrainenilor și forțelor armate să le folosească. Însă e posibil ca rușii să nu fi atacat masiv infrastructura de telecomunicații pentru a o utiliza în spionajul militar.
Armata ucraineană o poate folosi în aceleași scopuri. Dar ar fi o problemă pentru trupele ruse, având în vedere rapoartele conform cărora sistemul lor de comunicații criptate - denumit ERA - nu a funcționat bine, forțându-le să folosească frecvențe radio deschise și telefoane civile.
Sam Cranny-Evans, de la organizația RUSI, crede că există și alte explicații pentru funcționarea în continuare a rețelelor telecom din Ucraina: "Distrugerea unei celule de telefonie mobilă este dificilă, peste tot sunt multe celule cu acoperire bună. În Mariupol și Izium, de exemplu, a început să se piardă accesul la rețelele de telefonie după săptămâni de lupte, și chiar și așa tot au acces în unele cazuri."
Potrivit expertului, rușii ar putea folosi rețelele pentru a opera dronele și, de aceea, nu doresc să consume resurse ca să le distrugă. În plus, spune el, acest lucru nu s-ar potrivi cu teoria lor de "eliberare a Ucrainei".
O vulnerabilitate care poate fi fatală
Deși pot fi aplicate contramăsuri pentru protejarea împotriva interceptării, acestea nu sunt la fel de simple ca oprirea telefonului, spun specialiștii.
John Scott Railton, cercetător-șef la Citizen Lab, din cadrul Universității din Toronto, arată că prin accesarea sistemului de operare al telefonului inamicul poate obține controlul asupra acestuia, făcându-l să pară închis, deși nu este, și transformându-l într-un fel de "far pe câmpul de luptă".
Scoaterea bateriei ar fi cea mai bună soluție, dar la cele mai multe telefoane moderne acest lucru poate fi făcut doar într-un service.
Multe dintre vulnerabilitățile create de folosirea pe front a telefoanelor nu sunt doar de ordin tehnic, ci și de comportament uman. Dacă soldații observă că pot folosi telefonul fără să declanșeze un atac, ei pot uita că inamicul le ascultă convorbirile.
"Consecințele nu sunt vizibile imediat, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor practici de securitate care nu țin cont de cât de mult sunt monitorizate convorbirile. Poate că nu sunt ținte destul de valoroase pentru a lansa imediat o rachetă, dar ar putea fi suficient de valoroase pentru a fi urmărite și a extrage informații", a explicat Railton.
Și mai e o vulnerabilitate care se poate dovedi letală: plictiseala. Cu cât războiul merge înainte, aceasta devine un pericol tot mai mare. În 2017, când cercetătorii au discutat cu soldații de pe frontul din regiunea Donbas, ocupată de separatiștii ruși, au aflat că aceștia foloseau, de regulă, telefoanele mobile, în pofida riscurilor.
"Stând cu zilele și chiar cu săptămânile acolo, în tranșee și-n buncăre, fără să aibă ceva de făcut, oamenii încep să-și iasă din sărite. Ai nevoie de ceva ca să-ți ocupe mintea", a explicat unul dintre combatanți.